'Yerli anakart' Çin malı çıktı

'Yerli imkanlarla elektronik anakart üretti' başlıklı haberdeki anakartın Çinli Dianjitek firmasının ITX-K37X67 V1.4 model ürünü olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 02.09.2018 - 15:49
'Yerli anakart' Çin malı çıktı
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1046021>

"Yerli imkanlarla elektronik ana kart üretti" başlığıyla pek çok sitede yayınlanan haberde, Bursa'da yaşayan 18 yaşındaki 'genç girişimci' Ferit Borku'nun yaklaşık bir milyon liralık yatırım yaparak yerli imkanlarla elektronik anakart üretmeyi başardığını öne sürüldü.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Borku'nun ürettiği söylenen anakartın Çin merkezli anakart üreticisi Dianjitek firmasının 'ITX-K37X67 V1.4' model anakartıyla birebir aynı tasarıma sahip olduğu ortaya çıktı.

Haberde, "yazılımsal ve teknolojik çalışmalar yapan" Borku'nun kurduğu şirketle "yerli anakart" üretmeye karar verdiği ve bunun üzerine kendine kaynak oluşturup yaklaşık 2 yılda kurduğu ekibiyle anakart ürettiği iddia ediliyor.

Fotoğraf: Sergen Sezgin/AA

Borku'nun şirketi kurma amaçlarının tamamen Türkiye'de bir yerli ana kart markası oluşturmak olduğunu söylediği aktarılan haberin devamında şu ifadelere yer veriliyor:

"Şirketi kurduktan sonra ilk aşamada uzman mühendis ekibini Ar-Ge için bir araya getirdiğini belirten Borku, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kiraladıkları ofiste bu süreci yürüttüklerini dile getirdi. Borku, bu ofisteki çalışmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gözetiminde gerçekleştiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: 'Ürün ortaya çıktıktan sonra tasarımlar bitti, üretim gerçekleşti ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında da kurulan heyetle ürünümüzün tescilini aldık. 436 bin lirası faturalandırılmış, yaklaşık bir milyon lirayı bulan bir Ar-Ge çalışması yaptık. Bunları hiçbir destek almadan tamamıyla öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. İş, seri üretim konusunda geldiğinde kaynak olarak bizim boyumuzu aştı. Bununla ilgili de biz devletten destek bekliyoruz.'

Görsel: Dianjitek

Ancak 'yerli ve milli' diye lanse edilen anakartın Çin merkezli anakart üreticisi Dianjitek firmasının 'ITX-K37X67 V1.4' model anakartıyla birebir aynı tasarıma sahip olduğu ortaya çıktı. Ürünü ve türevlerini Çin merkezli e-ticaret sitelerinden satın almak mümkün.

Sosyal medyadan tepki yağdı

Pek çok sitede yer alan habere sosyal medya üzerinden tepki gösteren vatandaşlar, basın kuruluşlarının denetim mekanizması olmadığını dile getirdi. Haberle alay edenlerin yanı sıra olayı dolandırıcılık olarak niteleyenler de oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler