BDDK, swap işlemlerine sınırlama getirdi

BDDK, swap işlemlerine sınırlama getirildiğini açıkladı.

Yayınlanma: 13.08.2018 - 00:26
Abone Ol google-news

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) swap işlemlerine sınırlama getirdi.

BDDK'den yapılan açıklama şöyle:

''Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %50’sini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır.''

Döviz kurlarındaki son durum şu şekilde:

Sinyali Bakan Albayrak verdi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dolar/TL serbest piyasada 7,20'nin üzerine çıkmasının ardından döviz kurlarındaki sert yükselişe ilişkibn yaptığı açıklamada, "Tüm önlem ve aksiyon planlarımız hazır Pazaretsi sabahından itibaren piyasaları rahatlatacak adımlar atılacak" dedi.

 

Swap işlemi nedir?

Dövizdeki dalgalanmaların ardından BDDK swap işlemlerine sınırlama getirdiğini açıkladı. Peki swap işlemi nedir?

Tarafların faizi ya da döviz cinsini değiştirmek suretiyle yaptıkları takas sözleşmesidir. Faiz Swap'ı ile iki taraf da, daha düşük faizli kredilere erişebilmek için ana para dışında faizi takas ederler.

Kur Swap'ında taraflar önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli bir döviz tutarını değiştirirler.

Bir swap işleminde karşılıklı iki döviz cinsi el değiştirebildiği gibi, aynı para cinsinden faiz oranları da değiştirilebilmektedir. Ayrıca hem döviz türlerinin hem de faiz oranlarının karşılıklı el değiştirdiği swap sözleşmeleri vardır.

Bunların dışında herhangi bir döviz cinsinin faizi ile menkul kıymetin veya emtianın el değiştirdiği swap işlemleri de mevcuttur. İlave olarak taşınan dayanak varlığın her türlü riskinin el değiştirmesine imkan veren swaplar da mevcuttur.

Swap işlemelerinde bazı durumlarda ana para hareketi ile işleme konu olan dayanak varlığın değiş tokuşu olmaz.

Swaplar fx swaplar, faiz oranı swapları (IRS), çapraz döviz swapları (CCS), emtia swapları, pay (hisse senedi) swapları, toplam getiri swapları (TRS), varyans swaplar, kredi temerrüt swapları (CDS) olarak çeşitlenebilirler.

Swaplar tezgah üstü finansal piyasalarda işlem görürler. Ancak 2007-09 yılları arasında yaşanan global finans krizinden sonra regülatörler bu işlemlerin organize finansal piyasalarda yapılması konusunda baskı yapmaktadırlar.

 

<haber-yatay:1053576,1053665,1053733>

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler