TTK faciaya davetiye çıkardı

KİT Komisyonu’nda bilançoları ibra edilmeyen ve hakkında suç duyurusunda bulunulacak olan TTK’de skandalların ortasında bulunuyor.

Yayınlanma: 24.10.2014 - 03:20
Abone Ol google-news

 Türkiye Taşkörümü Kurumu’nun (TTK) 2011 ve 2012 yıllarına ait bilançoları ibra edilmediği KİT Komisyonu’nda kurumun iş sağlığı güvenliği eksikliği nedeniyle kapatılan sahaların kaçak çalışmasına göz yumduğu, mekanizasyonu artırmak amacıyla alınan ekipmanlarının gerekli testler yapılmadığı için kullanılamadığı, yeraltına inmeyen personeline yeraltı mesaisi yazıldığı gibi skandallar ortaya çıktı. CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, TTK’nin kapatılan sahadan kömür alarak, kaçağa göz yumarak faciaya davetiye çıkardığını belirtti.

TBMM KİT Komisyonu’nda önceki gün TTK’nin 2011 ve 2012 yıllarına ait bilançoları ele alındı. Görüşmelerde iktidar ve muhalefet milletvekilleri resmi raporlara yansıyan pek çok usulsüzlük hakkında TTK yöneticilerine yönelttiği sorulara tatmin edici yanıtlar alamadı. AKP’li milletvekillerinin oylamada kabul oyu vermemeleri üzerine muhalefetin oylarıyla kurumun Kozlu müessesi hariç 2011 ve 2012 yılı bilonçları ibra edilmedi. Başka bir deyişle KİT Komisyonu kurumun bu yıllardaki bilançolarının yargıya taşınmasına vize verdi.

Kapalı sahada kaçak üretim

Raporlara yansıyan ve kurumu mahkemelik yapan skandalların başında ise TTK’nin kaçak sahanın çalıştırılmasına göz yumması oldu. Sayıştay raporlarına göre Çalışma Bakanlığı tarafından işçilerin yaşamı için tehlike oluşturması nedeniyle kapatılan bir ocağı işleten firmanın sözleşme kapsamında taahhüt ettiği üretimin yaklaşık 6.5 katına çıktı. Kapalı olması gereken ocakta TTK üretim yapılmasını göz yumarak, yapılan üretimi de rödovans karşılığı satın aldı. Raporda kapatılan ocaklarda iş güvenliğine ilişkin gerekli önlemlerin alınmadığı, ölümlü bir kaza olma olasılığının yüksek olduğu da vurgulandı. Sayıştay raporunda yapılan denetimde TTK’ye bağlı bazı müesseselerde yeraltına inmedikleri halde kartlarını okutan sözleşmeli ve yevmiyeli mühendis ve teknikerlerin yeraltına inmemelerine karşın yeraltına inmiş gibi kendilerine gösterdikleri, bazı personelin kart okutmalarında suiistimaller yaptığı belirlendi.

 

Ekipmanlar denetlenmedi

Raporda, kurumun mekanizasyon yatırımı olarak satın aldığı bazı ekipmanların da denetlenmediği gerekçesiyle kullanılamadığına dikkat çekildi. Kurumun bu kapsamda 4.2 milyon Avro ile 3.4 milyon Avro tutarında alınan lokomotiflerin sorun çıkardığı, yeraltında kullanılmak üzere alınan bazı lokomotiflerin sertifika sorunu nedeniyle yeraltına indirilemediği ve kullanılamadığı belirlendi. Raporda, bazı lokomatifler hakkında 200 saatlik performans testleri tamamlanmadan siparişe bağlanmasının kafa karışıklığı yarattığı kaydedildi. Sayıştay, TTK’ye bağlı Üzülmez müessesesinde de ocaktan çıkan suların arıtmaya tabi tutulmadan, klorlanmak suretiyle duş binasında ve işyerinde kullanıldığını, Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sulara uygunsuzluk raporu verdiği belirtildi.

Kantarda usulsüzlük yapıldı

Sayıştay raporunda, satışı yapılan kömürle ilgili sözleşmede TTK’nin göstereceği kantarlarda tartışması hükmü bulunmasına karşın, firmaların kuracakları kendi kantarlarında tartılmasına izin verildiği belirlendi. TTK’ye bağlı bir müessesede kantar kayıtlarında yapılan incelemeye göre firmaya ait aynı plakalı bir kamyonun 9 saatlik sürede 10 kez kantara girdiği, kamyon darasının da her seferinde aynı olduğu toplamda 205 bin 720 kilogram kömür tartıldığı ifade edildi. Raporda, bir kamyonun 9 saat içinde bu kadar ağırlıktaki bir kömürü taşımasının mantıkla izah edilemeyeceği vurgusu yapıldı.

‘Faciaya davetiye çıkarıyorlar’

KİT Komisyonu üyesi CHP’li Develi de kapatılan sahalarda üretim yapılmaya devam edilmesine tepki gösterdi. Develi, “Ciddi kusur ve iş güvenliği eksiklikleri olmasına karşın üretime devam edilmesi faciaya davetiye çıkarmaktır. Hem buna izin vereceksin sonra da kaza olunca Allah’ın takdiri diyeceksin. Böyle bir yönetim olmaz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler