Emanet gibi satış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin 16:9'daki daireleriyle ilgili olarak 'Erdoğan silüeti bozuyor deyince sattım' ifadesi tapu kayıtlarıyla çelişiyor.

Yayınlanma: 30.08.2014 - 22:26
Abone Ol google-news

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 16:9’daki dairelerini aylar öncesinde sattığına ilişkin sözlerinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 22.08.2018 günü Cumhuriyet gazetesinin Ankara Bürosu’ndan arkadaşlarımız arayıp “16:9 kulelerinde daireniz varmış doğru mu” diye sorduğunda danışmanları aracılığıyla “Hayır, yok” diyerek yalan söyleyen Nihat Zeybekçi, dairesinin olduğu kanıtlanınca bu kez, “Aylar önce sattım” dedi. Ancak Zeybekçi dairesini daha geçen hafta, Cumhuriyet gazetesinde dairesine ilişkin haberler çıkınca sattı.

16:9’da dairesi olduğunu 23 Ağustos’ta haberleştirdiğimiz gün, Cumhuriyet gazetesine yazılı bir açıklama gönderen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bu açıklamada “Cumhurbaşkanımızın adı geçen binalarla ilgili tarihi yarımada açısından siluet endişelerini dile getirdiği anda derhal satış işlemlerini başlattım ve satışı gerçekleştirdim” dedi.

Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde yaptığı “Silueti bozuyor, sahibine tıraşlayın dedim yapmadı, ben de konuşmuyorum” açıklamasını yaptığı tarih ne? 18 Nisan 2013. Zeybekçi’nin Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamaya göre, dairelerini 2013’te nisan ya da mayıs ayında satılmış olması gerekir.

Zeybekçi bir gün sonra karar değiştiriyor ve Hürriyet gazetesine 25.08.2014’te “Daireleri birkaç ay önce sattım” diye açıklamada bulunuyor. Ancak Zeybekçi’nin ne Cumhuriyet gazetesine ne de Hürriyet gazetesine yaptığı açıklama doğruyu yansıtıyor. Zira tapu kayıtlarına göre Zeybekçi dairelerini 22.08.2014 tarihinde satmış. Yani Cumhuriyet gazetesinin Ankara Bürosu’nun kendisine “16:9’da daireniz var mı” sorusunu yönelttiği gün. Ancak gerçek satışın o gün yapıldığı da şüpheli.

 

Muhallebici de buluşuldu

Gerçek satışın, daireleri hakkındaki haberin çıkmasından sonra, 26.08.2014 günü Zeybekçi’nin temsilcileri ile Zeytinburnu Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Zafer Alsaç’la Fatih Saray Muhallebicisi’ndeki buluşmasından sonra yapıldığı öğrenildi. Havanın oldukça sıcak olduğu 26 Ağustos 2014 günü dikkat çekmemesi için makam arabasını da kullanmayan Zafer Alsaç, belediye ile Zeybekçi’nin temsilcilerinin bulunduğu Saray Muhallebicisi arasında adeta mekik dokudu.

 

Eski tarih gösterildi

Sonra Zeytinburnu Tapu Müdürlüğü’nde 22 Ağustos tarihli boş bir yevmiye numarası alınarak eski tarihle satış yapılmış gibi gösterildi.

Zeybekçi, daha önce de TBMM’deki resmi sitesinde yer alan özgeçmişinde South London College’de eğitim aldığını söylemiş, ancak yalan olduğu ortaya çıkınca bu bilgiyi siteden apar topar kaldırmıştı.

Emanet gibi el değiştirme

Zeybekçi’nin dairelerini sattığı tarih kadar sattığı şirket de tartışmalara yol açacak gibi. Ekonomi Bakanı’ndan daireleri satın alan HOT Gayrimenkul Danışmanlık Limited Şirketi. İstanbul Ticaret Odası Sicil kayıtlarına baktığımızda HOT Gayrimenkül’ün ortakları Osman Hulusi Toprak ile Mesut Toprak. Osman Hulusi Toprak, Mesut Toprak’ın oğlu. Bu durumda Bakan Zeybekçi, dairelerini almış olduğu kişilere satmış. Kim bilir belki de satmayıp emanete bırakmıştır; zamanı geldiğinde geri almak üzere.

 

'Zarar ettim' demişti

Zeybekçi ise Hürriyet’in soruları üzerine, iki daireyi 31 Mart 2011’de aldığını, o zaman milletvekili bile olmadığını belirterek şunları söyledi: “İki parçaydı, birleştirdik, toplam 134 metrekarelik daire oldu. 1.6 milyon liraya almıştım. Siluet tartışmaları başladıktan ve Sayın Başbakanımız konuyu gündeme getirdikten sonra bıraktım. İki üç ay önce de sattım ve bitti. Dolar kuru hesaba katılırsa zarar ederek sattım. Şirkete değil, buldukları bir alıcıya sattım.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler