O tekmenin hesabı sorulacak

SOMA’da ölen 301 işçi anıldı. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ‘Asla intikam peşinde değilim ama o tekme atandan hesap sormazsam namerdim’ dedi.

Yayınlanma: 13.05.2018 - 22:58
Abone Ol google-news

Soma caddeleri, 301 canın yittiği maden katliamının 4. yılında, “adalet” ve “tamam” sloganlarıyla inledi. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin de katıldığı yürüyüş ve mitingde, Anneler Günü de unutulmadı. 4 yıldır eşlerinin hasretiyle yanan acılı anneler, yetim çocuklarıyla birlikte en ön saflarda yer alırken, “Anaların gözyaşı katilleri boğacak” haykırışları yankılandı.

Acının yıldönümünde Soma, oldukça kalabalık bir kitlesel anmaya ev sahipliği yaptı. Binlerce kişi, katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarını yalnız bırakmadı. 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği’nden TMMOB’ye, DİSK’ten KESK’e, Birleşik Haziran Hareketi’nden ÇYDD’ye dek çok sayıda parti, sivil toplum örgütü ve sendika üyesi, Ege Linyit İşletmeleri Müessese Müdürlüğü önünden Beşyol Madenci Anıtı’na, oradan da Köylü Garajı’na yürüdü. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de, madenci aileleriyle birlikte güzergâhı baştan sona adımladı. Ellerinde Türk bayrakları ve örgüt flamaları taşıyan yurttaşlar, sık sık, “Soma’yı unutma, unutturma”, “301, burada!”, “Fıtrat, gömleğim kirlendi diyenleri unutmayız”, “Katiller hesap verecek” sloganları attı.

Bu yılki anmaya özellikle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkışıyla gündeme gelen “tamam” ile “adalet” kavramları damgasını vurdu. Atılan sloganlar ve taşınan pankartlarda “301 cana adalet için TAMAM”, “Soma katillere hep beraber TAMAM diyor”, “301 madencinin katillerine TAMAM diyeceğiz”, “Katilleri AKlayanlardan hesap soracağız”, “Soma için adalet, gelecek için güvence” ifadeleri dikkat çekti.

Anneler Günü’ne denk gelen anmada acılı anneler de, çocuklarıyla birlikte hem yürüyüş hem de
mitingde en ön saflarda yer aldı. Yürüyüş boyunca da “Anaların gözyaşı katilleri boğacak” sloganları atıldı.

Bu kadar ucuz değil

Muharrem İnce de mitingdeki konuşmasına, acılı annelere sabır dileyerek başladı. Yürüyüş öncesi Soma Madenciler Şehitliği’ni ziyaret ettiğini anımsatarak, “Maden şehitlerimizin eşleri, bazılarının oğlu oradaydı. Oğlu orada olanların ellerinden öpüyorum Eşi orada olanların ellerinden öpüyorum. Onlara sabır diliyorum. Ama şunu söyleyeyim, farkındaysanız 4 Mayıs’tan bu yana hep Türkiye’yi barıştırmak için, bir arada tutmak için uzlaştırmak için çaba sarf ediyorum. Asla intikam peşinde değilim. Ama bir şey hariç . O tekme atma olayı vardı ya. O benim ciğerime oturmuştu. O tekme yiyen çocuğa burada iş vermediler. O tekme atandan hesap sormazsam namerdim” dedi.

AKP’nin son 15 yıllık döneminde 21 bin kişinin iş kazasında yaşamını yitirdiğine de dikkat çeken İnce, şöyle konuştu: “1672’si madende canını kaybetmiş. Bu böyle yürümez. Bu kadar ucuz değil insan hayatı. Bakın böyle bir günde Anneler Günü’nde çok hoşuma giden bir söz oldu. Bir evde anne varsa önce bayat ekmek yenir. Bir anne evde yoksa taze ekmek bile bayat gelir insana. Bütün annelerimizin gözyaşını dindirmek için onların acılarına ortak olmak için onları bir nebze olsun rahat ettirebilmek için var gücümüzle hepimiz çalışacağız. Size sadece şunu söyleyeyim. Bugün 4. yıldönümü. 3 yıldır davalar sürüyor. Hâlâ sonuçlanmamış. Hâlâ tazminatlar ödenmemiş. Hala buradaki esnafın parası ödenmemiş. Yazıktır günahtır.”

NE OLMUŞTU?

Soma’da meydana gelen maden faciasının ardından 14 Mayıs 2014 günü incelemelerde bulunmak üzere ilçeye gelen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, protesto edilmişti. Protestolar sırasında iki çevik kuvvet polisi tarafından yere yatırılan bir madenci, dönemin Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel tarafından tekmelenmişti. Yerkel tarafından tekmelenen madenci Erdal Kocabıyık hakkında Erdoğan’ın makam aracına tekme savurduğu iddiasıyla dava açılmıştı. Kocabıyık ‘kamu malına zarar verdiği’ gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Şehitlik doldu

Soma Madenciler Şehitliği de, katliamın 4. yıl anmasında doldu taştı. Binlerce kişi, sabahın erken saatlerinden itibaren şehit madencilerin mezarını ziyaret ederek, dualar okudu, kırmızı karanfiller bıraktı. Babalarını tanıma fırsatı bile bulmayan çocuklar, onların mezarına gün boyu su taşıdı, mektuplar bıraktı. Bunlardan birini de, mezarlığı ziyaret eden Muharrem İnce okudu. İnce ayrıca, acılı ailelere sabırlar diledi, mezarlara karanfil bıraktı.

<haber-yatay:974534,974467,974574>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler