Afrin sınırına zırhlı takviye

Erdoğan’ın ‘Gözümüzü karartırız’ mesajından sonra sınırda askeri hareketlilik yoğun şekilde sürüyor.

Yayınlanma: 01.09.2017 - 20:00
Abone Ol google-news

Türkiye’nin duyarlılığını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan düzeyinde, “Gözümüzü karartırız” mesajıyla dile getirdiği Suriye’nin Afrin bölgesine ilişkin askeri hareketliliğin de yaşandığı öğrenildi. Afrin bölgesindeki sınır hattına batıda konuşlu bir zırhlı tugayın yarısı takviye olarak gönderildi. Sınırın takviyesinin önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor.

Rusya ve İran’la görüşme

Türkiye bir yandan Astana sürecinde “çatışmasızlık bölgelerinin” kurumsallaştırılması için Rusya ve İran ile görüşmelerini sürdürürken “Suriye sınırının güneyinde bir terör devletine izin vermeme” politikasındaki ciddiyetini de siyasi- diplomatik ve askeri girişimlerle ortaya koyuyor. Türkiye özellikle Afrin bölgesini kontrol altında tutan YPG’nin ÖSO kontrolündeki Azez ve Mare bölgesine yönelik havan saldırılarını Türkiye diplomatik açıklamalarla dünyaya duyururken zaman zaman da top atışlarıyla karşılık veriyor. Batı, özellikle de ABD İdlib’in El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen Heyet ül Tahrir Şam örgütünün kontrolüne geçmesini önemli sorun olarak gündemine alırken Türkiye bu gerekçeyle bölgeye YPG’nin kullanılarak müdahale edilmesine karşı çıkıyor.

Kritik nokta

Türkiye’nin Afrin ve İdlib konusundaki yaklaşımları açısından kritik noktanın Erdoğan’ın “Gözümüzü karartırız” açıklaması olduğu, bu açıklamayla askeri harekatın göze alınabileceği mesajı verildiğine dikkat çekiliyor. Türkiye’nin sınırındaki bu dengelerin aleyhine dönmemesi için yalnız diplomatik mesajlarla da yetinmediği, askeri adımlar da attığı ortaya çıktı. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre iki hafta önce sınıra yönelik küçük çaplı ilk parti takviye gerçekleştirildi. Ancak daha kapsamlı takviye ise kamuoyunun bilgisi olmadan gerçekleştirildi. Bu kapsamda ülkenin batı bölgesinde konuşlu bulunan bir zırhlı tugayın yarısı Afrin sınırına konuşlandırıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgedeki mevcut askeri varlığına ek olarak bu konuşlandırmanın Ankara’nın konuya ilişkin duyarlılığını ortaya koyduğu vurgulanıyor.

Orgeneral Akar Şanlıurfa'da

Suriye sınırında incelemelerde bulunmak üzere önceki gün kuvvet komutanları ile Şanlıurfa’ya giden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, bayram namazını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ile birlikte kentin simgesi olan Balıklıgöl platosunda yer alan Dergah Camisi’nde kıldı. Yoğun güvenlik önleminin alındığı camiye namaz kılmaya gelen yurttaşlar üst aramaları yapıldıktan sonra içeri alındı. Orgeneral Akar ile Bakan Fakıbaba, namazın ardından cami önünde yurttaşlarla bayramlaştı. Fakıbaba ve Akar daha sonra yürüyerek Balıklıgöl’e gitti ve burada balıklara yem atarak dilek tuttu. Orgeneral Akar, Bakan Fakıbaba ve Vali Erin, daha sonra Suriye’deki Süleyman Şah Türbesini ziyaret etti. Birecik ilçesine bağlı Eşme Mahallesi’nin karşısında bulunan Suriye’nin Eşme Köyü’ndeki türbeyi ziyaret eden Akar, Fakıbaba, Erin ve beraberindeki heyet ardından Birecik’te bulunan 8. Hudut Bölük Komutanlığı’nda askerlerle bayramlaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon