Rejim oylaması

Türkiye, Cumhuriyet tarihinde ilk kez halkoyuyla cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında.

Yayınlanma: 09.08.2014 - 22:43
Abone Ol google-news

Türkiye’de bugün yapılan cumhurbaşkanı seçiminde 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanacak. Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın yarışacağı seçimde, vatandaşlar TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgeler ile oy kullanabilecek. Fotoğraflı oy pusulasının ilk sırasında Erdoğan, ikinci sırasında Demirtaş, üçüncü sırasında ise İhsanoğlu’nun fotoğrafı bulunacak. YSK, bu seçimde doğu illerinde daha erken oy kullanmasına ilişkin düzenleme öngörmedi. Bu kapsamda tüm Türkiye’de oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

 

CHP’den 3 aşamalı koruma

CHP, kendi geliştirdiği Cumhurbaşkanlığı Seçim Sistemi’ni (cb2014.chp.org.tr) kullanarak tüm sandıkların ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarını, YSK’nin açıklayacağı sandık sonuçlarıyla tek tek karşılaştıracak. Sistem tarafından belirlenen hatalara, yasal süre içinde itiraz edilecek. CHP’nin sandık görevlileri üç adayın aldıkları oy bilgilerini SMS ise 2977’ye gönderecek. Böylece ilk aşamada tutanaklarla elde edilen verilerin sağlaması yapılacak. Ayrıca tüm yurttaşlar yine CHP’nin geliştirdiği “STS” (Sandık Takip Sistemi) (sts.chp.org.tr) üzerinden kendi sandıklarının sonuçlarını kontrol edecek ve olası hataları bildirebilecek. Böylece sandık bilgilerinin güvenirliği 3 aşamalı bir sistemde test edilmiş olacak.

 

Kesin sonuçlar 15 Ağustos’ta

YSK, kesin seçim sonuçlarını 15 Ağustos’ta ilan edecek. Seçimin ikinci tura kalması halinde yurtdışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 17 Ağustos’ta başlayacak. Yurtdışında oy verme işlemi 20 Ağustos’ta sona erecek. Yurtiçinde ise seçimin ikinci turu için vatandaşlar 24 Ağustos Pazar günü sandık başına gidecek.

 

Sandık önlemleri

AKP, CHP, MHP ve BDP’nin sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak. Sandık kurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde ant içecekler ve sandığın boş olduğunu kontrol edecekler. Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek.

 

Kim nerede oy kullanıyor?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, oyunu Ankara’daki Çankaya İlköğretim Okulu’nda kullanacak. Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan oyunu İstanbul’da Üsküdar Saffet Çebi İlköğretim Okulu’nda, Ekmeleddin İhsanoğlu İstanbul’daki Yeniköy İlköğretim Okulu’nda ve HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş ise oyunu Diyarbakır’da kullanacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çankaya Çukurambar’daki Arjantin İlköğretim Okulu’nda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Anıttepe İlköğretim Okulu’nda kullanacak.

 

Erdoğan'a bağış yağmuru

Bugün sandıkta yarışacak adaylar kampanya sürecinde de topladıkları bağışlarla yarıştı. Erdoğan 55 milyon 260 bin 778 TL, İhsanoğlu 8 buçuk milyon TL, Demirtaş ise 1 milyon 213 bin TL bağış topladı.

 

Trafolar Şero’ya emanet

CHP, oyların sayılması sürecinde elektriklerin kesilmesi ihtimali karşısında trafoları CHP’nin kedisi olarak bilinen Şero’ya emanet etti. Bu konuda bir genelge hazırlayan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, yerel seçimlerde yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili olarak Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız’ın “Espri yapmıyorum, trafoya kedi girdi” açıklamasını anımsatarak “Konuyla ilgili olarak CHP’nin sevilen kadrolu kedisi Şero görevlendirilmiş olup 81 ilde yaşayan tüm kedi arkadaşlarına trafolardan uzak durmaları ve bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi için çalışmalar yürütecektir. Şero’nun yürüteceği çalışmalarda gereken tüm kolaylığın sağlanması hususunu bilgilerinize rica eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler