Bingöl'de şüpheleri artıran ifade

Bingöl Emniyet Müdürü’ne suikast soruşturmasında teslim olan, tek tutuklu zanlı Ali Kılıçgedik, operasyonda öldürülen PKK’lilere yardımcı olduğunu kabul ederken saldırıyla ilgilerinin olmadığını ileri sürdü. Soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirilmesi kafalardaki soru işaretlerini artırıyor.

Yayınlanma: 16.10.2014 - 00:32
Abone Ol google-news

Bingöl’de, üst düzey iki polisin ölümüne yol açan silahlı saldırı ve ardından düzenlenen operasyonda 4 kişinin öldürülmesiyle ilgili olay bir kuşku yumağına döndü. Soruşturmanın tek tutuklu şüphelisi olan Ali Kılıçgedik ifadesinde, Bingöl’ün Genç ilçesinde öldürülenlerden üçünün kırsal alana gitmeye çalışan PKK’liler olduklarını ancak suikastla ilgilerinin olmadığını belirterek infaz edildiklerini söyledi. Suikasttan yaklaşık 2 saat sonra Genç ilçesi girişinde öldürülen ve PKK üyesi oldukları açıklanan kişilerden ele geçirilen iki Kalaşnikof tüfeğin yapılan balistik incelemesinde de polislere yönelik saldırıda kullanılan silahlar olmadığı iddia edildi.

Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto gösterileri tüm şiddetiyle sürerken, bölgenin görece sakin illerinden biri olan Bingöl’de 9 Ekim gecesi Emniyet Müdürü Atalay Ürker’e suikast düzenlenmişti. Saldırıda Ürker ağır, koruması Uğur Atlı ise hafif şekilde yaralanırken Emniyet Müdür Yardımıcısı Atıf Şahin ve Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu olay yerinde öldü. Olaydan yaklaşık iki saat sonra bir araca dur ihtarında bulunan güvenlik kuvvetlerine ateş açılması sonucu çatışma çıktı. Çatışmada öldürülen Ramazan Özmaskan (22), Emre Ekinci (15) ve Şehabettin Naşa’nın örgütün dağ kadrosundan oldukları, Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde memur olan Ali Bozan (46) ile bir turizm firmasında çalışan Erhan Şenyuva’nın (35) da şehir yapılanması içinde olduğu öne sürülüyordu.

Araçta yapılan aramalarda suikastta kullanıldığı düşünülen silahlar ve mühimmat bulunduğu belirtiliyordu. Suikasta katıldığı ve ardından operasyonda öldürüldüğü açıklanan Erhan Şenyuva’nın ne ölüsü ne de dirisi ortada yoktu.

Operasyondan sonra araçta bulunan cep telefonlarının görüşme trafiğini inceleyen polis Ali Kılıçgedik’in ismini tespit etti. Telefonunun Diyarbakır’dan sinyal verdiği tespit edilen Kılıçgedik, arandığını öğrenince kendi isteğiyle polise teslim oldu.

Suikast soruşturmasının tek tutuklu şüphelisi olan Ali Kılıçgedik’in ifadeleri polislere yönelik saldırıyla, PKK’lilere yönelik operasyon arasında bir bağ olmadığı kuşkusunu ortaya çıkardı.

İfadesinde olay günü sabah 09.00’da Ali Bozan’ın araması üzerine görüştüklerini belirten Kılıçgedik, Yayladere’de bulunan ve Lice kırsalına gidecek 3 kişinin götürülmesi talimatı verildiğini anlattı. Kılıçgedik, “Yayladere kırsalına vardığımda orda daha önceden hiç görmediğim iki örgüt mensubu vardı. Bu kişiler bana ‘Birazdan 3 tane Suriyeli sivil şahıs gelecek, bunlar bizim işimize yaramıyor, sen bunları Bingöl üzerinden Amed’de bulunan Şehit Evindar mevkiine götüreceksiniz’ dediler. Ben kabul etmeyince Ali Bozan’ı aramamı söylediler. O da benden daha önce partiden tanımış olduğum Erhan Şenyuva’nın numarasını istedi. Ve ‘Geliyorum’ diyerek telefonu kapattı. 2-2,5 saat sonra Ali Bozan ve Erhan Şenyuva geldiler. Ali Bozan bana ‘Bu Suriyelileri Diyarbakır’a götüreceğiz, sen de bana eşlik edeceksin’ dedi.

Erhan Şenyuva da Suriyelileri götürmek istemiyordu. Daha sonra ben önde tek başıma kendi aracım ile diğer araç ise Ali Bozan, Erhan Şenyuva ve Suriyeli siviller olmak üzere hareket ettik” dedi.

 

Kontrole önden gittim

Kılıçgedik kendisinin yolun temiz olup olmadığını kontrol etmek için bir başka araçla önden giderek ve grupla haberleştiğini söyledi. Yola çıktıktan sonra Kervansaray bölgesindeki bir tesiste yemek için mola verdiğini ve tesiste Kayseri’de yakalanan aracın sahibi Hasan Poyraz ile karşılaştığını belirten Kılıçgedik şunları söyledi: “İki dakikalık sohbetten sonra oradan ayrıldım. Diğer araçtakilere şu anda bir sıkıntı olmadığını söyledim. Kervansaray’dan ayrıldığımda saat 21.00’i geçiyordu. Havaalanı yolu üzerinden Genç girişine geldiğimde askeri araçları yolun kenarında gördüm. Beni ve herhangi bir aracı durdurmadılar. Genç’e girerken Erhan Şenyuva’yı arayarak yolda askeri araçların bulunduğunu, çevirme yapmadıklarını söyledim. Erhan bana nerede olduğunu söylemedi. Biraz süre geçtikten sonra Genç merkeze gittim ve oradan Erhan’ı aradım, telefonu açan olmadı. Daha sonra mesaj attım. Cevap gelmeyince tekrar Bingöl’e doğru döndüm. 1-2 defa geri gidip geldikten sonra Murat Köprüsü’nün bulunduğu Genç girişinde geldiğimde yoğun bir şekilde askeri araç olduğunu görünce Bingöl’e doğru gitmek istedim ancak askerler beni durdurarak geri dönmemi söylediler ve oradan dönüp Diyarbakır yönüne hareket ettim.”

Diyarbakır’a giderken yakınlarından birinin kendisini arayarak Bingöl merkezde silahlı saldırı olduğunu söylemesi üzerine olaydan haberdar olduğunu anlatan Kılıçgedik, “Olayın bizimle ilgisi yok. Polisleri şehit edenler kesinlikle bizimle bağlantılı değillerdir” dedi.

 

Gerçekler ortaya çıksın

Bingöl İnsan Hakları Derneği Başkanı avukat Nuran Aydın, “Ali Kılıçgedik polislere, gerçeklerin ortaya çıkması amacıyla teslim olduğunu söylemiş. Kim olduklarını bilmediği emniyet müdürüne saldırının faillerinin dışarıda olduğunu ve olayın aydınlatılmasını istediğini belirtmiş” dedi.

 

İşte yanıt bekleyen sorular

- Bingöl suikastı 21.15 sıralarında. Genç’teki operasyon ise saldırıdan yaklaşık 2 saat sonra gerçekleşti. Bingöl merkezinden 20 kilometre uzaklıkta bulunan Genç’e gitmek 2 saat mi sürdü?

- Emniyet müdürüne silahlı saldırı düzenleyen örgüt üyeleri başka bir yere kaçmak yerine neden, yakalanmaları kesin olan ve sadece bir köprüden giriş yapılabilen Genç’e gitti?

- Ali Kılıçgedik’ ifadelerinde, öldürülen PKK’lilerin Bingöl merkezine hiç girmediklerini söylüyor. Aksini kanıtlayacak bir güvenlik kamerası görüntüsü var mı?

- Ali Kılıçgedik ile PKK’lilerin bulunduğu araçta olan Erhan Şenyuva ve Ali Bozan’la yaptığı telefon görüşmelerinin HTS kayıtlarından polislere yapılan saldırının bulunduğu bölgede olup olmadıkları tespit edildi mi?

- Öldüğü açıklanan ancak cenazesi ortada olmayan, operasyon yapılan araçta kimliği bulunan Erhan Şenyuva nerede? İlk açıklamada neden öldüğü söylendi?

- Operasyonda ele geçirilen silahların yapılan balistik incelemesinde, polislere yönelik saldırıda kullanılmadığının tespit edildiği iddiası doğru mu?

 

Soruşturma dosyası

Haber sitelerine yansıyan iddialara göre gizlilik kararı bulunan soruşturma dosyasında, saldırıyı düzenleyen teröristlerin Ali Kılıçgedik’ten yolun temiz olduğu bilgisi gelmesinden sonra Genç ilçesine doğru yola çıktıkları öne sürülüyor. Kılıçgedik’in “temiz gelin” bilgisinden sonra Jandarma Özel Harekat ekiplerinin Genç girişinde güvenlik noktası oluşturduğu ve kırsal alana gitmek için yola çıkan teröristlerin güvenlik noktasına takıldığı iddia ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler