Twitter’dan gol yiyenler

Galatasaraylı kaleci Eray İşcan’ın Instagram’a koyduğu fotoğraf tepki çekti. Aslında sosyal medya başta futbolcular olmak üzere sporcular için büyük bir belaya dönüşebiliyor. Yazdıkları yüzünden taraftarların tepkisine uğrayanlar, ceza alanlar, takımdan kovulanlar...

Yayınlanma: 04.05.2015 - 15:21
Abone Ol google-news

“Sosyal medya pimi çekilmemiş bir bomba” diye sporcuların sosyale medya ortamındaki halini özetliyor CI Sports Global Futbol Direktörü Alpay Canhoroz. Haksız da değil. Baksanıza önceki hafta Galatasaray futbol takımının üçüncü kalecisi Eray İşcan’ın başına gelenlere. İşcan, Florya Metin Oktay Tesisleri’nde lüks otomobili, sevgilisi ve köpeğiyle antrenman sahasının çimlerindeki pozu Instagram’da paylaşınca beklemediği kadar çok olumsuz tepki aldı.

Ama bu durum ne sadece genç bir kaleciyle ne de futbolla sınırlı. Gerek Türkiye’de gerek dünyada çok sayıda sporcu sosyal medyanın pek oynak ortamında yaptığı bir paylaşımla alay konusu olabiliyor, ceza alabiliyor hatta takımından kovulabiliyor. 

 

ALEX’İN BİLE KUYUSUNU KAZDI

Bu konuda en çarpıcı örneklerden biri Alex de Souza’nın Fenerbahçe ile ipleri kopardığı 2012’nin ağustos ayında yaşandı. Teknik direktör Aykut Kocaman tarafından yedek bırakıldıktan sonra Twitter’da diyaloğa girdiği bir taraftara Portekizce "Bir gün sana anlatırım. Tek kelimeyle açıklamak gerekirse kıskançlık! Neden beni yedeğe çekti anlamadım. Zamanla hikayenin tamamını sana anlatırım" yanıtını verdi Alex. Daha sonra bu mesajı silse de takımdan ayrılmasının sebeplerinden biri olarak bu tweet gösterildi. Türkiye’den ayrılmadan yaptığı basın toplantısında da Twitter’ı hatalı kullandığını kabul etti.

 

TAKIM AŞKI YÜZÜNDEN

Alex’inki bir ego çekişmesiydi ama birçok diğer örnekte takım sevgisi sporcuların veya antrenörlerin başına iş açtı. Örneğin 2013’ün mayıs ayında Fenerbahçe, Galatasaray lehine tweet atan iki yelkenci Ceren Celayir ve kürekçi Hakan Soylu’nun kulüple ilişiğini hemen kesiverdi. Bundan birkaç ay sonra bu olayın tersi Galatasaray tarafında yaşandı. Galatasaray’ın kadın antrenörü Duygu Erdoğan’ın futbolculardan kaptan Sabri ve Engin’i hedef alan ve F.Bahçe’yi öven eski tweetleri ortaya çıktı. Hesabı çalınmış savunması yapılsa da Erdoğan takımdan yollanmaktan kurtulamadı.

Başka örnek mi dediniz? İşte 2013’te Bursaspor A2 takımında forma giyen 19 yaşındaki Osman Talha Kotaran’ın başına gelenler. Genç futbolcu twitter'daki sayfasından Bursaspor'un Beşiktaş ile oynayacağı karşılaşmayı izleyeceğini söylerken, "Fernandes'i izlemeye gidiyorum, gol atarsa VIP'de bağırmam inşallah" ifadesini kullanınca olanlar oldu. Fernandes’i izledi mi bilmiyoruz ama Bursaspor onu takımdan yolladı.

 

KÜLTÜREL GAFÇILAR

Tabii bir de Türkiye’deki sosyal ve kültürel ortamı bilmeyen yabancı sporcular var. Henüz birkaç ay geçirdikleri ülkede hakim olmadıkları konularda paylaşım yapınca tepki çekiyorlar. Galatasaray erkek basketbol takımı oyuncusu Amerikalı Patrick Young ezanı kast ederek İngilizce “Her gün 4’te uyanmak zorunda mıyım” yazınca büyük tepki çekti. Sonra kulüp hesabı üzerinden özür diledi de olay yatıştı.

Keza Kadınlar Basketbol 1. Ligi takımı Osmaniye Gençlik'in Amerikalı oyuncusu Kelly Santos'un namaz taklidi yaptığı görüntüler büyük tepki topladı. Olay üzerine Santos üç dilde “Paylaşımım için özür dilemek istiyorum. Kötü niyetli yapılmış bir şey değildi. Tüm Müslüman arkadaşlara saygı duyuyor ve seviyorum” açıklaması yaptı.

 

POLEMİKÇİLERİN HALİ KÖTÜ

Türkiye 2. Ligi’ndeki Balçova Yaşamspor’un kalecisi Engin Kaya ise polemikçiliğinden dolayı ceza bile aldı. Galatasaray'ın bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde Arsenal'e 4-1 mağlup olmasının ardından Kaya, "O değil de yine mi 4. Darısı başımıza. Bir de biz atalım" ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine gelen taraftar tepkilerine yanıt veren, paylaşımlara devam eden Kaya, TFF tarafından 2 maçtan men ve 1500 para cezası aldı.

Benzer şekilde taraftarların yazdığını tam anlamayan Fenerbahçe Ülker oyuncusu Rik Hickman ‘idiot’ şeklinde yanıt verdi. Twitter yüzünden ceza alanlara bir de futbol hakemi eklendi. Kayseri Erciyesspor-Beşiktaş maçından sonra Oğuzhan Özyakup hakkında küfürlü Twitter mesajları yazan İzmir bölgesi hakemi Erkan Güven’in lisansı iptal edildi.

 

SİYASİ SKANDALLAR

2013’te Uludere'de yaşanan olayların ikinci yıldönümünde attığı tweet’lerde "Ölen katırlar sizden daha değerliydi, onlara üzülün bence" diyen TFF Hakemi Ümit Çınarlı da 6 ay hak mahrumiyeti aldı. 

Yine 2013’te Olimpik güreşçi Rıza Kayaalp Gezi olayları sırasında önce milli voleybolculara laf attı sonra da “yazıklar olsun size Ermenilere bıraktınız meydanı allah belanız versin eylemci çapulcuları” tweet’ini yazdı. Hesabım çalındı bahanesine karşın FILA’dan 6 ay ceza aldı. Ama daha sonra ceza kaldırıldı.

 

DÜNYADAKİ ÖRNEKLER 

  • 2011’in ocak ayında Liverpool’un Hollandalısı Ryan Babel İngiltere’de bu yüzden ceza alan ilk futbolcu oldu. Ünlü hakem Howard Webb’i Manchester United formasıyla montajlayan bir fotoğrafı paylaşan Babel 10 bin sterlin para cezasına çarptırıldı. 
  • Geçen yıl 1 Eylül’de İngiliz QPR takımının oyuncusu Rio Ferdinand Twitter’da kendisini eleştiren bir taraftara ‘sket’ (Jamaika argosunda ‘fahişe’) yanıtını verince İngiltere Futbol Federasyonu üç maç ceza verdi.
  • Liverpool takımının İtalyan futbolcusu Mario Balotelli geçen aralıkta bir Super Mario paylaşımı yaptı. Ama paylaşımda “siyah gibi zıplar” ve “Yahudi gibi paraları kapar” ifadelerini kullanınca İngiltere Futbol Federasyonu’ndan bir maç ve 25 bin Sterlin ceza yemekten kurtulamadı.
  • İngiltere’de Stoke City takımı oyuncusu Alman Robert Huth ‘cock or no cock’ (penis mi değil mi) hesabıyla etkileşime girince iki maç ceza almaktan kurtulamadı.
  • Fransa’da Lyon takımın başkanı Jean-Michel Aulas, Twitter’da PSG maçının hakemini eleştirince Fransa Futbol Federasyonu’ndan iki maç cezayı yedi.
  • Bu hafta NBA takımı Houston Rockets’ın resmi twitter hesabından rakipleri Dallas Mavericks’e yönelik silah ve at emojili bir paylaşım yapılınca bu sosyal medya direktörünün sonu oldu. 
  • Amerikalı kadın basketbolcu Cappie Pondexter 2011’de Japonya’yı yerle bir eden Fukuşima depremi sonrası attığı tweet’lerde “Ya Tanrı insanların kendi halklarına yaptığından sıkıldıysa” ve “Hiç bilemezsiniz. Onlar Pearl Harbor’ı yaptı” ifadelerini kullandı. Tabii sonrasında özür tweet’leri atıp durumu toparlamaya çalıştı.
  • 2012’nin temmuz ayında Yunan üç adım atlamacı Paraskevi Papahristu tam da Londra Olimpiyatları öncesi ülkesindeki göçmenleri kast eden şu tweet’i attı: “Yunanistan’da bu kadar Afrikalı’yla… En azından Batı Nil sivrisinekleri ev yemeği yiyecek!” Papahristu uzun bir özür yazsa da Olimpiyat takımından atılmaktan kurtulamadı.  

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler