Olmayan suça ceza verilmiş

Anayasa Mahkemesi kararlarını uyguladığı için hapse girmeye hazırlanan Prof. Dr. Pekünlü’yü şikâyet eden türbanlı öğrencilerin, okul devamsızlıklarının olmadığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 24.10.2014 - 22:57
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın türbanla ilgili kararlarını uygulamasına karşın, “eğitim ve öğrenim hakkını engellediği” iddiasıyla gelecek ay hapse girecek olan Prof. Dr. Rennan Pekünlü, kendisini şikâyet eden öğrencilerin bir gün bile devamsızlıklarının bulunmadığına dikkat çekerek “Bu nasıl engelleme?” diye sordu. Avukatı Murat Fatih Ülkü de Pekünlü hakkında açılan davaların baştan sona hukuksuz olduğunu vurguladı.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden emekli Pekünlü, Fatma Nur Gidal adlı türbanlı öğrencinin açtığı davada, İzmir 4. Asliye mahkemesi tarafından 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmış, cezası Yargıtay tarafından da onanmıştı. 20 Kasım’da 4 ay 16 güne indirilen cezasını çekmek üzere açık cezaevlerinden birine girecek olan Prof. Dr. Pekünlü, TCK 112’ye göre “eğitim ve öğrenim hakkını engellemekten” suçlu bulunmuştu. Daha sonra aynı gerekçeyle hakkında 2 ayrı dava daha açılmıştı.

Bu davalar sürerken ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Pekünlü, aralarında Fatma Nur Gidal’ın da olduğu toplam 8 şikâyetçi öğrencinin okul devamsızlıklarının bulunmadığını bildirdi. Devam eden davalarda bu belgelerin Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nden istenmesini mahkemeden talep ettiğini belirten Pekünlü, şunları söyledi: “Başarı durum belgesinde öğrencilerin devamsızlığı varsa, en az bir dersten ‘FF’ harf notu almış olmaları gerekir. Belgede ‘FF’ harf notunun varlığı, müştekilerin iddiasını, yani benim kendilerini binaya, dersliklere girmelerini sürekli olarak engellediğim iddialarını kanıtlar. Ancak hakkımda şikâyette bulunan öğrencinin başarı durum belgelerine ulaştım. Hiçbirinde ‘FF’ notu, yani ‘devamsızlıkları’ yok. Yani iddiaları geçersiz! Bu nasıl eğitim ve öğrenim hakkını engelleme?”

Prof. Dr. Pekünlü’nün avukatı Murat Fatih Ülkü de, açılan davaların baştan sona hukuksuz olduğunu,  müvekkilinin Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararlarını uyguladığını söyledi. Ülkü, “Rennan Hoca, devamsızlıkları olmayan öğrencilerin şikâyeti üzerine bir dosyadan mahkûm oldu. Zaten kendisi yargılama aşamasında sürekli, ‘Ben engelleme yapmadım, sadece yasalar gereği tutanak tuttum’ dedi. Ancak hiçbir savunması dikkate alınmadı. Baştan sona adaletsizlik var” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler