Pankarta beraat gençlere gözaltı

ODTÜ mezuniyet töreninde Erdoğan’ın açtığı davada beraat eden karikatürü pankart olarak taşıyan 3 öğrenci gözaltına alındı

Yayınlanma: 07.07.2018 - 22:09
Abone Ol google-news

<video:1019961>

Her yıl Devrim Stadyumu’nda düzenlenen, öğrencilerin okudukları bölümlere uygun pankartları yaptıkları geçit töreni fotoğrafları ile gündeme gelen ODTÜ mezuniyet töreni ilk kez, “Cumhurbaşkanı’na hakaret soruşturması’’ ile sonuçlandı. 3 öğrenci, taşıdıkları pankartla Cumhurbaşkanı’na hakaret ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı. Soruşturmanın başlatılmasının hemen ardından, öğrencilerin törende Erdoğan ile birlikte eleştirdiği ODTÜ Rektörlüğü, “Yaşananları hiçbir şekilde tasvip etmiyoruz” açıklamasını yaptı. Eski ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut ise mezuniyet törenlerinde “espri yarışı’’ yaşandığına dikkat çekerek, “Bütün dünyada devlet başkanlarına karşı benzer şeyler yapılıyor. Onlar bunu espri olarak görüyor, hakaret olarak değil. Tölerans gösterilmesi lazım’’ dedi.

Mezun öğrenciler, 14 yıl önce Cumhuriyet çizeri Musa Kart’a Erdoğan tarafından açılan davayı protesto için Penguen dergisinde çizilen “Tayyipler Alemi” karikatürünün bir benzerini taşıdı. 2006’da Erdoğan tarafından Penguen dergisine ‘‘Tayyipler Alemi’’ karikatürü nedeniyle açılan tazminat davası mahkeme tarafından reddedilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığını ve 3 öğrencinin gözaltına alındığını duyurmasının ardından ODTÜ Rektörlüğü’nce yapılan açıklamada, “Ülkemizi ulusal ve uluslararası alanda her zaman başarıyla temsil eden ve ülkemizin gururu olan üniversitemizin mezunlarının başarılarının aileleriyle birlikte coşkuyla kutlandığı ve hepimiz için özel bir yeri olan mezuniyet törenimizde yaşanan tatsız olaylardan dolayı üzüntü duyuyoruz ve yaşananları hiçbir şekilde tasvip etmiyoruz” ifadeleri kullanıldı. ODTÜ öğrencileri, Erdoğan ile birlikte ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök’ü de protesto etmişti. Öğrencilerin elindeki “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” pankartına güvenlik görevlilerinin saldırısının ardından rektör Kök, tören konuşmasını iptal etti. Mezunlar ve aileler özel güvenlik görevlilerinin saldırısına “Rektör istifa” sloganlarıyla tepki göstermişti.

İnce’den teşekkür

ODTÜ’lüler, 24 Haziran seçimlerinde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce için de “Bu böyle yarım kalmayacak” ve “yeterİNCE bekledik, #yürüönümüzden” yazılı pankartları taşımıştı. İnce, ise törenden fotoğrafları paylaştığı sosyal medya mesajında, ODTÜ öğrencileri için “ODTÜ Mezuniyet Töreni’nde çekilen bu fotoğraflar hepimize inanç olsun. Geleceği sizlerle inşa edeceğiz gençler. Gözlerinizden öperim” dedi.

Mizah gözaltına alınamaz!

Eğitim İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, üç öğrencinin, mezuniyet töreninde taşıdığı karikatürlü bir pankart nedeniyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla gözaltına alındığı hatırlatılarak, şöyle dendi: “Bu skandal, neresinden bakılırsa bakılsın trajikomiktir. Bir ülkede üniversiteli gençlerin, bilimin aklı, okumanın şevki ve gençliğin heyecanıyla o ülkedeki yönetimi eleştirmelerinden daha doğal bir şey yoktur. Bu gözaltıların bir başka boyutu ise pankarttaki karikatürü Erdoğan’ın çok daha önce dava etmiş ve ancak bu davayı kazanamamış olmasıdır. Yani belli ki ‘külyutmaz’ savcıya göre üç ODTÜ’lü genç, daha önce yargı kararıyla ‘hakaret olmadığı’na hükmedilen karikatürü taşıyarak nasıl başardılarsa Cumhurbaşkanı’na hakaret etmişlerdir.”

 

ODTÜ Mezunları Derneği:

ODTÜ Mezunları Derneği’nden yapılan açıklama şöyle: “Üniversiteler, özgür düşüncelerin yeşertildiği ve ifade edildiği bilim yuvalarıdır. Bu nedenle de hakaret içermeyen görüş ve eleştirilerin, ODTÜ geleneğine yakışır biçimde çok daha hoşgörülü biçimde değerlendirilmesi gerekirdi. Bir şölen havası içinde tamamlanması beklenen diploma töreninin, özel güvenlik görevlilerinin orantısız güç kullanmalarına olanak veren bir ortama dönüştürülmesi kesinlikle kabul edilemez. Olayların büyümesini ve özel güvenlik görevlileri dahil kimsenin zarar görmemesini sağlayan; başta veliler, öğretim elemanları, öğrenciler, özetle tüm ODTÜ bileşenleri bir kez daha ODTÜ’lülük duruşunu gösterdiler. Gene aynı törenlerde; 13 sene önce yayınlanmış ve beraat etmiş bir pankart, binlercesi içinden seçilmiş ve üç mezun arkadaşımız gözaltına alınmıştır. İfade özgürlüklerini kullanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Bizler özerk ve demokratik üniversite mücadelemizi en temel insani hakları savunmak noktasından başlatmak zorunda kalsak da; ODTÜ’ye, ODTÜ’nün devrimci geçmişine sahip çıkarak mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. En temel insani hak olan eleştiri hakkı ve ifade özgürlüğüne katlanamayan bir anlayışın ODTÜ’ye egemen olamayacağı açıktır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler