Bakkal hesabıyla can pazarlığı

Torunlar inşaatında ölen işçinin ailesine teklif edilen kan parası yırtık bir kâğıtta hesaplandı.

Yayınlanma: 24.10.2014 - 21:52
Abone Ol google-news

6 Eylül’de Mecidiyeköy’de Torunlar inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciasında hayatını kaybeden Murat Usta’nın ailesine teklif edilen kan parası için “bakkal hesabı” gibi hesap yapılmış. Ailenin eline tutuşturulan “yırtık pırtık” kağıt parçasında anne, baba, eş, doğmamış çocuk ve kardeşler için kalem kalem veresiye defteri gibi tutarlar girilmiş.

Torunlar’ın Murat Usta ve ailesi için biçtiği değer üzerinden SGK kesintisi olarak da 155 bin TL düşülmüş. Kesintilerin ardından teklif edilen 305 bin TL karşısında ailenin acısı bir kat daha arttı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten arkadaşı Aziz Torun’un da aralarında bulunduğu Torunlar GYO Yönetim Kurulu üyelerine takipsizlik kararına tepkiler sürerken kan parası tartışması da büyüyor.

Eşi Murat Usta’yı kaybettiği sırada hamile olan ve geçen günlerde bir kız çocuğu dünyaya getiren Ayşe Usta’ya da 100 bin TL, o dönem henüz doğmamış çocuğu için ise 15 bin TL manevi tazminat parası teklif edildi. Usta’nın anne ve babasına 30’ar bin TL’nin düştüğü kâğıt parçasında kardeşler için ise 15’er bin TL değer biçildi. Kâğıdın altında ise biçilen değerden düşülmek üzere Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından aileye bağlanacak tazminat yer aldı.

Ayşe Usta, aracı kişilerin “Biz acınızı biliyoruz. Başınız sağ olsun. Ne kadar istiyorsunuz?’ dediklerini belirterek “ ‘Bize canımızı verin başka da bir şey istemiyoruz’ dedik. ‘Şu kadar para verin’ demedik. Onlar da ‘biz şu kadar hesap yaptık’ dedi. Oradan çıktılar, buradan girdiler derken 400 bin TL civarı bir rakam çıkarttılar. Eşimin ailesine teklif ettikleri 15 bin TL ile çocuğun parası da içinde bu paranın. Kesintilerden sonra elimize geçecek paranın 305 bin TL olduğunu söylediler. Sonuna kadar mücadele edeceğim” dedi. Usta eşinin sigorta primlerinin düşük gösterildiğine dikkat çekti.

Usta’nın kuzeni Ali Bekdemir de Torunlar’dan geldiklerini söyleyen 3 kişinin kendileriyle görüştüğünü aktararak “ ‘Elimize bir kâğıt verdiler. ‘Bunu araştırabilirsiniz’ dediler. Ben de 7 tane bilirkişiye gidip gösterdim. ‘Çok düşük, böyle bir hesaplama yok’ dediler” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler