Vicdan göçüğü

Türkiye’de maden faciaları hız kesmiyor. Amasra’da 2 Çinli işçi, Zonguldak Kilimli’de bir işçi daha ‘beklendik’ kazalarda yaşamını yitirdi. İşçiler taşeron firmalarda çalışıyordu.

Yayınlanma: 01.11.2014 - 21:46
Abone Ol google-news

Ermenek’te ocaktaki 18 işçiyi çıkarma çalışmaları devam ederken kurallara uyulmaması nedeniyle madenlerden yeni ölüm haberleri geldi. Eylül ayında da 1 Çinli işçinin yaşamını yitirdiği Amasra’da Hattat Holding’e bağlı Hema tarafından işletilen maden sahasında göçük oluştu. Taşeron şirkette çalışan 2 Çinli işçi öldü, 1 Çinli işçi de yaralandı.

Yaralı olan Çinli işçi ile ölen Çinli işçinin kardeş oldukları öğrenildi. Zonguldak Kilimli’de de taşeron firmada çalışan maden işçisi vagonların arasına sıkışarak can verdi.

Eylül ayındaki kazanın ardından Bartın’ın Amasra ilçesi Tarlaağzı köyü bölgesinde Hema’nın ocağında dün sabaha karşı eksi 400 kodunda galeri açma sırasında göçük meydana geldi. Göçüğün altında kalan 3 Çinli işçiden Shouping Sun (40) kurtarılırken Maoshun Yang (38) ve Shouje Sun (37) yaşamını yitirdi. Shouje Sun’un kolu tahkimat yapımında kullanılan demir parçasına sıkıştı. Vücudu da taş yığınının altında kaldı. Demirin kesilmesi ve taş yığınının kaldırılmasının ardından hayatını kaybettiği belirlenen Sun’un cesedi, ocaktan çıkarılarak Bartın Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Bölgede Hema’nın iki taşeronu bulunuyor. Bunlardan birisi Denfa, diğeri de Çinli Datong. Ölen işçilerin de Denfa’nın Çinli işçileri oldukları öğrenildi.

 

‘Eğitim veriyoruz’ savunması

HEMA Enerji AŞ Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal şirkette önceki gün iş güvenliğiyle ilgili eğitim verdiklerini belirterek, “Zaman zaman burada hem kendi personelimize hem de Çinli personele iş güvenliğiyle ilgili eğitim veriyoruz. Bunu sık sık yapıyoruz” dedi.

 

İş durdurulmuştu

Bu arada 2 Çinli işçinin yaşamını yitirdiği işletmedeki faaliyetin “hayati tehlike içeren iş güvenliği eksiklikleri” nedeniyle müfettişler tarafından 25 Eylül’de durdurulduğu ortaya çıktı. Teftiş sırasında müfettişler işletmede kurtarma istasyonunun, tahlisiye ekibinin, genel havalandırmanın ve kullanılan elektrik malzemelerinin ATEX uygunluk belgesinin bulunmadığı ya da eksik olduğunu belirledi. Bunun üzerine de “işin durdurulmasına” karar verildi. Ancak müfettişlerin raporuna karşın madende çalışma durmadı.

 

‘Fıtrat’ demişti

Aynı ocakta 19 Eylül’de de bir Çinli işçi ölmüş, bir Çinli işçi de yaralanmıştı. Kazanın ardından açıklama yapan madenin sahibi Mehmet Hattat’ın, “Maalesef böyle bir kaza yaşandı. Sayın reisi cumhurumuzun söylediği gibi bu işin fıtratında kaza var” sözleri tartışma yaratmıştı. Bartın Platformu önceki gün yaptığı açıklamada, iş güvenliğinin yetersizliği nedeniyle mühürlenen ocakta çalışmaların sürdüğüne dikkat çekerek, “Burada da yeni bir Ermenek olabilir” uyarısını yapmıştı. Platformun yürütme kurulu üyesi Recai Çakır işverenin işçilere de torba yasa ile getirilen iki asgari ücret tutarındaki ödemeleri yapmadığına işaret etti. Çakır, “İşçilere ‘biz burada üretim yapmıyoruz, üretime hazırlık yapıyoruz. Dolayısıyla bu yasa hükmüne uymamız da gerekmiyor’ denilerek maaşları yine torba yasadan önceki haliyle ödenmiş” bilgisini verdi.

Ocaklarda üretime hazırlık safhasında en zor faaliyet olan galeri açma işinde Çinlilerin tercih edilmesinin ise iki nedeni var. Birincisi ucuz işgücü, ikincisi de Çinli işçilerin bu konuda tecrübeli olmaları.

Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu da Hema Madencilik’e ait 3 kuyudan “Amasra-2” ve “Kazpınarı-3” kuyularında işi durdurma kararı olduğunu ancak göçüğün meydana geldiği “Tarlaağzı-1” kuyusunda durdurma kararı olmadığını açıkladı.

 

Madenden tabutu çıktı

Bu arada Zonguldak Kilimli’de de taşeron firmada çalışan bir işçi vagonların arasına sıkışarak can verdi. Zonguldak Valiliği’nden yapılan açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu sınırları içerisinde bulunan 18 No’lu rödovanslı sahada Cesur Madencilik’e ait taşeronun işlettiği ocakta, vinç halatının kopması sonucu işçilerden Mustafa Turan’a vagon çarptı. Turan hayatını kaybetti. Olay yerinde hayatını kaybeden Turan’ın cenazesi mesai arkadaşları tarafından tabuta konularak ocaktan çıkarıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler