Sınırda insan seli

IŞİD saldırılarından kaçan Suriyeli Kürtlerin sayısı 48 saatte 70 bin kişiye ulaştı.

Yayınlanma: 20.09.2014 - 23:22
Abone Ol google-news

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Suriye’nin Kürt bölgesi Rojava’daki Kobani kentini ele geçirmek için başlattığı saldırıdan kaçan Kürtlerin Türkiye’ye akını sürüyor. Önceki gün Türkiye’nin tel örgüleri açıp geçişlere izin vermesinin ardından, son 2 günde gelenlerin sayısı 70 bini aştı. HDP-DBP ve DTK, Kobani’ye giderek incelemelerde bulundu.

IŞİD yaklaşık bir haftadır Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki Rojava bölgesinin Kobani kantonuna saldırıyor. Ölümden kaçan binlerce Suriyeli ise birkaç kilometre ilerideki Türkiye sınırına doğru kaçıyor. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Dikmetaş köyünde önceki gün jandarmanın sınırı açarak 5 bin kişinin geçişine izin vermesinin ardından geçişler sınır boyundaki Oylumlu ve Admenek köylerinden de devam ediyor. En yoğun göç dalgası ise Admenek köyündeki tel örgüler üzerinden geliyor.

Binlerce çocuk, kadın ve yaşlı, tel örgülerden geçtikten sonra bölge halkı tarafından su ve yiyecekle karşılanı yor. Tüm varlıklarını geride bırakan Rojavalı Kürtler, Türkiye’deki akrabalarının ve tanıdıklarının yanlarına gidiyor. Diğerleri ise Suruç ve çevresindeki köylerde, boş dükkânlarda, okullarda ve ambarlarda barınmak zorunda kalıyor. AFAD, yakınları olmayanları kayıt altına alıp, çadırlara veya boş okullara yerleştiriyor.

 

Girmek serbest, çıkmak yasak

Sınırdan Türkiye’ye girişlerde engel çıkarmayan jandarmalar, çıkmak isteyenlere ise karşı koyuyor. Bu yüzden ailesinin bir kısmını veya eşyalarını getirmek için Kobani’ye gitmek isteyenlere jandarma izin vermiyor. Bir Suriyeli bu konuda “Asker bize, ‘NATO yasakladı’ diyor. Peki NATO, IŞİD’i yasaklamadı mı?” diyerek tepkisini dile getiriyor. Sınırdan geçişler sadece tel örgülerin bulunduğu yerlerde değil, yasal sınır kapılarında da artık tamamen yasak. Son birkaç aydan bu yana siviller için kapalı bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı, artık basına da kapatıldı. Askerler, valilikten yazılı izin alınmadığı sürece hiç kimsenin geçişine izin verilmeyeceğini belirterek, Kobani’ye gidişimizi engelledi.

 

DTK-HDP-BDP heyeti Kobani’de

DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Ayla Akat Ata, Sabahat Tuncel, Faysal Sarıyıldız ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün de aralarında bulunduğu 15 kişilik heyet valiliğin izniyle dün Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçerek Kobani’ye gitti. PYD binasında halka seslenen Türk, Kürt halkına yönelik saldırılara karşı sessiz kalmanın IŞİD’e destek vermek anlamına geldiğini söyledi.

 

Sarıyıldız: Katliam yaşanacak

Gazetemize konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Bir tarafta silah ve teçhizatı olmayan halk ve silahlı güçleri, diğer tarafta ise tankları, topları ve diğer ağır silahlarıyla çeteler var. Buradan uluslararası güçleri uyarıyoruz. Ortadoğu’nun tam orta yerinde büyük bir katliam yaşanacak. Bu katliamda binlerce kadın, çocuk, yaşlı ölebilir. Uluslararası güçler bu zalim çeteleri püskürtmek için bahsedilen programını yürürlüğe koymalıdır. IŞİD ile mücadele etmelidir. Türkiye’de IŞİD’e destek verdiği iddialarının doğru olmadığını artık açık bir biçimde göstermelidir. Türkiye’nin trenlerle IŞİD’e teçhizat ve kadro aktardığını görenler var. Türkiye bu iddiaları açıkça reddetmelidir. Türkiye’yi uyarıyoruz, orada bir halk katliamı yaşanırsa bu savaşın Türkiye’ye sıçraması anlamına gelir” dedi.

 

Irmak: BM’nin önünde açlık grevi yapacağız

DTK Eşbaşkanı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, IŞİD çetelerinin Kobani’ye yönelik saldırılarına dikkat çekmek amacıyla Cenevre’de BM binası önünde açlık grevine başlayacaklarını belirtti. Irmak, kendisiyle beraber HDP milletvekilleri Kemal Aktaş, Sebahat Tuncel ve DTK İcra Kurulu Üyesi Feleknaz Uca’nın da eyleme katılacağını söyledi. Heyet görüşmelerini tamamladıktan sonra dün akşamüstü geri döndü.

 

3 bakan sınırda

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suriyeli sığınmacılar için sınır hattında 15-20 bin kişilik çadır kent kurmak için çalışma başlattıklarını açıkladı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile İçişleri Bakanı Efkan Ala, Suriye sınırında incelemelerde bulunmak üzere Şanlıurfa’ya geldi. Özel bir uçakla GAP Havaalanı’na gelen Kurtulmuş, Ala ve Eker, burada bir süre toplantı yaptıktan sonra askeri helikopterle Suruç ilçesine hareket etti. Mürşitpınar Sınır Kapısı ve çevresinde incelemelerde bulunan bakanlar, Suriyelilerin gelişiyle ilgili hazırlıkları da denetledi.

 

Sınıra askeri sevkıyat

Suruç’ta dün öğle saatlerinden itibaren askeri sevkıyat başladı. Çok sayıda zırhlı araç, TIR’larla Suruç ilçesinden geçirilerek sınır hattına gönderildi. Şanlıurfa’daki 20’nci Zırhlı Tugay ile Gaziantep’teki 5’inci Zırhlı Tugay’dan sevk edilen zırhlı araçların Suriye’yi gören noktalara konuşlandırılacağı bildirildi. Çevre illerden askerlerin yanı sıra özel harekat polislerinin de takviye olarak Suruç’a gönderildiği ve sınır hattında görevlendirildiği kaydedildi.

 

Hiç kimsemiz yok

Bin bir güçlükle Kobani’den gelenlerden yaşlı bir çift tamamen mağdur. Çocukları olmadığı gibi hiçbir akrabalarının da olmadığını söyleyen Neriman Halil ve Osman Bozan çifti, ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Osman Bozan “Ne param var ne telefonum ne de bana sahip çıkacak bir kimsem. Ne yapacağımı bilmiyorum” derken, Neriman Halil “Ne olacak bu Suriye’nin sonu, IŞİD bitecek mi? Ben bir daha ülkeme, evime dönebilecek miyim” diye soruyor. Halit Ali adındaki genç ise annesi, eşi, çocukları, ağabeyinin eşi ve çocukları ile Türkiye’ye sığınmış. Ali, “4 gündür dağlardayız, Türkiye’ye gelebilmek için çabalıyoruz. Kalanlar ise IŞİD ile savaşmak için orada” diyor.

 

Sınırdan dumanlar yükseliyor

Suriye tarafından sürekli havan ve top atışlarının sesi gelirken, yükselen dumanlar da görülebiliyor. Kaçanlar mallarını bırakmak zorunda kaldığından, çok sayıda hayvan da sınırda birikmiş durumda. Oğan köyü yakınlarındaki mayınlı alan bu hayvanlar için tehdit. Birkaç hayvan, mayın patlamasında telef oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler