Edebiyata, müziğe, hayata dokunan spor dergisi Socrates

Türkiye’de dergicilik zor zanaat. “Kağıt öldü, artık her şey dijital” diyenlere nispet yapan bir spor dergisi iki haftadır fırtınalar koparıyor. Okurlar ilk baskısı tükenen dergiyi bulabilmek için mesaj bombardımanı yapıyor. Ama merak etmesinler aylık spor dergisi Socrates ikinci baskı dağıtıma geçti bile. İşte dergi hakkında merak edilenler…

Yayınlanma: 20.04.2015 - 14:47
Abone Ol google-news

1 DERGİ 

Bu dergi fikri müzik dinleyen spor meraklısı ve yayıncısı bir gruba, bir edebiyatçının soru-önerisiyle çıktı. “Neden bir dergi çıkarmıyorsunuz?” Sonrası iki yıllık düşünme-planlama ve altı aylık bir çalışmayla geldi. Aylık spor dergisi Socrates nisan sayısıyla yayın hayatına başladı.

 

4 MÜZİSYEN VE GRUP 

Socrates’in ilk sayısı sık sık müziğe temas ediyor: Mick Jagger, Queen, Gökhan Özoğuz (Athena) ve Harun Tekin (Mor ve Ötesi). Genel Yayın Yönetmeni Caner Eler bu yakın temasın sonraki sayılarda da devam edeceğinin müjdesini veriyor: “Harun Tekin, Hariçten Gazel köşesine sahip çıktı. Bu sayıda eski Beşiktaşlı Metin Tekin’le konuştu. Bundan sonra da ondan okuyacağız röportajları. Dergi içeriğinde hayatın diğer alanlarına da değmek istiyoruz. Tıpkı bir dönem Roll ve Bir+Bir’in zaman zaman yaptığı spor röportajları gibi. Zorlama temas yapmayacağız. Müziğin içinde spora değen yerleri bulacağız. Örneğin Mick Jagger’in ev sahibi takıma uğursuzluk getirme temasını muhabbet ederken tesadüfen bulduk.”

 

6 EDEBİYAT DEVİ

Gabriel Garcia Marquez, Yaşar Kemal, Philip Roth, William Faulkner, Dostoyevski, Paul Auster… Bir spor dergisinde adını görmeyi pek beklemediğiniz edebiyat devleri. Socrates’te bazılarına sayfa ayrılmış, bazılarına da satır aralarında değiniliyor. Caner Eler futbol-edebiyat birlikteliğinin süreceğini söylüyor: “Daha önce futbolla ilişkisi çok ele alınmış Camus gibi yazarlardan ziyade işlenmemiş edebiyatçılara yer vermek istiyoruz. Ayrıca “Velev Ki” bölümünde her ay bir yazardan kurgu bir futbol hikâyesi almak istiyoruz. İlk sayıda bu görevi Doğu Yücel üstlendi. Konuyu kendi araştırıp yazdı. Sonraki sayılarda da devam edecek.”

 

12 KİŞİ VE DİĞERLERİ

Socrates’e katkıda bulunan geniş bir ekip var. Elbette emeğini ve yaratıcılığını ortaya koymuş tasarımcılar var. İşin mutfağında, yani editoryal tarafında ise 12 kişilik bir ekip var. Caner Eler genel yayın yönetmeni, Onur Erdem yazı işleri müdürü. Yazı işleri kadrosunu Atahan Altınordu, Kutay Ersöz, Emir Güney, Burak Kuru, İnan Özdemir, İlhan Özgen, Uğur Ozan Sulak, Ozan Can Sülüm, Mustafa Taha ve Sencer Yücel tamamlıyor. Tabii dört stajyeri de unutmayalım.

 

100 KAHRAMAN 

İlk sayının ana teması “kahramanlar.” Sporun ana öğesi değil mi zaten onlar? Caner Eler seçim yaparken biraz ‘retro’ tarzı benimsediklerini itiraf ediyor: “Böyle bir sayıda yer alabilecek yüzlerce kahraman olabilir. Ama biz eski kahramanların, daha doğrusu özlediklerimizin üzerinde durduk: Muhammed Ali, Maradona, Michael Jordan… Bugünün kahramanlarına daha az yer verdik. Örneğin Messi ve Ronaldo yok dergide.” Peki sonraki sayılarda ne kadar okuyacağız kahramanları? “Onlara yine değeceğiz. Zaman zaman yeri geldiğinde portrelerimiz olacak. Bazılarına birebir ulaşmak da istiyoruz.”

 

144 SAYFA

Socrates’in ilk sayısı tam 144 sayfa. İlk sayıda az da reklam sayfası bulunduğunu hesaba katınca dolu doludan öte bir içerik var. Caner Eler’e göre bir forma yani 16 sayfa azaltmaktan vazgeçtiler: “İkinci sayımız da çok büyük ihtimalle 144 sayfa olacak. Çünkü konu üretimimiz ve içeriğimiz buna müsait. Muhtemelen sonraki aylarda da bu sayfa sayısını koruyacağız. Azaltsak bile sayfa sayımız 128’den az olmaz.”

 

23.000 KOPYA

Dergi 18 bin adet basıldı. Ancak özellikle sosyal medyada öyle bir dalga esti ki, reklama gerek kalmadan Türkiye’nin her köşesinden okurlar derginin peşine düştü. Gazete bayii, market, eğlence mağazası derken 18 bin kopya üç gün içinde tükendi. Socrates’in imtiyaz sahibi, yayıncı Can Öz de bunun üzerine “Socrates’in daha ilk gününde 18.000’lik baskısı neredeyse tükendi. İkinci baskıya giriyoruz. Bu kadarını beklemiyordum” tweet’i attı. Bu talep üzerine 5 bin adetlik ikinci baskı yapıldı. Üçüncü baskı da yolda. Proje sahiplerinden Bağış Erten, hedeflerinin 5 bin adetlik satış ortalaması olduğunu söylüyordu. Bu satış rakamlarından sonra hedef biraz yukarı çekilecek anlaşılan.

 

Merak edilen 3 soru

İleride dijital bir versiyon da çıkacak mı?

Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Planlarımız da var. Ancak çok kısa vadede tablet veya web versiyonu olmayacak. Buna karşılık dergi online sitelerden sipariş edilebiliyor. 

Socrates’in illüstrasyonları şimdiden efsane oldu. Poster verecek misiniz?

Bu konuyu yakında çözeceğiz. Derginin içinden çıkan, internet sitemizden indirilecek poster uygulaması olabilir bu. Sene sonunda ise dergideki çizimleri kapsayan bir sergi açmak da gündemimizde.

Dünyadan yazar görecek miyiz?

Evet, hatta mayıs sayımızda Türkiye dışından bir konuk yazarımız var. Bize futbolla ilgili bir yazı yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler