İBB’de 1717 araçlık saltanat

2018 yılını 27 milyar TL borçla kapatan İBB’de yüzlerce binek araç kiralandığı ortaya çıktı. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, kiralık araçlara ilişkin verileri paylaşırken, “Müdürlerin toplam sayısı 643. Sayı olsun 800, belediyemizde bulunan 643 yöneticimizin hepsine bile kiralık araç versek geri kalan en az 900 tane kiralık araç nerede? Orada, burada, o dernekte, bu vakıfta...” dedi.

Yayınlanma: 16.05.2019 - 23:12
Abone Ol google-news

22 milyar lira olarak hesaplanan 2018 yılı borcu yeni rakamlara göre 27 milyar liraya ulaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 1717 tane araba kiraladığı ortaya çıktı. Bu rakama göre İBB’de her 8 kişiye 1 araç düşüyor. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “İBB’de yönetici kadrosunda 8 genel sekreter ve yardımcısı, 28 daire başkanı, 100 müdür, 29 müdür yardımcısı ve 478 Şef. Toplam kaç kişi etti 643. Bunların dışında resmi kurumlara verdiğimiz ya da görev için kullanılan araçları da ekleyelim bunlara. Sayı olsun 800, belediyemizde bulunan 643 yöneticimizin hepsine bile kiralık araç versek geri kalan en az 900 tane kiralık araç nerede? Orada, burada, o dernekte, bu vakıfta...” dedi. Ayrıca 500’den fazla firma İBB’den alacaklı durumda.

İBB Meclisi’nin mayıs ayı oturumunda İBB’nin 2018 yılı kesin hesabı da oyçokluğu ile kabul edildi. İBB’den alınan bilgilere göre, İBB’nin toplam 1717 tane araç kiraladığını söyleyen İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İBB’de resmi rakamlara göre memurlar dahil çalışan sayısının 13 bin 655 kişi olduğuna dikkat çekti. 1717 tane kiralık araba olduğunu vurgulayan Balyalı “Bu sayılara bakarak Büyükşehir Belediyemizde her 8 kişiye 1 kiralık araç düşüyor. Sadece kiralık araçlarımızı ihtiyaca göre düzenlesek bile yılda en az 70-80 milyon TL civarında bir kaynak açığa çıkartırız” dedi.

‘Firmalar alacaklı’
Şu anda 500’den fazla firmanın İBB’den alacaklı durumda olduğuna dikkat çeken Balyalı ,“Bunların 300’den fazlası aslında çok düşük alacakları olmasına rağmen belediyemizin kapısına her gün gidip geliyorlar. Çoğu firma 6 aydan beri buradan neredeyse doğru düzgün bir ödeme alamıyor. Bu sürece şahit oldum. Çok sayıda firma geliyor ödeme istiyor ama ne yazık ki ödeme sıkıntısı var çünkü bütçe her ay açık veriyor. Gelirlerimiz giderlerimizden her ay ortalama 500 milyon civarında eksi veriyor” diye konuştu.

‘Kasada para yokken çek vermişiz’
Balyalı ‘Bilançomuza göre kasamızda 2018 yılı sonunda sadece 102 milyon lira varken piyasaya vermiş olduğumuz çeklerin ve ödeme emirlerinin toplamı 508 milyon lira. Yani kasamızda para yokken dışarıya karşılıksız olarak çek ve ödeme emri vermişiz. Bu İBB gibi önemli kuruluşlara yakışmayan işler bence mali anlamda. Bu mali anlayıştan İBB yönetiminin çıkması gerekiyor. 23 Haziran sonunda da inşallah bu olacak” dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), belediye bünyesinde 643 yöneticiye karşılık bin 717 makam aracı bulunduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu, yurt içinden ve dışından gelen misafirlerin kullanımına tahsis edilenler dahil makam aracı olarak hizmet veren araç sayısının 120 olduğunu iddia etti.

İBB'den yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organları ve sosyal medyada "İBB bünyesinde 643 yöneticiye karşılık bin 717 makam aracı, 48 yöneticinin bulunduğu İETT'de 150 kiralık makam aracı bulunduğu, İBB'ye bağlı İSKİ'nin yönetici kadrosunda 124 kişi bulunmasına rağmen 874 adet kişiye tahsisli araç bulunduğu" gibi iddialar yer aldığı hatırlatıldı.

Bu iddiaların tamamının bilinçli bir çarpıtma ile kamuoyunda algı oluşturmak için ortaya atılan iftiralar bütünü olduğu savunulan açıklamada, "(İBB’nin bin 717 tane araba kiraladığı) ve bu sayılara bakarak da 'Büyükşehir’de her 8 kişiye 1 kiralık araç düşüyor' yorumlarına yer verildiği, daha da ileri gidilerek bu araçların bir kısmının sivil toplum kuruluşlarında olduğu iftirası haberleştirilerek 'İBB’de bin 717 araçlık saltanat' başlıkları atılıyor. İBB, 5 bin 461 kilometre yüz ölçümü ve 16 milyona yakın nüfusu ile 7/24 yaşayan ve dünyanın en önemli metropollerinden biri olan İstanbul’da yılın 365 günü 24 saat kesintisiz hizmet için çalışan ve İstanbul’un her noktasına altyapıdan üst yapıya, hayatın her alanında sadece bu ilde yaşayanlara değil yurt içi ve yurt dışından her gün bu şehre gelen yüz binlerce ziyaretçiye de hizmet götüren ve herkesin bildiği gibi yerel yönetim alanında örnek çalışmalara imza atan kurumdur." denildi.

İBB'nin ambulans hizmetlerinden itfaiye çalışmalarına, Beyaz Masa yerinde çözüm çalışmalarından cenaze hizmetlerine, şantiye kontrol çalışmalarından zabıta kontrol ve denetimlerine, böcek ilaçlama çalışmalarından mobil iletişim noktalarına ve yurt içinden ve dışından gelen misafirlerin ulaşımına kadar birçok farklı alandaki bu hizmetleri en iyi şekilde ve hızlıca gerçekleştirebilmek için gerekli olan tüm imkan ve araçları kullandığı aktarılan açıklamada, "Bu bağlamda, bazı basın yayın organları ve sosyal medya paylaşımlarında yapılan iftiraların aksine kiralık araçlar İstanbullulara hizmet etmek için kullanılmaktadır. Bu kapsamda haberde yer alan İBB bünyesinde 643 yöneticiye karşılık bin 717 makam aracı ifadesi gerçek dışı olup, İBB’de makam aracı olarak hizmet veren toplam araç sayısı 120’dir. Bu rakama yurt içi ve yurt dışından gelen misafirler için kullanılan araçlar da dahildir." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, İBB'nin söz konusu haber ve paylaşımlar için tüm hukuki haklarını kullanacağı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"(İSKİ’de?124 yönetici olmasına rağmen?874 adet araç tahsisi yapılmış.?Araç başına 60 bin TL kira ödeniyor) iddiası; Haberde yer alan iddiaların tamamı asılsızdır, iftiradır. İstanbul’un tüm içme suyu ve atık su hizmetlerini kesintisiz olarak 7/24 sunan, Melen’den Istrancalar'a değin geniş bir coğrafyadan su temin ederek içilebilir kaliteye getiren İBB'ye bağlı İSKİ, ülkemizin en güzide kurumlarından biridir. İSKİ, hali hazırda 30 farklı şube müdürlüğü, inşası devam eden şube müdürlüğü binaları, yeni içme suyu arıtma ve atık su arıtma tesisi inşaatları, farklı alt branşlardaki saha denetimleri, havza koruma çalışmaları gibi çok sayıdaki konu bazlı çalışmalarında mühendisleri, işçileri, memurları ve yöneticileriyle 7/24 şehrin her noktasında görev yapmaktadır. İSKİ’de işçi ve memur ve yönetici olmak üzere toplam 6 bin 53 kişi görev yapmaktadır. Kesintisiz bir hizmet olması gereken ve yokluğuna tahammül edilemeyen su ve atık su hizmetlerinde ilgili personellere ve yöneticilere araç temin edilmektedir. İSKİ’nin kiraladığı toplam araç sayısı 997 adettir. Bu araçları yöneticiler değil, İstanbul’a içilebilir su verebilmek için 365 gün 24 saat görev yapan çalışanlar işlerinin gereğini aksatmadan yerine getirmek için kullanmaktadır.

'Binek statüsündeki araçlarla birlikte yıllık 52 milyon TL kira ödeniyor' iddiası tamamen asılsızdır. İSKİ’deki tüm kiralık araçların ihalesi 2017-2019 yılları için gerçekleştirilmiştir. Haberde yer alan 'İSKİ’de 124 yönetici olmasına rağmen 874 adet araç tahsisi yapılmış. Araç başına 60 bin TL kira ödeniyor' ifadeleri tamamıyla iftira olup, toplam 733 gün süreli, yani 2 yılı aşkın zamanı kapsayan ihalenin toplam tutarı 52 milyon değil, 31 milyon 9 bin 565 TL’dir. Dolayısıyla haberde iddia edilen rakamların tamamı asılsızdır, iftiradır. İSKİ, bu iftiraya dayalı haber ve paylaşımlar için tüm hukuki haklarını kullanacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler