CHP'li Öztürk Yılmaz: Kerkük'te özel bir statü olmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Önümüzdeki birkaç gün içinde Kerkük ile ilgili uluslararası temasların artması, oradaki PKK ve diğer unsurların kentten çekilmesi ve sivil halka zarar verecek gelişmelerin önlenmesi gerekiyor" dedi.

Yayınlanma: 16.10.2017 - 15:21
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Önümüzdeki birkaç gün içinde Kerkük ile ilgili uluslararası temasların artması, oradaki PKK ve diğer unsurların kentten çekilmesi ve sivil halka zarar verecek gelişmelerin önlenmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Yılmaz, ABD ile ilişkilerle ilgili olarak ortak komisyon kurulmasını önererek, vize ve diğer sorunların komisyon tarafından görüşülebileceğini ifade etti.

Kerkük yapısı itibariyle ne Bölgesel Kürt Yönetimi ne de Irak hükümetine bağlı olacak şekilde yapıya girmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Yılmaz, Kerkük'ün özel bir statüde olması gerektiğini altını çizerek, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Bağdat ile yaşadığı sorunları bir şekilde diyalog kanalıyla çözmesi gerektiğini, bu çözümün de asıl parametresi olan Irak'ın toprak bütünlüğü içinde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Başka bir sihirli formül yok. Eğer bu devam ederse Irak konusu önce bölgeyi içine alan bir çatışmaya, akabinde de Suriyeleşecek bir yöne doğru gidiyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde Kerkük ile ilgili uluslararası temasların artması, oradaki PKK ve diğer unsurların kentten çekilmesi ve sivil halka zarar verecek gelişmelerin önlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca görevden alınmış valinin buradaki provokasyonlarına da son verilmesi gerekir" değerlendirmesini yaptı.,

 "Suriye'de parça başı bir çözüm ve bir bölünme devam ediyor"

İdlib operasyonuna ilişkin düşüncelerini ifade eden Yılmaz, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin bir an önce inisiyatif alarak, ayrıca Güvenlik Konseyi üyelerinin bölgedeki ülkelerin bu inisiyatifi desteklemesiyle bir an önce Suriye'nin toprak bütünlüğünü tesis edecek bir çalışmanın, uluslararası konferansın acilen başlatılması gerekiyor. Suriye'de parça başı bir çözüm ve bir bölünme devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"Görevden alınan Kerkük Valisi'nin PKK ile yakınlığı biliniyor"

Yılmaz, Kerkük'te PKK varlığına ilişkin olarak sorulan soruya, "Görevden alınan Kerkük Valisi'nin PKK ile yakınlığı biliniyor. Şu anda da orada PKK'nın ciddi bir kuvvetinin olduğunu, binden fazla militanının Kerkük kent merkezinde olduğunu ve bunların orada bir alan hakimiyetine girmek üzere olduğunu biliyoruz. Özel statülü özel bölgelere izin vermektedir. Bu özel statüde olmalı. Oradaki üç etnik grup eşit oranda temsili yeni bir düzenlemeye gidip valiliği ona göre düzenleme gerekir. Kerkük diğer vilayetlere benzemez" şeklinde konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler