Seçim öncesi dolaylı af mı?

Adalet Bakanlığı’nın yeni “yargı strateji belgesi”ndeki bazı düzenlemelerin kısa zamanda TBMM gündemine getirilmesi bekleniyor...

Yayınlanma: 31.05.2019 - 22:10
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığı’nın önceki gün açıkladığı yargı reformu strateji belgesiyle ilgili AKP, İstanbul seçimi öncesinde dar kapsamlı da olsa bazı düzenlemelerin hızla TBMM’den geçirilmesi için çalışma yapıyor. Pakette avukatlarla ilgili sınav, temyizin istinafla sınırlandırılmasının kaldırılması ve denetimli serbestlik koşullarının kapsamının genişletilmesinin yer alabileceği belirtiliyor.

MHP’nin ‘af’ düzenlemesine karşı çıkan AKP’nin doğrudan değil ama dolaylı olarak tahliyeleri sağlayabilecek bir düzenlemeyi seçim öncesi gündeme getirebileceği kaydediliyor. Ancak pakette hangi düzenlemelerin yer alacağına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yapılacak sunumun ardından karar verilecek.

<haber-dikey:1420927>

Adalet Bakanlığı’nın öncelikli hangi düzenlemelerin çıkarılacağı konusunda çalışma yaptığını belirten AKP yöneticileri, “Bayram tatili süresince bununla ilgili çalışmalar yapılacak. Bu sürede netleştirilebilirse askerlik yasa önerisinin görüşmelerinin hemen ardından yargı paketi gündeme gelebilir. Askerlik ve yargı paketi çıkarılabilirse 23 Haziran’a bir hafta kala TBMM Genel Kurulu çalışmalarına seçim nedeniyle ara verilir” görüşünü dile getirdi. Yargı paketinin yetiştirilememesi durumunda 23 Haziran seçimleri sonrasında mutlaka TBMM gündemine getirileceği, Meclis’in yaz tatiline girmeden önce temmuz ayında yasalaştırılacağı belirtiliyor.

İstinafa düzenleme

Yargı paketinde yer alması beklenen düzenlemeler arasında ise gazetemizin eski yazar ve yöneticilerinin cezaevine girmesiyle tartışma konusu olan 5 yıla kadar hapis cezalarında temyiz için Yargıtay’a gidelemeyeceğine ilişkin yasa hükmünün değiştirilmesi sayılıyor. Yargı reformu strateji belgesinde, konuyla ilgili olarak “İfade özgürlüğünü etkileyen mevzuat üzerinde öngörülen değişiklikler, haber verme sınırları içerisinde yer alan, eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmayacağına ilişkin düzenlemelerin ceza mevzuatının bütününün değerlendirilmesi suretiyle etkin biçimde uygulanmasına yönelik olacaktır. Bölge adliye mahkemelerince istinaf incelemesi sonucunda verilen kararların kesinlik sınırının ifade özgürlüğünü ilgilendiren maddeler açısından yeniden belirlenmesi öngörülmektedir. Böylelikle, kararların Yargıtay tarafından da incelenmesi sağlanarak bireylere ek bir güvence getirilmesi amaçlanmaktadır” hedefi yer aldı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler