Eski vekilden skandal iddia: Şarbonlu hayvanlar denize atıldı

CHP Mersin eski milletvekili Fikri Sağlar, şarbon hastalığının Brezilya'dan Mersin'e gemiyle getirilen 25 bin büyükbaş hayvandan yayıldığını, yolculuk sırasında hastalanan hayvanlardan ölenlerin denize atıldığını söyledi.

Yayınlanma: 06.09.2018 - 10:04
Abone Ol google-news

CHP Mersin eski Milletvekili Fikri Sağlar birçok ilde baş gösteren şarbon hastalığının Brezilya'dan Mersin'e gelen "Nada" adlı gemideki 25 bin büyükbaş hayvandan yayıldığını söyledi. Sağlar “Bu gemi 27 günde Brezilya'dan Mersin'e geldi. Birçoğu bu yolculuk sırasında hastalık kaptı ve kontrolsüz biçimde yurda dağıtıldı. Bu ticaret hem ülkenin hayvancılığını hem de halk sağlığını ilgilendiriyor'' diye konuştu.

Sözcü'nün haberine göre Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar şarbonun Türkiye'ye nasıl girdiğini şöyle anlattı: “Nada isimli gemideki hayvanlar son derece sağlıksız koşullarda gemide tutuldu. Brezilyalı hayvanseverler günlerce durumu protesto etti. Yolda hastalık kapanlar, aç ve susuz bırakılanlar, ölenler oldu. Hayvanların gemiden çıkarılmadan önce ciddi bir kontrol ve karantinadan geçirilmesini istedik. Ancak ısrarlarımıza rağmen bu maalesef yapılmadı…”

"ÖLEN HAYVANLAR DENİZE ATILDI, LİMANDAN ŞEHRE KOKU YAYILDI"

Fikri Sağlar, bu hayvanların gelene kadar hangi hastalıklara yakalanıp etlerinin tüketicilere ne şekilde ulaşacağı ile ilgili tereddütlerini de açıkladıklarını ancak dikkate alınmadıklarını söyledi. Sağlar, “Hastalıklı hayvanların denize atıldığını öğrendik. Olağanüstü kötü koşullarda, haftalarca taşınan bu hayvanlar hastalandı. Hayvanlar limana geldiğinde şehri kötü bir koku sardı. Mersin'den sonra Samsun'da da bu sorun yaşandı. Karantina önlemi alınmaması nedeniyle baş gösterdi” dedi.

"BREZİLYA'DA GEMİ YOLA ÇIKMASIN DİYE PROTESTO YAPILDI"

 Nada adlı gemi yola çıkarken Brezilya Ulusal Hayvanları Koruma ve Savunma Forumu üyeleri günlerce protesto gösterileri yaptı. Eylem Reuters, BBC gibi medya kuruluşları aracılığıyla tüm dünyaya duyruldu. Brezilyalı hayvan hakları savunucuları mahkemeye başvurdu. Hayvanların işkence şartlarında taşındığını, insanlık dışı ticaret yapıldığını belgeleyerek, geminin durdurulmasını istedi. Ancak gemi yola çıktı. Gemi daha sonra Mersin Limanı'na demir attı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler