Faust'un sözsüz performansı Küçük Salon'da

Faust, pek çoğumuzun bildiği bir edebiyat klasiği. Goethe onu yazıp dünyaya yeniden getirdiğinden beri eskimez bir kahraman, şeytanla pazarlık eden büyük doktor, bilme’nin peşinden gittiği yıllar boyu doğanın nimetlerinden mahrum kalmış bir bilgin, yaşı geçkin bir aşık. Üzerine çok fazla yazıldı çizildi, hakkında çok şey söylendi.

Yayınlanma: 13.11.2014 - 11:22
Abone Ol google-news

Küçük Salon Faust adlı oyunuyla Faust için daha önce hiç yapılmamış olana imza atıyor. Kadıköy Bahariye’de bu yıl kurulan  Küçük Salon’un çıkış oyunu  Faust,  yaklaşık bir saatlik sözsüz bir performans.

Ekim ayında  izleyici ile buluşmaya başlayan oyun oldukça yeni ve ilginç bir atmosfere sahip . Oyun ve seyirci yerleşiminin, tedirginlik ve hazzın harman olduğu, tekinsiz ama büyüleyici bir oyun düşünün.

Kapıdan girer girmez sizi sisli ve yarı karanlık bir sahne ,ve bir “köpek”  karşılıyor. Şaşkınlıkla ve merakla girdiğiniz bu sahne, zaman geçtikçe rengarenk oluveriyor. Bir dinginleşip bir yükselen oyun, Faust ’ un varoluşundan yola çıkışla, size iyiyi-kötüyü , seçimleri ve içine düşülenleri sorgulatıyor. Klasik dramadan ve lirik danstan mümkün olduğunca uzak durarak, Vahşet Tiyatrosu’ndan beslenen Faust, biçimde yaptığı yeniliği özden sakınmıyor; parçalanmışlığı, insan doğasının ezeli paradokslarını, acıyı ve korkuyu farklı bir ifadeyle sunarken, bize felakete uğrayan ya da kurtarılan bir Faust değil, özgürleştiren bir Faust sunuyor.

Dışarı çıktığınızda, oyun sanki sizin için bitmiyor, hissettiğiniz ama kelimelerini seçemediğiniz bir cümle kalıyor belki içinizde belki alkışlamayı bile unutuyorsunuz! Ya da öfkelisiniz, ama bir şekilde o henüz tanımlanmamış olanın bir parçasısınız artık.

Broşürü elinize alıp tekrar bakma ihtiyacı duyuyorsunuz, bir tanım peşindesiniz muhtemelen ,ama Eski Ahit’in başlangıcından bir alıntı yakalayıveriyor sizi, bu arzunun ezeli ve ebedi oluşunu vurgular gibi:

 “Ve gökler ve yer ve onların bütün orduları itmam olundu. Ve Rab yaptığı işi yedinci günde bitirdi; ve yaptığı bütün işten yedinci günde istirahat etti. Ve Rab yedinci günü mübarek kıldı ve onu takdis etti.”

Faust  2014-2015 sezonu boyunca sizleri Küçük Salon’da bekliyor!
 
İletişim:
www.kucuksalon.com
https://www.facebook.com/KucukSalon?fref=ts
http://www.biletix.com/etkinlik/RTETA/TURKIYE/tr
 
Faust Künye:
ESER: Wolfgang von Goethe
YÖNETMEN: Emre TANDOĞAN
REJİ ASİSTANI: Merve TÜREMİŞ
IŞIK TASARIMI: Enrico ZEBER
IŞIK KUMANDA: Güneş SEVEN
KOSTÜM TASARIMI: Elif TANDOĞAN
OYUNCULAR: Simge GEDİZLİOĞLU, Derya GÜNAYDIN, Müslüm KÖSE, Emir ÖZDEN, Çağıl TEKTEN, Hazal UPRAK


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler