“Biz aramadık, onlar kendileri soyundular”

Kadın mahkûmlar, çıplak aranıp, hücreye atıldıklarına dair TBMM’ye şikâyette bulundu. Meclis’in, “Bu iddialar doğru mu?” diye sorduğu Adalet Bakanlığı ise “Biz aramadık, onlar kendileri soyundular” karşılığını verdi.

Yayınlanma: 28.08.2018 - 11:30
Abone Ol google-news

Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi, TBMM ile Adalet Bakanlığı arasında, “çıplak arama” konusunda ilginç tartışma yaşanıyor. Tarsus Kapalı Kadın Ceza İnfaz Kurumu’ndaki kadın mahkumlar, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak cezaevinde hükümlü ve tutukluların çıplak aramaya maruz kaldıklarını, direnince hücreye atıldıklarını ve kendilerine telefonla görüşme hakkının gecikmeli olarak kullandırıldığını iddia etti.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, TBMM Başkanlığı ise şikayetlerin art arda gelmesi üzerine başvuruları işleme alarak konuyu Adalet Bakanlığı’na sordu. Adalet Bakanlığı’nın TBMM’ye gönderdiği yazıda şu bilgiler yer aldı:

 KENDİLERİ SOYUNDULAR: Tarsus Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olarak bulunan M.S., S.K., H.A.A., Z. K., hükümlüler B.Y. ve R.Y. tarafından, başkanlığınıza hitaben yapılan başvurular, ilgi yazılar esas alınmak suretiyle incelenmiştir. Yapılan araştırma ve inceleme sonucunda; Anılan kurumda 03/03/2018 tarihinde, “Silâhlı Terör Örgütüne Üye Olmak” suçundan tutuklu ve hükümlü olarak bulunanların haftalık telefon görüşmelerinin yaptırılmak üzere koğuşlarından alındıkları, telefon görüşmelerinin sonrasında yeniden koğuşlarına götürülürken üstlerindeki kıyafetleri çıkararak slogan atmaya başladılar.

 TEK KİŞİLİK ODALARA: Yaşanan olay üzerine, H.B., D.T, L.B.K., T.S., S.A., N.M., Ş.A., N.C.E., M.A., G.A., N.G., Ş.E. ve S.U. isimli hükümlü ve tutuklular tedbir amaçlı tek kişilik odalara alındılar.

 DARP RAPORU: Aynı tarihte de darp raporu aldırmak isteyen M.A., D.T., H.B. ve Ş,A.’nın Tarsus Devlet Hastanesi’ne sevk edildikleri, Ş.E. isimli hükümlünün 05/03/2018 tarihinde darp raporu almak istediğini belirtmesi nedeniyle aynı tarihte Tarsus Devlet Hastanesi’ne sevkinin sağlandığı, yapılan muayeneleri sonucunda düzenlenen raporlarda, “Basit müdahale ile giderilebilir” ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

 ARAMALAR NİZAMİ: Ceza infaz kurumlarında barındırılan hükümlü ve tutukluların oda dışına çıkarılmaları gereken hallerde, görevli infaz ve koruma memurlarınca el ile fiziki olarak üst aramasının yapıldığı belirtildi. Üst aramalarının kurum güvenliği ve asayişi kapsamında mevzuat çerçevesinde yerine getirildiği, yapılan bu işlem esnasında insan onuruna saygının esas alındığı, hükümlü veya tutukluların üzerlerinde ve vücut boşluklarında kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin varlığı ve kurumun en üst amirinin gerekli görmesi halinde kanuna uygun olarak çıplak arama yapıldığı görülmüştür.

 ‘Keyfi uygulama yok’

 Söz konusu olay nedeniyle tedbir amaçlı tek kişilik odalara alınan H.B., D.T., L.B.K., T.S., S.A., N.M., Ş.A., N.C.E., M.A., G.A., N.G., Ş.E. ve S.U. isimli hükümlü ve tutukluların 05/03/2018 tarihinde saat 15.00 sıralarında tekrar daha önce kaldıkları koğuşlara yerleştirildikleri, Bu itibarla, kurum uygulamalarının mevzuat çerçevesinde yerine getirildiği, herhangi bir keyfi uygulamanın veya usulsüzlüğün söz konusu olmadığı anlaşılmıştır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler