AKP, topu AYM'ye atacak

RTÜK üyeliği krizini MHP nedeniyle çözemeyen AKP, HDP’nin temsil edilmemesinden kaynaklanacak anayasaya aykırılık için CHP ve HDP’ye Yüksek Mahkeme’yi işaret edecek.

Yayınlanma: 23.09.2017 - 06:11
Abone Ol google-news

TBMM’nin yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte RTÜK’te boşalan üyelikler için de nasıl bir seçim yapılacağı tartışması yaşanacak. RTÜK’te AKP ve CHP kontenjanından seçilen 2 üyenin görev süresi sona erdi. HDP’den seçilen üyenin görev süresi ise kasımda dolacak. RTÜK Yasası’na göre, boşalan 3 üyenin 2’si AKP, 1 üye de CHP kontenjanından seçilecek. Bu durumda Meclis’te milletvekili sayısı açısından 3. parti konumunda olan HDP’nin hiç üyesi kalmayacak. Meclis’in 4. partisi MHP’nin ise 2 üyesi olacak. CHP ve HDP, üyeliklerin her seçim döneminde yeniden belirlenmesi için yasa değişikliği yapılmasını istiyor. Ancak MHP, üye sayısı 1’e düşeceği için yasa değişikliği istemiyor. AKP ise fiili ortağı MHP’yi küstürmemek için yasa değişikliğine yanaşmıyor.

AKP yönetimi, kasım ayında 3 üyelik için seçim yapmayı planlıyor. Anayasanın RTÜK’ü düzenleyen 133. maddesinde “Radyo ve televizyon faaliyetlerini düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan RTÜK 9 kişiden oluşur. Üyeler, siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı olarak gösterecekleri adaylar arasından, her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas alınmak suretiyle TBMM Genel Kurulu’nca seçilir” hükmü yer alıyor. HDP’nin üyesinin kalmamasının anayasaya aykırı olacağı belirtiliyor. AKP yöneticileri, sıkıntının yasadan kaynaklandığını belirterek, anayasaya aykırılık oluşması durumunda sorunun Anayasa Mahkemesi’nce (AYM) çözülebileceğini kaydediyor. AKP’liler, “Kasım ayında seçimi yaparız. CHP ve HDP’liler seçimin sonucundan dolayı anayasaya aykırılık başvurusu yapabilir. AYM, yasayı iptal ederse yeni bir düzenlemeye gidilebilir” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler