Suriye kıyılarındaki sistemlere dikkat

Savunma politikaları uzmanı Mevlütoğlu, TSK’nin İHA VE SİHA’ları sahada etkin kullandığını belirterek uyardı: Suriye kıyılarındaki sistemlere dikkat!

Yayınlanma: 02.03.2020 - 04:00
Suriye kıyılarındaki sistemlere dikkat
Abone Ol google-news

Savunma politikaları Uzmanı Arda Mevlütoğlu, Türkiye’nin Suriye’de kullandığı savunma sistemlerine ve bölgedeki faaliyetlerine ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulundu. Türk Hava ve Kara kuvvetlerinin envanterindeki neredeyse tüm platform ve silahların bölgede kullanıldığına işaret eden Mevlütoğlu, “Bugüne kadarki aşamada İHA ve SİHA’lar ile topçu unsurlarının öne çıktığı görülüyor” dedi. İnsansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) harekâttaki önemine ilişkin de Mevlütoğlu, şunları kaydetti:

“İHA ve SİHA’ların kullanım şekillerini üç başlık altında toplayabiliriz. Bunlar, keşif, gözetleme ve istihbarat; üzerlerinde taşıdıkları silahlarla taarruz ve son olarak hava kuvvetleri ile topçu birliklerine hedef işaretlemesi. Paylaşılan görüntülerde her üç kategoride de çok yoğun İHA / SİHA kullanımı görülüyor. Harekâtın gerçekleştirildiği saha oldukça dar. Bu kadar dar bir bölgede böyle yoğun bir SİHA kullanımı bugüne kadar rastlanmış bir şey değil. TSK’nin SİHA’ları çok süratli ve yoğun şekilde kullandığını; Suriye ordusunun manevra ve ateş kabiliyetine çok kısa süre içinde büyük zarar verdiğini görüyoruz. Verilen zararın boyutu, İdlib’deki TSK birliklerine taktik bakımdan büyük rahatlık sağlayabilecek seviyede.”

‘TSK GİRMEDEN VURABİLİR’

Türk Hava Kuvvetleri’nin, Suriye hava sahasına girmeden İdlib ve civarındaki hedeferi vurabilecek mühimmatının var olduğuna dikkat çeken Mevlütoğlu, “Türk yapımı ANKA SİHA’nın, rejime ait Rus yapımı ait hava savunma sistemi olan Pantsir sistemini imha etmesine ilişkin de “ANKA gibi bir hava aracını normal şartlarda tespit edebilmesi gerekirdi. Bu durum, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik uyguladığı elektronik harbin etkinlik ve başarısını göstermektedir” dedi. 

Mevlütoğlu, “Rejim, ilaveten SİHA ve topçu bombardımanıyla da çok sayıda personel kaybetti. Bu kayıplar, Suriye ordusunun konvansiyonel gücünü büyük oranda zayıflattı. Ancak Suriye’nin özellikle ülkenin kıyı ve güney kesimindeki birliklerinin belli bir muharebe kabiliyeti mevcut. Türkiye’ye karşı bunların kaydırılması söz konusu olabilir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer tehdit, Suriye’nin kıyı konuşlu gemisavar füze sistemleridir. Bunlar da Doğu Akdeniz’de, Suriye-Kıbrıs arasındaki bölgede ciddi tehdit teşkil etmektedir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler