Arkadaş’ın kızlı erkekli alerjisi

Bilal eğitimi de ‘sıfırlamış’, Bilal Erdoğan, ‘kızlı-erkekli’ eğitime karşı.

Yayınlanma: 04.08.2014 - 22:35
Abone Ol google-news

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a ait olduğu belirtilen ve yandaş vakıf yöneticileriyle eğitim sistemini “dinsel temelli” olarak yeniden dizayn ettiği konuşmaların kaydını açıkladı. Ses kayıtlarında Bilal Erdoğan, “kızlı-erkekli” karma eğitime karşı uygulamaya koyacakları planları anlatırken, babasının “kızlı erkekli aynı evlerde kalıyorlar” diye eleştirdiği üniversite öğrencilerinin kaldığı yurtlarla ilgili de “bir dizi önlem”le ilgili hazırlığı anlatıyor.

Gürsel Tekin, düzenlediği basın toplantısında, 17 ve 25 Aralık operasyonu dosyasında Bilal Erdoğan’a ait olduğu belirtilen yeni ses kayıtlarını açıkladı. Tekin, kayıtların eğitim politikalarının da TÜRGEV Vakfı Başkanı olarak Bilal Erdoğan ile İlim Yayma Cemiyeti, ÖNDER, İlim Yayma Vakfı ve Ensar Vakfı’ndan oluşan 5’li bir komisyon tarafından belirlendiğini ortaya koyduğunu söyledi. Kayıtların Bilal Erdoğan’ın sadece “paraları sıfırlamakla kalmadığını, eğitim sistemini de sıfırladığını” ortaya koyduğunu belirten Tekin, eğitimi Milli Eğitim Bakanı’nın değil, Bilal Erdoğan’ın başında olduğu yandaş vakıflardan kurulu komisyonun yönettiğinin ortaya konulduğunu açıkladı. Tekin’in gazetecilere dinlettiği, 26 Ağustos 2013’te yapıldığı belirtilen “5’li komisyon toplantısını”nda Bilal Erdoğan, başta “karma eğitime son verilmesi” olmak üzere eğitimin nasıl “dinsel temelli” dizayn edileceğine ilişkin planlarını anlatırken, babasının da sert dille eleştirdiği “kızlı erkekli eğitim”e de karşı çıkıyor. Kayıtlarda Bilal Erdoğan’ın eğitim sistemine ilişkin planları şöyle:

Bakan Avcı'dan skandal ses kaydı için ilk açıklama/HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Önünü kimse tutamaz: Büyük okullar yapılıyor şu anda. 462 rakamına baktığımız zaman, ortaokulun 6, 7 ve 8. sınıflarının dolacağını hesapladığımız zaman, yeni açılan liselerin 2, 3 ve 4’üncü sınıflarının dolacağını hesapladığımız zaman, kısa sürede 1 milyon öğrenci olacak imam hatiplerde, yani şu anda bu kesin. E o zaman, bu 1 milyon öğrenci, her sene demek ki 125 bin mezun verecek ortalama. E o zaman, üniversite sınavlarına giren 1.5 milyonu aşkın öğrencinin içinde bu 125 bin öğrenci nerede olacak, bunların ne kadarı üniversitelere yerleşecek? Üniversitelerde din eğitimi ne durumda? Zaten sayı artıyor, zaten 1 milyona ulaşacak, bunların önünü kimse tutamaz yani.

Kızlı erkekli projeleri geri çevirin: Bu yaz zaten gündemde olan konu; kız erkek planlamasının, erkek planlamasının isabetli bir şekilde yapılması. Hangi yerde kaç okul var, hangileri birbirlerine yakın, hangisinde kaç kız, kaç erkek var? Bunları güzelce planlayıp, hemen hangisi kız olacak, hangisi erkek olacak, bunların da kararını vermemiz lazım. Bu konuda irade de var, hem Milli Eğitim’de hem Ankara’da. Bunların da bu yaz kararını verip, inşallah hayata geçirmemiz lazım. Yeni planlanan okulları da ya kız ya erkek olarak planlayalım. Yani şimdi yeni planlananlarda “hem kız hem erkek olarak gelen projeler” oluyor. Onları ortaokul ve lise diye çevirelim, bu kız mı olacak, erkek mi olacak diyelim, öbürünü de aynı şekilde tam tersi değerlendirelim. Yani kız-erkek aynı kampus içinde düşünmeyelim. Artık düz lise de düşünmeyelim, artık hepsi Anadolu lisesi...

CHP'NİN YAYINLADIĞI GÖRÜŞMENİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Kızlı erkekli yurtlar: Ben de bir noktaya dikkat çekmek istiyorum izninizle, şimdi mesela bizim Yurtkur yurtlarında hem bakanlıktan hem de oradaki Eğitim Genel Müdürlüğü’nden aldığımız bilgi; Yurtkur yurtlarının kapasitesi 400 bine dayandı. Toplam hani benim tahmin edebildiğim muhafazakâr yapıya sahip yurt mevcudu, belki Türkiye’de 50 bindir. Dolayısıyla bu ne demektir? Yüzde 10 gibi bir yurt mevcudu var ve buralar bu tür yerleri arayan insanlar tarafından rağbet görüyor. Bu sefer ne oluyor? Yurtkur yurtlarında istediğiniz yapıyı kurmakta zorluk çekiyorsunuz. Çünkü adeta geri kalanlar da Yurtkur yurtlarını tercih ediyor şeklinde bir realite var. Bu yüzden, Yurtkur yurtlarında arzu edilmeyen vakalar, hikâyeler kulağımıza ulaşıyor.

İŞTE BİLAL'İN KARMA EĞİTİME İLİŞKİN SÖZLERİ

İmam hatipli olmayana seçmeli din dersi: Şimdi benim endişem; yani orayla ilgili gerekenleri yapmamız, çalışmamız lazım o ayrı. Ama benim endişem, şimdi biz imam hatiplerde imam hatiplerin mevcudunu artırmaya çalışıyoruz. Yüzde 10 seviyelerine ulaştık, belki yüzde 15 olacak. Ancak yüzde 8’i bu sefer aynen Yurtkur yurtlarında yaşadığımız sıkıntıları yaşayacak hale getirmememiz lazım. Onun için bir avantajımız, seçmeli din derslerinin diğer okullarda da olması.

Özel imam hatip olmaz: Mesela özel imam hatip meselesi gündem geliyor. Ben o zaman şu soruyu soruyorum: Kaç tane özel okul müfredatlarını, haftalık ders programlarını bütün seçmeli din dersleri koyacak şekilde yapmış bugüne kadar? Toplam 11 saatlik ders yapılıyor bir hafta içinde. Bunu önce birkaç özel okul yapsın görelim. Ondan sonra, özel imam hatip lisesini tartışalım. Ama sahada böyle bir realite yokken, özel imam hatip talebini ortaya koymamız biraz maalesef gerçekçi olmuyor diye düşünüyorum. Ama gerçekten bazı özel okullar, 40 saatten 11 saatini seçmeli din dersleriyle gerçekten yapmış olsa, adeta alın size bir özel imam hatip....

Kayıtlara göre Bilal Erdoğan ve Ensar Vakfı Başkanı Cenk Dilberoğlu ile diğer bazı vakıf yöneticilerinin bu projeleri yaşama geçirmek için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile görüştüğü ve olumlu yanıt aldıkları anlaşılıyor. Bu konudaki kayıtlar da özetle şöyle:

Arapça, Kürtçe imam hatip olsun!

İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün: Sayın bakanım ile yaptığımız görüşmede öneride bulunduk 4 arkadaş olarak. Bunu Din Öğretimi Genel Müdürü abimiz takip ediyor. Arapça eğitim veren bir imam hatip lisesi ile ilgili numune çalışması başlatalım. Bir tane de Arapça eğitim veren bir imam hatibimiz olsun. Bir de bu kardeşlik projesine paralel olarak, siyasetin elini güçlendirecek bir şey çıksın ortaya dedik, test olsun ki Kürtçe eğitim veren bir imam hatip, doğuda uygun görülen bir yerde, belki şu anda yaptığımız okulun bünyesinde bir sınıf olabilir.

Bakanımız konuya vakıf!

Ensar Vakfı Başkanı Cenk Dilberoğlu: Ben de kısa bir bilgiyi paylaşayım; geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanımızı ziyarete gittik, hayırlı olsuna. İlim Yayma Cemiyeti başkanımız, ben, Bilal Bey, TÜRGEV başkanımız ve Hüseyin hocamız, Önder Başkanı. Bir rapor hazırladık “efendim, bunu okursunuz ve görüşlerinizi bizimle paylaşırsınız” diye. O da dedi ki “hemen okuyalım”. 15 sayfadan oluşan bir raporu tek tek, satır satır okuyarak bizimle 1.5 saatten fazla bir vakit geçirdi planlanandan da fazla. Gördük ki sorunlarımıza çok fazla vakıf. Hatta “Ben, bunlarla yakinen ilgileneceğim, her daim beraber çalışabiliriz” şeklinde bize umut veren bir görüşme gerçekleşti, o anlamda yeni bakanımızdan da.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler