Birine mahkeme yolları, birine başkan kolları

Kapatılan 17 Aralık soruşturmasını yürüttüğü için görevden alınan cumhuriyet savcısı Celal Kara hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan 3 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Öte yandan 17 Aralık’ta rüşvet iddialarının kilit ismi olduğu öne sürülen Rıza Sarraf’ın Beşiktaş’tan loca almasıyla başlayan tartışmaya kulüp başkanı Fikret Orman da katıldı.

Yayınlanma: 17.04.2015 - 02:41
Abone Ol google-news

Kara’ya 3 yıl istendi

Kapatılan 17 Aralık soruşturmasını yürüttüğü için görevden alınan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan 3 yıl hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianamede, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler, şikâyetçi olarak yer aldı. Kara, Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederse, Yargıtay’da yargıç karşısına çıkacak.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kara’nın 17 Aralık 2013’te verdiği talimat üzerine, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Oğuz Bayraktar, işadamı Ali Ağaoğlu ve Rıza Sarraf ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde arama yapılarak ele geçirilen çeşitli eşya ve paralara el konuldu. Gözaltına alınan 62 kişiden 24’ü tutuklandı. Soruşturmaya iki savcı daha atandı.

Savcı Celal Kara daha sonra, İstanbul’dan, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı’na savcı olarak atandı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kara, HSYK tarafından tedbiren görevden uzaklaştırıldı. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 3 Mart 2015’te savcı Celal Kara, 25 Aralık soruşturması savcısı Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi.

Karaçöl’ün de hapsi istendi

Bu kararın ardından Kara, Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosya, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, savcı Akkaş’ın “görevi kötüye kullanma” suçundan 3 yıl, hâkim Süleyman Karaçöl’ün ise “görevi ihmal” suçundan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Kara’nın, 17 Aralık soruşturmasında şüphe sebebi belirlemeden şüphelilerin ‘mal varlıklarına tedbir koydurduğu ve tanıklıktan çekilebilecek kişiler hakkındaki dinleme kayıtlarını imha etmediği’ öne sürülüyor.

Kara’nın “görevi kötüye kullanma” suçundan, 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, suç tarihi 23 Ağustos 2013 ile 30 Ocak 2014 tarihleri arası olarak belirtildi. Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler, iddianamede şikâyetçi olarak yer aldı. Kara hakkındaki iddianame de Akkaş ile hakim Karaçöl’ün iddianamesinin gönderildiği Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme, iddianameyi kabul ederse, dosya Yargıtay’a gönderilecek.

Yabancı değil Reza!

17-25 Aralık sürecinin hedef ismi İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf’ın (Reza Zarrab) uzunca bir süredir Beşiktaş Kulübü’ne yakınlaşmak için fırsat kolladığı ortaya çıktı. Geçen hafta şarkıcı eşi Ebru Gündeş’le birlikte Beşiktaş Ümraniye Tesisleri’ne davet edilen ve kulüp başkanı Fikret Orman’la yemek yiyen Sarraf, bu buluşmanın ardından, inşaatı süren Vodafone Arena Stadı’ndan 1.2 milyon TL peşin para karşılığında loca satın almıştı. Yine camianın önde gelenleri, İranlı iş adamının kulübe üye olacağı öne sürüp bu girişime tepki göstermişlerdi. Rıza Sarraf’ın kulübe yakınlaşma girişimini, “Beşiktaş’a kapağı atmak istiyor” diye yorumlayan üyeler, çArşı grubundan 300 kişinin üyelik başvurusunun bekletilirken atılan bu adımın ‘siyasi’ olduğunu da ifade ettiler. Bu gelişmeler yaşanırken, Sarraf’ın kulübe yakın isimlerle uzun süredir görüştüğü öğrenildi.

‘Beşiktaş aklama yeri değil’

Sarraf’ın, eşi Gündeş ve sanatçı arkadaşı Demek Akalın’la birlikte Club Brugge maçını izledikleri ortaya çıktı. Siyah camlı araçlarla stada gelen ve alt kapıdan giriş yapıp Fikret Orman’ın locasına çıkan Rıza Sarraf’ın tanınmamak için kameraların görüş açısındaki koltuklarda değil de, arka sıralarda oturduğu ifade edildi. Bu gelişmeyi doğrulayan Beşiktaş camiasının önemli isimlerinden Bayram Yağcı, “Vahim bir olay. Tartışılan bir ismi kabul edemeyiz. Beşiktaş vicdanını yaralayacak bir durum. Kaldı ki yarın öbürgün şartlar değişir bu kişi ağır cezalar alır ve varlığı sorgulanırsa kulübümüz zarar görür. Beşiktaş kimsenin kendisini aklayacağı bir yer değildir” ifadesini kullandı.

Sarraf’a başkan Orman koruması

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, kulüp binasında gerçekleştirilen haciz işleminin dünyanın hiçbir yerinde yaşanmadığını ve Aktif Tanıtım’ın şov yaparak kulübü kamuoyu önünde baskı altına almaya çalıştığını söyledi. Rıza Sarraf için de ‘iyi bir Beşiktaşlı’ ifadesini kullanan Orman sezon sonunda şampiyon olacaklarını ifade etti.

* Yapanlara da yaptıranlara da paraları haram ediyorum. İstenen para 5 milyon dolar. Haciz olarak almak istedikleri iskemle ve masaların toplamı 10 bin lira. Bu bir şov, ahlaksızlık.

* Yıldırım Demirören’in bilgisi içinde olmadığını, zamanında kimler yaptıysa sözleşmenin altında imzası olduğunu ifade etmişti.

* Bir akit imzaladık. Bu anlaşmaya göre onlara Beşiktaş Kulübü 7 milyon dolar ödeyecek ve sulh olacaktı. 7 milyon doları ödedik.

‘Bu parayı ödemiyorum!’

* Avukatımı aramışlar ‘bilmem ne alacağız’ demişler. Ben ne tehditler gördüm, buna pabuç bırakmayız. Lüks araba alsınlar diye bunlara mı yedireceğiz. Ben bu parayı ödemeyeceğim.

‘Gözünden ışığı aldım’

* Bu Rıza Sarraf suçlu mudur, aranıyor mu, eroin kaçakçısı mı, polisler peşinde mi? Kendisi iyi bir Beşiktaşlıdır. Beşiktaşlı bir vatandaş olarak parasını vererek loca satın almıştır. Bana baktığında gözünde Beşiktaşlı ışığı aldım.

‘Arkamızdan 40 köpek havlar’

* Beşiktaş, bu sezon şampiyon olacak. Takımı şampiyon yapacağız. Bir kurdun arkasından 40 köpek havlar. Bizim arkamızdan da konuşan olacaktır. İşimizi iyi yapmazsak, kulübün menfaatlerini ne zaman iyi savunmazsak o zaman kendimi yargılarım.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler