"Direksiyon başında telefonu bitireceğiz"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, trafik kazalarının terör kadar can sıktığını belirterek, "Her vatandaşımızın emniyet kemeri takmasını kesinlikle ve kesinlikle temin edeceğiz. Direksiyon başında cep telefonu kullanımını kesinlikle ve kesinlikle bitireceğiz" dedi.

Yayınlanma: 07.09.2018 - 14:50
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanlığı tarafından 'Bu yolda hep birlikteyiz' sloganı ile trafikte yeni bir proje başlatıldı. Projenin tanıtım programı, Ankara'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Konferans Salonu'nda yapıldı. Programa, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ile jandarma ve polisler katıldı. Programda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, trafik kazaları konusunda farkındalığı arttırmak, kararlılığı bir üst noktaya taşımak ve milletin desteğine başvurmak üzere 'Bu yolda hep birlikteyiz' adıyla bir proje düzenlediklerini söyledi.

- Maket araç ile kazalar yu¨zde 17,5 oranında azaldı

Trafikte aldıkları tedbirlerin de c¸ok olumlu sonuc¸lar verdiğini bildiren Soylu, en c¸ok kazanın yas¸andıgˆı 20 kaza kara noktası tespit ettiklerini ve bunlara o¨zel o¨nlemler aldıklarını anlattı.

İçişleri Bakanı Soylu, aldıkları o¨nlemler neticesinde gec¸en Kurban Bayramı'nda bu noktalarda sadece 1 o¨lu¨mlu¨ trafik kazası meydana geldiğini ifade eden Soylu, aynı s¸ekilde maket trafik aracı uygulaması kapsamında 582 maket trafik polisi aracı yerles¸tirdiklerini ve yerles¸tirildigˆi bo¨lgelerde trafik kazalarında yu¨zde 17,5 oranında azalıs¸ elde ettiklerini bildirdi.

Bayramlara ilis¸kin o¨zel o¨nlemler aldıklarını, geçen Kurban Bayramı'nda 140 bin trafik personeli go¨revlendirdiklerini işaret eden Soylu, o¨zellikle bayram uygulamaya aldıkları "kırmızı du¨du¨k" kampanyası sayesinde gerek c¸ocukların kampanyaya sahip c¸ıkması, gerek kamu spotları, afis¸-bros¸u¨r c¸alıs¸maları ve yol denetimleri sayesinde de ciddi bir farkındalık yarattıklarını aktardı.

Son on yılda nu¨fusun yu¨zde 13, tescilli araç sayısının yu¨zde 65, su¨ru¨cu¨ belgesinin yu¨zde 48 oranında arttığını belirten Soylu, şu bilgileri verdi:

"Kazalarda 100 bin arac¸ bas¸ına du¨s¸en can kaybı yıllık yu¨zde 4,1 azalmıs¸tır. Yine bu artıs¸lara ragˆmen gec¸tigˆimiz Kurban Bayramı tatilindeki can kaybı 10 yıllık ortalama du¨zeyinde kalmıs¸, 100 bin arac¸ bas¸ına du¨s¸en kaza sayısı 2008'e go¨re yu¨zde 44 azalmıs¸tır. 2018 Agˆustos ayında yas¸anan can kayıpları, gec¸en yılın aynı ayında yas¸anan can kayıplarına go¨re yu¨zde 5,8 azalmıs¸tır. Kurban Bayramı tatilinin agˆustos ayı ic¸inde olmasına ve turizm sezonuna bagˆlı olarak u¨lke genelinde normal do¨nemlere go¨re seyahat oranının yu¨zde 53 artmıs¸ oldugˆunu go¨z o¨nu¨ne alırsak, bunun o¨nemli bir bas¸arı oldugˆunu da altını çizmeliyiz."

- "Bir yılda bir ilc¸e nu¨fusu kadar kaybımız oldu"

Bu konularda ciddi adımlar attıklarını, ancak sonuc¸ta is¸in ic¸inde insan hayatı oldugˆu ic¸in gelinen noktayı yeterli go¨rmenin, "Evet, biz bu is¸te üzerimize düşen görevi yaptık." demenin mümkün olmadığını vurgulayan Süleyman Soylu, şöyle devam etti:

"Bir yılda bir ilc¸e nu¨fusu kadar kaybımız oldu. Can kayıplarının yanı sıra yaralanmalar ve sakat kalmalar, bas¸lı bas¸ına bir hayatımızın içerisinde bir trajedi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu azımsanacak bir is¸ degˆildir. İyiles¸meler olmasına ragˆmen, mevcut haliyle bu tablo bizi c¸ok rahatsız etmektedir. Tero¨r ne kadar canımızı sıkıyorsa, ne kadar terörün üzerine yükleniyorsak, uyuşturucu meselesi ne kadar canımızı sıkıyor, gelecek nesillerimizi sağlıklı bir anlayışla bütünleştirmek için nasıl büyük bir mücadele ortaya koyuyorsak, trafik kazalarıyla da mücadele aynı derece sorumluluğumuzdur."

"Tek hareketle o¨nlenebilir kayıpların üzüntüsünü yaşıyoruz." diyen Soylu, "Tek hareketle. Emniyet kemeri takmak tek hareketle, ayagˆımızı gazdan c¸ekmek tek hareketle, cep telefonumuzu konuşmamak, kapatmak tek hareketle. İlk hedefimiz kazaların olmasını engellemek. İkinci hedefimiz ise kazalarda can kayıpları olmasını engellemek." ifadelerini kullandı.

Trafik kazalarının sebepleri arasında her zaman ic¸in ilk sırada yu¨zde 60-70 oranla as¸ırı hız geldiğini belirten Soylu, "Yani ayagˆımızı biraz gazdan c¸eksek, yas¸anan kazaların birc¸ogˆunun o¨nu¨ne gec¸mis¸ olacagˆız ki, biraz o¨nce bahsettigˆim maket trafik ekibi uygulamasının bas¸arısı, bunun en ac¸ık delilidir." dedi.

- "350 bin personel aktif olarak go¨rev alacak"

Arac¸ ic¸inde bulunan her vatandas¸ın emniyet kemeri takmasını sağlayacaklarını bildiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şunları söyledi:

"Bugu¨n 'Bu yolda hep birlikteyiz' sloganıyla yeni bir su¨rec¸ bas¸latıyoruz. İçişleri Bakanlığınca 2018 yılı eylu¨l, ekim ve kasım aylarını kapsayan 100 gu¨nlu¨k eylem planı kapsamında, emniyet kemeri kullanımının yaygınlas¸tırılması, seyir halinde cep telefonu kullanımı, as¸ırı hıza ilis¸kin yapılacak is¸ ve is¸lemlerle trafik kazalarını o¨nleme planı hazırlanmasına ilis¸kin talimatlar il valiliklerine, emniyet müdürlüklerimize ve jandarma komutanlıklarımıza go¨nderilmis¸tir. 22 bin 490 trafik personeline ek olarak 230 bin emniyet ve 100 bin jandarma personelinin belirtilen kampanyada denetim faaliyetlerinde go¨rev alması ic¸in 81 il valiligˆine talimat go¨nderilmis¸, bu kampanyada go¨rev alacak yaklas¸ık 350 bin kolluk personeline konunun tebligˆ edilerek, aktif olarak go¨rev almalarının sagˆlanması istenmis¸tir. Her jandarma ve her polis arkadas¸ım trafikteki bu¨tu¨n arac¸ları dıs¸arıdan go¨zetleyecekler."

Soylu, özellikle emniyet kemeri takmayan, direksiyon bas¸ında cep telefonuyla konuşan ve makas atan sürücüler hakkında ceza uygulamasının yapılacağını kaydetti.

Büyük bir seferberlik başlattıklarını açıklayan Soylu, şöyle konuştu:

"Bizim vatandaşlarımızdan tek bir isteğimiz var. Emniyet kemerlerini taksınlar. Araçta cep telefonuyla konuşup, dikkatlerini dağıtmasınlar. Bir de sürat yapıp, aynı zamanda da makas atarak, çok acil bir meseleye veya bir hastayı kurtarmaya gitmeye çalışan insanları mağdur etmesin. Bu millet olarak hepimizin sorumluluğudur. Okul dönemi başlıyor. Adımlarımızı hep birlikte buna göre atmak durumunda ve zorundayız."

Konuşmalarının ardından çocuklarla beraber düdük öttüren Soylu, basın mensuplarına da "kırmızı düdük" dağıttı.

Programa, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve çok sayıda emniyet personeli katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler