‘Ballı’ dönüşüm

Belediyeler kentsel dönüşüm ödeneklerini diğer projelere yönlendirmiş.

Yayınlanma: 01.10.2014 - 23:42
Abone Ol google-news

Sayıştay, kentsel dönüşüm uygulamaları yapan belediyelerin, bakanlıktan aldıkları kaynakları kendi bütçelerine eklediklerini, tutmaları gereken ayrı muhasebe kayıtlarını tutmadıklarını saptadı. Sayıştay ayrıca, belediyelerin bütçelerinden dönüşüme ayırmaları gereken payları da ayırmadıklarına işaret etti. Sayıştay’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetim raporundan önemli saptamalar:

DÖNÜŞÜME BÜTÇE AYRILMADI

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa uyarınca yatırıma ilişkin yıllık bütçelerinin yüzde 5’i ile, harç gelirlerinin yüzde 50’sinin dönüşüm uygulamalarına ayırmaları gerektiği belirtilen raporda buna uyulmadığı belirtildi. Raporda, dönüşüm projeleri özel hesabından kaynak aktarılan İstanbul’daki ilçe belediyelerinde yapılan denetimlerde bu bulguya rastlandığı belirtildi.

Gelen para bütçeleri nde

Rapor bakanlıktan dönüşüm projeleri için kaynak alan belediyelerin, bu kaynakları kendi bütçelerine eklediklerine işaret edildi. Yasa uyarınca söz konusu paranın dönüşüm projeleri dışında hiçbir iş ve işlemde kullanılamayacağına işaret edilen raporda, şu saptamalar yer aldı:

“Kaynak aktarılan belediyelerde yapılan denetimlerde, aktarılan kaynakların muhasebeleştirilmesine yönelik kayıtların belediye muhasebe sistemi üzerinden yürütülmekte ve belediyelere aktarılantutarların muhasebesi söz konusu idarelerin bütçe hesaplarından ayrı olarak
tutulmamaktadır.”

İll er Ba nka sı ödemedi

Raporda, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Yasa’nın “Dönüşüm Gelirleri” başlıklı maddesinde İller Bankası’nın bazı gelirlerinin de dönüşüm için kullanılmasına işaret edildiği belirtilirken kurumun “Bina ve arsa satışından elde edilen gelirler” olarak gösterdiği 20 milyon 222 bin TL’den gerekli payı aktarmadığı ifade edildi. Bankanın 2013 faaliyet gelirleri ve bu gelirlerden dönüşüm projeleri özel hesabına aktarılması gereken tutarın 3 milyon 715 bin TL değil, 37 milyon 639 bin TL olması gerektiği vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler