Erdoğan'a bin oda yetmedi

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği'nde yapılacak Kaç-Ak Saray'ın 7000 metrekareyi bulacağını ve 250 odalı olacağını söyledi.

Yayınlanma: 12.11.2014 - 17:37
Abone Ol google-news

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yapılan 1000 odalı “Kaç-Ak Saray’a yavru geldiğini” açıkladı. Candan, “Cumhurbaşkanı için aynı yerleşkeye 7 bin metrekare rezidans yapılacak. Odaları 20 metrekareden hesaplayınca 250 odalı bir ‘yavru saray’ yapılacağı ortaya çıkıyor” diye konuştu. Candan, ayrıca yapılacağı açıklanan caminin mimarisinin de “çakma” olduğunu savundu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) yapılan ve “Kaç-Ak Saray” olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin yeni bilgiler açıkladı. “Kaç-Ak Saray”a “Yavru Saray” geldiğini belirten Candan, “Saray bitti, şimdi sıra rezidans, cami ve toplantı salonu yapımında. Cumhurbaşkanı için yapılacak rezidansın 7 bin metrekare olması planlanıyor. Bu da her odası 20 metrekare olsa, 250 odalı bir yavru saray anlamına geliyor. Rezidansta da abartılı yaklaşım. Cumhurbaşkanını kızdırmamak için bunun maliyetini de açıklamıyorlar” değerlendirmesini yaptı.

‘Caminin mimarisi çakma’
Yapılacak Cumhurbaşkanlığı Rezidansı ve caminin fotoğraflarını gösteren Candan, “Cami projesi çakma bir proje, kopya. Mimar Sinan’ın çakması diyebiliriz” diye konuştu. İnşaatın sürdüğü alana kimsenin sokulmadığını ve dışarıya bilgi verilmediğini belirten Candan, bölgede kalan tarihi eserlerin akıbetinin de bilinmediğini söyledi. Candan, “Alan içine giremiyoruz. O bölgede Marmara Köşkü var, Marmara Havuzu var. Bunlar tarihi özellikleri olan yapılar. Şu anda ne durumda bilmiyoruz. Atatürk’ün evi var. Bunlar da tehdit altında” dedi.

‘Beyaz Saray 5 bin metrekare’
“Kaç-Ak Saray”ın abartılı ve büyük olmasının açıklamasının “Türkiye büyük ülke” diye açıklanmaya çalıştığını anımsatan Candan, başka ülkelerin devlet başkanlığı binalarından örnek verdi. Candan, “Örneğin Beyaz Saray 5 bin metrekare. Yani kim neye göre büyük bir ülke?” dedi. AOÇ’de verilen mücadelenin artık Türkiye sınırlarını aştığını ve uluslararası kamuoyunun konuya yoğun bir ilgi gösterdiği belirten Candan, “Herkes şaşaya, abartıya şaşırıyor” dedi.

En büyük ‘Kaç-Ak Saray’
Mimarlar Odası, diğer ülkelerdeki devlet başkanlığı saraylarını da araştırarak bir sıralama yaptı. Buna göre devlet başkanlığı saraylarının en büyüğü AOÇ’ye yapılan Cumhurbaşkanlğı sarayı. Candan’ın gösterdiği araştırmada yer alan bilgilere göre AOÇ’ye yapılan Cumhurbaşkanlığı 299 bin metrekare taban alanına sahip. Bu anlamda tüm dünyada daha büyük taban alanı olan bir devlet başkanlığı sarayı bulunmuyor. “Kaç-Ak Saray”ı sırasıyla Vatikan, Burnei Sultanlığı Sarayı, İspanyol Kraliyet Sarayı, Pakistan Devlet Başkanlığı Sarayı, İtalya Devlet Başkanlığı Sarayı, İsveç Kraliyet Sarayı, Hindistan Devlet Başkanlığı Sarayı, İngiltere Kraliyet Sarayı, Rusya’nın başketi Moskova’daki Kremlin, Ukrayna Devlet Başkanlığı Sarayı, ABD’nin başkenti Washigton’daki Beyaz Saray, Fransa’aki Elyse Sarayı, Berlin’deki Almanya Devlet Başkanlığı Konutu ve Kanada’daki Devlet Başkanlığı Konutu izliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler