Başbakan'dan seçim barajı açıklaması

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Washington'da görüşecek olan Başbakan Binali Yıldırım gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Yıldırım, seçim barajına yönelik soruya “Öneri gelirse değerlendiririz” yanıtını verdi.

Yayınlanma: 08.11.2017 - 19:01
Abone Ol google-news



ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmek için Washington'da bulunan Başbakan Binali Yıldırım gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, MHP lideri Bahçeli'nin seçim barajı çıkışına ilişkin, “Bu konular diğer partiler tarafından gündeme getirilirse biz de gayet tabii ki her türlü öneriyi birlikte oturur, değerlendiririz. Artılarıyla, eksileriyle değerlendirir, karar veririz. Yani tek başımıza değiliz ki 'kalksın, artsın, eksilsin' demek çok anlamlı olmaz” açıklamasında bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüşülecek konular

Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile görüşmesinde  “Esas itibarıyla ikili ilişiklerimizdeki durum bundan sonra ne yönde hareket edebiliriz, bunları bütün açıklığı ile konuşacağız.
ABD ile ilişkilerin mükemmel durumda olduğunu söymemiz doğru olmaz. Ama bizim geleceğe odaklanmamız lazım. Ayrıca bölgesel konular da var. Suriye’de, Irak’ta yaşananlar, terör örgütleriyle mücadelede gelişmeler buradaki itirazlarımızı gündem getireceğiz.


FETÖ terör örgütüyle mücadele konusu da gündem getireceğimiz en önemli konulardan biri. Bizim, darbe girişiminin arkasında FETÖ terör örgütü olduğundan tereddütümüz yok.
Biz Amerikalılara hatta gereğinden fazla da belge sunduk diyebiliriz. Bu belgelerin, adım atılmasında yeterli olduğunu düşünüyoruz.” konularının değerlendirileceğini aktardı.


“YPG'ye verilen silahların geri alınma zamanı geldi”

YPG'ye verilen silahların geri alınmasının zamanını geldiğini vurgulan Yıldırım,”Tabi bunu da konuşacağız. Amerikalılar diyor ki “bu iş birliği (PYD ile) geçici. DEAŞ ile mücadeleye ilişkin bir işbirliği olduğunu savunuyorlar. Bu konuları da konuşacağız.” dedi.


Vize krizi


ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin adımın kendisinin gelmeden önce atıldığını hatırlatan Yıldırım, adımın olumlu değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Vize krizinde zaman içinde normalleşme sağlanacağını iddia etti.


“Amacımız anlaşılmayan konularda mesafe almak”

ABD gezisinde beklentileri sorulan Başbakan Yıldırım, ilk amaçlarının anlaşılmayan konularda mesafe almak olduğu dile getirdi. Ziyaretten hemen sonuç çıkmayacağını dile getiren Yıldırım, Türk Amerikan ilişkilerinin daha olumsuz değil olumlu yönde gelişmesi için çaba harcayacağız.Muhataplarımız da bu gelinen durumdan zannediyorum çok mutlu değil ama çözmek için bizde irade mevcut bunun için çalışacağız” söyledi.


Rıza Sarraf dosyası

Yıldırım, 19 Mart 2016'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Miami kentinde banka dolandırıcılığı ve kara para aklamanın yanı sıra ABD'nin İran'a yönelik ambargosunu delmek suçlamaları ile gözaltına alınan ve ABD'de yargılaması devam eden Rıza Sarraf'ın dosyasına ilişkin soruları da yanıtladı. Yıldırım, "27 Kasım’da duruşması var. Bakalım ne olacak" dedi.

Seçim barajı açıklaması


MHP lideri Devlet Bahçeli'nin seçim barajı çıkışına ilişkin ise Yıldırım, “Ben sayın Bahçeli’nin sözlerinden “seçim barajı düşürülmeli” diye bir şey anlamadım. MHP’nin seçim barajı problemi olmadığını söylüyor. Seçim kanunu uyum yasaları içinde ele alınabilir.

Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir özelliği de şu; cumhurbaşkanlığı seçimi yasama seçimi ile aynı anda yapıldığı için iktidar olma problemi yok. Bu seçimler öncesi partiler birbirlerine destek de olabilir.
Sistemin özü itibarıyla milletvekilliği seçimi, barajlar bunların hepsi bir bütün olarak uyum yasaları çerçevesinde ele alınır. Yönetimde istikrar bakımından yüzde 10’un devamı düşünülebilir. Ancak temsilde adalet açısından düşürülmesi de düşünülebilir.Bütün bunlar bizde AK Parti’de bir çalışma yapılıyor uyum yasları için, burada ele alınabilir.

Seçim kampanyamızda doğrusunu isterseniz seçim barajına yönelik bir taahhütte bulunmadık. Anayasa değişikliği kampanyasında bu sistem değişikliği ile Türkiye’de sürekli iktidar, sürekli istikrar döneminin başlayacağını, artık zayıf iktidarlar döneminin sona ereceğini söyledik
Seçim sistemindeki bazı çelişkikler siyasi partiler yasasıyla beraber barajlar da diğer partilerin katılımıyla uyum yasaları çerçevesinde düşünülebilir.


Bu konular diğer partiler tarafından gündeme getirilirse biz de gayet tabii ki her türlü öneriyi birlikte oturur, değerlendiririz. Artılarıyla, eksileriyle değerlendirir, karar veririz. Yani tek başımıza değiliz ki 'kalksın, artsın, eksilsin' demek çok anlamlı olmaz.” ifadelerini kullandı.

   


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler