İttifak yasası AYM yolunda

CHP, Meclis’ten gece yarısı geçen ve Erdoğan’ın da hemen onayladığı AKP-MHP ittifakını, eşitliğe aykırılık ve temsilde adaletsizlik itirazıyla AYM’ye götürecek.

Yayınlanma: 16.03.2018 - 21:55
Abone Ol google-news

CHP; Meclis’ten 16 saatte geçen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da jet hızıyla onayladığı AKP-MHP ortak yapımı ittifak yasasını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürmeye hazırlanıyor.

CHP, yetkili kurulları ile yasanın maddelerini tek tek ele alıyor. CHP’nin başvurusunun omurgasını anayasanın “eşitlik ilkesine aykırılık” ve “temsilde adaletsizlik” ilkeleri oluşturuyor. Yasayı teknik kurullarında ele alan CHP’nin AYM’ye başvurusu için 60 gün süresi var.

AYM’ye gidecek seçim güvenliğini düzenleyen maddeler şöyle:

“Aynı binada oturan seçmenlerin aynı seçim bölgesinde kalmaları şartıyla farklı sandık bölgelerinde oy kullanabilmeleri, vali veya il seçim kurulu başkanının talebi doğrultusunda sandıkların taşınmasına olanak tanınması, seyyar sandık uygulaması, sandık kurulu başkanı ve üyeliklerinin belirlenmesine ilişkin 2 madde, oy pusulalarının aynı zarfa konması, sandık çevresini yeniden tanımlanması ve bununla sandığın siyasi partilerin denetiminden kaçırma ihtimali, seçmenlere tanınan kolluk gücü çağırma yetkisi, sandık mührü bulunmayan zarf ve pusulaların geçerli sayılması.”

CHP, teklifte ittifak yapan partilerden herhangi birine verilmeyen ancak ittifaka verilen ve “ortak oy” olarak tanımlanan oyların, partilerde oransal olarak dağıtılmasını düzenleyen madde ve ittifak yapan partilerin yüzde 10’luk ülke barajı sorununu, diğer siyasi partilere avantaj sağlayacak biçimde çözmesi gibi ittifakın içeriğine yönelik maddelerin durumunu ise yetkili kurullarında ele alacak.

‘Kaybetme korkusu’

CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Seçim yasasında değişiklik yapmak, değişikliklerle seçim güvenliğini lehlerine dönüştürme çabaları hep korkunun yansıması. Kaybettiklerini görüyorlar” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler