Wimbledon’ın Türk hakemleri

En prestijli tenis turnuvası Wimbledon yarın başlıyor. Her zaman sporcular üzerinden mi konuşacağız bu şöleni? Biraz da hakem gözüyle bakalım. Öyle ya, bu yıl 5’i ana tabloda olmak üzere 12 Türk çizgi hakemi görevli. Onları Londra’da bulduk, Wimbledon hakemliğini konuştuk.

Yayınlanma: 29.06.2015 - 16:08
Abone Ol google-news

Haziran sonu gelip de dünyanın en iyi kadın ve erkek tenisçileri bembeyaz kıyafetleriyle çimin üzerine çıktığında anlarız ki turnuvaların en sükselisi Wimbledon başlamış. Sadece oyuncular değildir bu turnuvayı efsane yapan... Beyaz kıyafet zorunluluğu, çilekleri, şık mı şık seyircileri, maçları zırt pırt yarım bırakan yağmurlu Londra havası ve de hakemleri de vardır. 

Evet hakemleri... Çok şık giyinmiş hakemler 13 gün boyunca sarı topun her hareketini izler, son iki gün kupa töreni sırasında da ip gibi yan yana dizilir, Kent Dükü tarafından tebrik edilir. Bu yıl sıraya girenler arasında Türkiye’den beş hakem de yer alacak. Hatta bu hafta düzenlenen elemeleri hesaba katınca toplam 12 Türk hakemi Londra çimlerinde görevli. İlk kez 2011’de Wimbledon ana tablosunda veya elemelerinde yer alan Türk hakemleri için rekor bir sayı bu.

Geçen hafta sonu eleme maçları için Londra’ya gelen hakemlerden 11’i bu hafta Roehampton’daki elemelerde çizgi hakemliği yaptı. En tecrübeli hakem İstanbullu Soner Sivri ise Nottingham’daki erkekler turnuvasında görevliydi. Hafta başlarken Sivri ile beraber yine İstanbul’dan Erkan Tarhan ve Esin Kıratlı’nın da Wimbledon ana turnuvasında da çizgi hakemliği yapması bekleniyordu. Eleme maçlarındaki başarılı çizgi kararlarından sonra Semra Başaran Akyüz ve Dilek Akdilek de onlara eklendi. 

 

TURNUVA TECRÜBESİ VE DEĞİŞİM PROGRAMI

Tenis Federasyonu (TTF) Merkez Hakem Kurulu başkanlığı görevini yürüten Alaaddin Boyar (39) aynı zamanda 12 yıllık tenis hakemi ve bu yıl Wimbledon elemelerinde görevli. Üç yıldır da uluslararası hakem: “Bu seviyede hakemlik yapabilmek için uluslararası kurslarda eğitim almanız gerekiyor. Bundan sonrası ise tecrübe edinmenize bakıyor. Ne kadar çok maç yönetirseniz önemli turnuvalarda görev alma imkânınız da o oranda yükselir.”

Boyar bu haftaki elemelerde dört gün boyunca görev yaptı, 15’e yakın maçta çizgi hakemiydi. Boyar’a göre son yıllarda bu sayının artmasının iki ana sebebi var: “Birincisi, Türkiye’nin en çok uluslararası turnuva düzenleyen ülke olması. Bu sayede hakemler olarak çizgi veya kule hakemliği yaparak tecrübemizi artırma, kendimizi geliştirme imkanımız oluyor. İkincisi ise TTF’nin girişimiyle başlayan ve süren hakem değişim programı. Bu programa göre yabancı hakemler Türkiye’ye geliyor, buna karşılık biz de Madrid, Barselona, Viyana, Bükreş, Budapeşte, Şangay, Pekin, Dubai, Doha ve Avustralya Açık gibi turnuvalara hakem gönderiyoruz.”

 

TOP BİR AN BİLE GÖZDEN KAÇMAMALI

Bu hafta Roehampton’daki eleme turnuvasında görev yapan Ankaralı tenis hakemi Semra Başaran Akyüz (37) de gelecek pazartesiden itibaren ana tablo maçlarında görev yapacak. “Hakemliğe başlayalı yaklaşık 10 yıl oldu. Bu benim ikinci Wimbledon turnuvam. Elemelerdeki performansına göre iyi çizgi hakemleri ana tablo maçları için seçiliyor. Dört günde 15’e yakın maçta görev aldım.” Akyüz’ün asıl mesleği beden eğitimi öğretmenliği. Sporculuktan gelen disiplini ve tecrübeyi hakemliğe de yansıtmış. Çizgi hakemliğinde en önemli özelliğin konsantrasyon olduğunu söylüyor. “Top o kadar hızlı ki bir an bile gözünüzden kaçırmamanız lazım.”

Esin Kıratlı da (35) yarından itibaren Wimbledon ana tabloda çizgi hakemliği yapacak. Kıratlı 1999’dan beri tenis hakemi. İstanbul’da Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nde uzman Kıratlı’nın ana tabloda hakemlik yapacağı İngiltere’ye gitmeden önce belliydi. “Ben ana tablo hakemi olarak önceden seçilmiştim. Bunun yanı sıra elemelerdeki her maçta kule hakemi hakkınızda bir değerlendirme yapıyor. Yüksek puan alanlar da ana tabloda görevlendiriliyor.”

Kıratlı’nın elemelerdeki haftası çok yoğun geçti, 20’ye yakın maçta çizgi hakemiydi. “Çarşamba günü beş maçta görev yaptım. İki maç arasında 1 saat 20 dakikalık ara verip dinleniyoruz. Maç sırasında da sürekli ayakta değiliz. Servisin atıldığı yöne göre zaman zaman oturuyoruz.” Peki ana tabloda nasıl bir program olacak? Onu da Kıratlı’dan dinleyelim: “Ana tabloda yarı final ve final maçlarında görev alacak çizgi hakemleri şimdiden belli. Onların arasına girmeyen benim gibi hakemler turnuvanın ilk 10 gününde görevli. Yani hava koşulları aksi yönde gitmezse 8 Temmuz Çarşamba gününe kadar maça çıkacağım."

 

Kule şimdilik bize uzak

Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) ölçütlerine göre çizgi hakemliğinden L4’ten L1’e kadar kategorileri tırmandıktan sonra ancak kule hakemliğine yükselebiliyorsunuz. Henüz bu kategorileri atlayabilmiş bir Türk hakem yok.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler