Bakan’a göre AOÇ’de hiç değişiklik yok

Eker, ‘Ak Saray’ı da Ankapark’ı da görmedi

Yayınlanma: 26.09.2014 - 21:55
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanlığı için yapılan “Ak Saray” ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin inşaatına devam ettiği “Ankapark”ın yerine ilişkin tartışmalar devam ederken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e göre Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde 1983 yılından bu yana hiçbir değişiklik olmamış! Hatta 1925 ile 2002 yılları arasında 4 bin 500 dekar alan ağaçlandırılırken, AKP iktidara geldikten sonra 18 bin 500 dekar alan ağaçlandırılmış! AOÇ’ye ilişkin yeni projelerini de açıklayan Eker, ağaçlandırılan alanları “mesire yerine” dönüştüreceklerini bildirdi.

Eker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun AOÇ arazisine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Mahkemelerin durdurma kararlarına
karşın ekim ayında kullanıma açılacak olan “Ak Saray’ın” yeri tartışma yaratmıştı. Bakanlık binanın AOÇ içerisinde olmadığını savunuyor. Sivil toplum ve meslek örgütleri ise binanın AOÇ’nin ilk oluşturulan arazisi içerisinde yer aldığına dikkat çekiyor. Yine AOÇ içerisine Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankapark inşaa ediliyor. Meslek örgütleri AOÇ’nin yıllar içerisinde “talan” edildiğine vurgu yapıyor. Tanrıkulu’nun önergesini yanıtlayan Bakan Eker ise, AOÇ mülkiyetindeki arazi varlığının yaklaşık 33 bin 256 dekar olduğunu, 1983’ten bugüne kadar da arazi varlığında hiçbir değişiklik olmadığını savundu. Eker, AOÇ’nin kuruluş yıllarında ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem verildiğini, 1938 yılına kadar 3 bin 310 dekar alanın ağaçlandırıldığını bildirdi. 1925 ile 2002 yılları arasında yaklaşık 4 bin 500 dekar alanın ağaçlandırıldığını dile getiren Eker’in verdiği yanıta göre, 2002’den sonra ise 18 bin 500 dekar alan ağaçlandırılmış. Bu ağaçlandırma kapsamında da 2.2 milyon ağaç dikilmiş. AOÇ arazisinin yüzde 69’una denk gelen 23 bin dekar alanın park, orman ve rekresyon alanına dönüştürüldüğünü ifade eden Eker, buralara yeni park ve rekreasyon alanlarının da ekleneceğini belirtti. Toplamda AOÇ arazisinin yaklaşık yüzde 72’sine denk gelen 24 bin 225 dekar alanın orman, park ve rekreasyon alanına dönüştürüleceği kaydedildi.

Mesire alanı yapılacak

Eker, AOÇ’ye yönelik yeni projeyi de açıkladı. Ağaçlandırılan alanların ileride park ve piknik yapılacak mesire yerlerine dönüştürüleceğini belirtti. Eker, AOÇ arazisi ile ilgili belediyelerin imar planı sonucu ihtilaflı durumlar oluştuğunu da bildirdi. 2002 yılında 945 dekarlık ihtilaflı alan varken son 11 yılda yapılan girişimlerle ihtilaflı arazi miktarının 9.4 kat azaltılarak 2013 yılında 101 dekara düşürüldüğünü kaydetti. AOÇ arazilerinin 1. derece doğal ve tarihi
SİT alanı ilan edildiklerini belirten Eker, arazinin genelini kapsayacak şekilde SİT alanı değişikliği yapılmadığını savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler