İmam nikâhına doğru

TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşmeleri süren Nüfus Hizmetleri Yasası değişikliğine ilişki yasa tasarısında “müftü nikâhı”na ilişkin maddenin kapsamı AKP önergesiyle genişletildi.

Yayınlanma: 06.10.2017 - 19:01
Abone Ol google-news

Tasarının “müftülere nikâh kıyma yetkisi”, önergeyle “müftülük” olarak değiştirilerek, imamlara da nikâh kıymanın önü açıldı. CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, “Müftülük, yetkilerini ne kadar imam varsa devredebilir” dedi. İçişleri Komisyonu’nda görüşülen yasa tasarısında; müftülere nikâh kıyma yetkisi veren maddedeki “evlendirme memurlarının arasına il ve ilçe müftüleri” ifadeleri, verilen önergeyle “il ve ilçe müftülükleri” diye değiştirilerek kabul edildi.

‘Yetkilerini devredebilir’

“Tasarı geldiği gibi geçmedi, il, ilçe müftüsü yerine “müftülüklerine” ibaresi eklenerek nikâh imama indirildi” diyen CHP’li Tanal yapılan değişiklikle hukuksal olarak imamlara da nikâh kıyma yetkisinin verildiğini söyledi. “Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun” ile “Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Teşkilatı İmza Yetkileri Yönergesi”nde yer alan “imza yetkisi verilenler, sınırlarını açıkça belirtmek ve yazılı olmak şartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir” ifadelerine dikkat çeken Tanal, “Müftülük, yetkilerini ne kadar imam varsa devredebilir. Laikliğin için boşaltarak anayasayı ihlal ediyorlar. Bu laik hukuk devletine karşı bir meydan okumadır” dedi.

‘Kanun yapma korsanlığı’

Komisyonda kabul ediliş şeklini de hukuksal olarak eleştiren Tanal, “müftü”yü, “müftülük” yaparak, sağ gösterilip sol vurulduğunu, bunun kanun yapma tekniğine uygun olmadığını belirterek, “Kanun yapma korsanlığı” ifadesini kullandı.

‘Gizli bir af maddesi’

Medeni nikâhın kadının güvencesi olduğunu, bu yetkiyle kadınların güvencesiz duruma getirileceğini ve kadın haklarında bir geri adım olduğunu söyleyen Tanal, “Bu, çocuk yaştakilere de imam nikâhı kıyılması durumunu yasaya uygun hale getiriyor. Dolaylı, gizli ve örtülü çocuk tecavüzüne yönelik bir af maddesidir” ifadelerini kullandı.

'Osmanlı bile kadıya verdi'

Komisyon üyesi Bolu milletvekili Tanju Özcan, komisyonda bunun “Hıristiyanlıkta papazların evlendirme yetkisi var” diye savunulduğunu belirterek, papazlarla imamların aynı kategoriye konamayacağını, papazların ruhban sınıfı üyesi olduğunu ancak bizde böyle bir sınıf olmadığını kaydetti. Fransa gibi laik ülkelerde papazların nikâh kıyma yetkisinin olmadığına dikkat çeken Özcan, “Yetki olan ülkelerde ise bu yetkinin geri çekilmesi tartışılıyor. Hatta bazı kiliseler var olan yetkilerini kullanmıyor” dedi. Osmanlı döneminde dahi din adamlarında bulunan evlilik kayıtlarının tutulması yetkisinin bir padişah kararnamesiyle kadılara yani mahkemelere verildiğini anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler