Game of Thrones karakterleri bize kimleri hatırlatıyor?

Bu hafta Game of Thrones dizisinin siyasal çerçevesiyle ülkemizi karşılaştırmaya karar verdim. Maksat mizah olsun tabii; yoksa Türkiye’nin uzun süredir politik sahnesi bu diziden çok daha fantastik...

Yayınlanma: 14.06.2015 - 21:40
Abone Ol google-news

Petyr Baelish 

Soylu bir aileden gelmediği ve sürekli gizli bir gündemi olduğu için, geçtiğimiz sezonun en kilit isimlerinden biriydi şüphesiz. Yemedi içmedi, oradan oraya bilgi sızdırdı,  çoluğun çocuğun rızkını gözü kapalı yiyen Lannister’ların altını oydu. Nihayet zalim kraliçe Cersei’nin mapusa düşmesi için gerekli bilgileri gereken yerlere verdi. Bu yönüyle bizde bir Fuat Avni hissi yaratan Baelish’i, Fuat Avni’den ayıran nokta, onun kapatılan müessesesinin dershane değil, zevk evleri olması. Yine de şayet tweet atabilse “Yezid şu an yerden su içecek noktaya geldi. Westeros’un güzel insanları son yakın” yazardı gibi geliyor.

 

 

Cersei Lannister

 

  Tüm zamanların en çok tokatlanmak isteyen şehzadesi Joffrey’in anası, dizinin başından beri gerçekleşen pek çok haksızlığın ve kötülüğün bizzat emrini veren uzun boylu sarışın Cersei, en çok sayın CB Tayyip Erdoğan ile mukayese edildi. Ailesine asla rakip tanımayan, gücü elinde tutmak için önüne geleni ezmeye kalkan Cersei’nin son vukuatı ona pahalıya mal oldu. Kralın şehrindeki aşırı dinci unsurları silahlandıran ve palazlandıran Cersei, bize ister istemez MİT tırlarını anımsattı. Fakat devran döndü, güç sahibi olan aşırı dinci unsurlar, Cersei’nin de günahları olduğu bilgisini aldılar ve kadını gözünün yaşına bakmadan bir zindana attılar. Şimdi Cersei’ye destek gelecek mi, yoksa yıllardır işlediği suçların cezasını mı çekecek? İşte bu, dizimizin en çok merak edilen konularından biri.

 

 

 

Yabaniler

Kıyamam, bu kızıl saçlı, uzun boylu, kadını erkeği ayrı sert, ayrı güzel, ayrı yaman halkı nedense 8 bin yıl önce duvarın öte tarafına atmışlar. O gün bugün adamlara yaşama şansı vermemişler. Şimdi Ak Gezen tehlikesi karşısında binyıllardır ilk defa Westeros’un tüm halkları birleşiyor. Yabaniler yepyeni bir yaşam kurmak, barış ve kardeşlik için duvarın güneyine yerleştiriliyor. Tüm Westeros’a hayırlı uğurlu olsun.

Tyrion Lannister

  Hiçbir şeyden çekmedi bu dünyada, boyundan çektiği kadar. Onu sırf fiziksel özellikleriyle sayın başbakanımız Davutoğlu’na benzetenler, Tyrion’un karakterinin en temel yanını gözden kaçırıyor: O ailesinin dışlanmış çocuğu. O bir günah keçisi. O siyaseten ve aklen ailenin en kendini yetiştirmiş üyesi. Bir süredir (babası onu öldürtmeye kalktığından beri) ihanete ihanet demiyor. Bu özelliği ile Cemaat’e benzetebileceğimiz Tyrion, en son HDP’li Khaleesi’nin danışmanı olduydu. Bakalım bizim Westeros’ta mualif Cemaat ve HDP’nin ilişkileri nasıl ilerleyecek?

 

Jon Snow

Hayatı zorluklarla başlayan, Westeros’un sınır karakolu Duvar’da koruculuk görevi üstlenen Jon Snow, aslen ülkü ocaklı bir genci andırıyor. Görevi Duvar’dan 8 bin yıldır savaşta oldukları Yabaniler’in geçmesini engellemek. Fakat dizi boyunca yaşadığı olayla, bir Yabani kızıyla aşkı, Yabaniler'le kurduğu dostluklar ve asıl düşmanın Yabaniler değil, hepsini avlamaya gelen Ak Gezenler olduğunu fark etmesi, Jon Snow’u kökten değiştirdi. O da artık halkların demokratik kardeşliği için savaşıyor ve bu özelliği ile görmek istediğimiz, HDP ile koalisyon masasına oturmaya hevesli bir MHP delikanlısı imajı çiziyor. Şimdi doğruya doğru, bir Ak Gezen’in nasıl yok edileceğini, en iyi Jon Snow biliyor ve ondan beklentimiz büyük.

 

Daenerys Targaryen Khaleesi

Kölelik karşıtı duruşu ve Westeros’lu oligark ailelerin halkı sömürdüğü çarkı kırmaktaki ısrarı nedeniyle Khaleesi, beyaz Westeros’lu kökeniyle önce CHP’liliğe, sonra da HDP’liliğe yakışır. Gerçi kölelikten yüzyıllardır servet edinmiş aileler, Heval Khaleesi’ye pek sıcak bakamadılar. Günün sonunda Khaleesi’yi arkasından vurmaya, bileğinin hakkıyla aldığı şehri kumpasla geri almaya kalktılar. Lakin Khaleesi sadece sarışın ve “Kanun kanundur!” diye poz kesen boş beleş bir kızımız değil. Adı üstünde bir ejder anası. Bugünlere gelirken ne ateşlerden sağ çıktı, hepimiz biliyoruz. İşbu sebep Khaleesi bir suikast girişiminden daha yine sağ, hatta ejder sırtında uçarak çıktı. Hakkında hayırlısını diliyoruz.

 

 

Ak Gezenler

Kefenini giymiş ve aklı beyni erimiş bir ölü ordusuyla insanların üzerine saldıran, “Sizin kaybınız bizim kazancımızdır” diyen, resmen ölüler üzerinden siyaset yapan Ak Gezen tayfasını ülkede kimle karşılaştırsak tam bilemedik. İsimleri ister istemez bir çağrışım yapıyor ama insanın dili de varmıyor hani. Ak Gezenler’in henüz sesini duyan yok. Fakat Duvar’ın ötesindeki büyük katliamdan sonra Ak Gezen kralın yaptığı el işareti, hepimizin içini ürpertti. Ak Gezen abi o son harekette, “Başkanlık sistemi gelecekhh!” gibi bir şey dedi sandık. Ama sen daha dur Ak Gezen, sizin ölüleriniz varsa bizde de ejder camı var, Westoros’un iyi kalpli çocuklarının mangal gibi kalbi var.

 

Stannis Baratheon

Duruşu, bakışı ve karizması ile Devlet Bahçeli’ye benzetilen bir lider Stannis. Öte yandan Stannis’in başında bir kızıl bela var; ben emri Allah’tan alıyorum diyen bir büyücüyle gereksiz yere sıkı fıkı kendisi. Bu büyücü kadın sürekli Stannis’i fiştekleye fiştekleye adamın içini oydu, aslen merhametli ve haklının yanında olan yüreğine kötülük tohumları ekti. Sonuç? Stannis Baratheon kral olmak uğruna biricik evladını gözden çıkaran bir canavara dönüştü. Elbette ümidimiz Stannis karakterine en çok yakıştırılan Bahçeli Bey’in, iktidar uğruna bu ülkenin masum evlatlarını harcayacak bir duruma gelmemesi. O kızıl cadı kimse, ondan kurtulalım arkadaşlar, yapabiliriz bunu…


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler