Yine gaza boğacaklar

Türkiye beş ay içinde Kore’den yaklaşık 55 milyon liralık gaz fişeği almayı planlıyor.

Yayınlanma: 19.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Türkiye 2015’te yalnızca Kore’den 2 milyona yakın adet biber gazı kapsülü satın almak için düğmeğe bastı. Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre ihracatı yapan şirket Kore’nin tek göz yaşartıcı gaz bombası üreticisi Daekwang iken, alımı yapacak olan firma Meydan Av ve onun kardeş şirketi Mercan Pazarlama. İki hafta önce yapılan anlaşma ile ithalatın 3 ya da 4 parça halinde yapılması ve 550 bin adet kapsülün 2015 ocak ortasında teslim edilmesi planlanıyor. Fiyatlar kapsül başına 13-16 dolar arasında değişiyor.

Meydan Av Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 1994’ten bu yana faaliyet gösteriyor. Karaköy merkezli şirketin 9 şubesi var. İTO sicil kayıtlarına göre şirketin sahibi İlyas Yücedal. Şirket 3 milyon 500 bin TL sermayeye sahip ve meslek grubu “bijuteri, oyuncak ve hediyelik eşya” olarak görünüyor. Faaliyet konusu ise şöyle: İlgili mercilerden gerekli müsaadeler alarak hernevi ateşli silah ve mermilerini yurtiçinde satın almak,ithal etmek,yurt içinde satmak ve ihraç etmek, Hernevi ok ve yayları; olta, zıpkın ve ağları; av bıçakları,çakıları,balta ve sapanları; kara, deniz ve hava avcılığında kullanılan hernevi alet ve malzemeleri;hernevi kamp malzemelerini; üretmek, yurtiçinde satın almak, ithal etmek, yurtiçinde satmak ve ihraç etmek.

İthalatı yapan diğer firma Mercan Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi yine İlyas Yücedal ile Muhammed Yücedal ortaklığında. 600 bin TL sermaye sahip şirketin sahipleri yarı yarıya ortak. Bu şirketin de meslek grubu bijuteri, oyuncak ve hediyelik eşya olarak kaydedilmiş.

İhale almak için sıraya girdiler
 
İlyas Yücedal, Yüksek İstişare Konseyi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Abdüllah Gül, Egemen Bağış, Bülent Arınç, Fatma Şahin gibi devlet erkanından önemli pek çok ismin yer aldığı Dünya Yetimler Vakfı Kurucu Mütevelli Heyeti ve aynı zamanda Müşavere Kurulu Üyesi. Ayrıca Türkiye İktisadi Gelişim ve İş Ahlakı Derneği’ne üye.

Dünya Yetimler Vakfı üyelerine baktığımızda Deniz Feneri’nden İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı İHH’ya Kimse Yok mu Derneği’nden Cansuyu ve Yardımeli’ne hükümete yakın pek çok vakıf ve dernek başkanlarının yanı sıra Wikileaks belgelerinde adı geçen ve ABD’nin İran’a silah satışı yapmakla suçladığı Mercan Tanıtım’ın sahibi Mehmet Bingöl de bulunuyor. Üyelerden bazıları şöyle: Sümeyye Erdoğan, Bilal Erdoğan, Hayati Yazıcı, Abdullah Tivinikli, Ahmet Çalık, Ahmed Hamdi Topbaş, Ahmet Albayrak. Derneğin yapısı üyelerin ihale bağlantılarını ve paylaşımlarını bu kurum içerisinden sektörüne uygun olarak yönlendirdiği izlenimi veriyor.
 
Alım üç kat arttı
 
Konuya yakın kaynağın verdiği bilgiye göre Türkiye’nin planladığı ithalat miktarı 1 milyon 898 bin 515 adet. Toplam ödenecek rakam ise tahmini olarak 24 milyon 680 bin 695 dolar. Bu, Türk Lirası’na çevrildiğinde bugünkü kurla 54 milyon 840 bin 504 liraya denk geliyor. Paranın dolar üzerinden peşin olarak ödeneceğini söyleyen kaynak, 5 ay içinde ithalatın tamamlanacağını belirtti. Türkiye Kore’den gaz fişeği ithal eden ikinci büyük ülke. İlk sırada Bahreyn yer alıyor.

Alınan bilgiye göre Türkiye’de gaz fişeği ithalatı yapan tek firmalar olan Mercan ve Meydan, 2013’te de toplam 660 bin adet gaz fişeği ithal etmişti. Birim fiyatı 13 dolardan hesaplandığında bu 8 milyon 580 bin dolara denk geliyor. Yani Türkiye 2013’te toplam 19 milyon 81 bin 920 liralık ithalat yaparken 2015’te ithalat miktarını üç katı artırdı. İçişleri Bakanlığı İkmal Bakım Daire Başkanlığı en son 22 Ekim 2014’te 2014/122506 numaralı gaz fişeği ve gaz tüfeği ihalesi açmış, ancak ihaleye hangi firmaların katıldığı ve alım miktarı belirtilmemişti.

Af Örgütü Türkiye e-posta, twitter, facebook vasıtasıyla konuyla ilgili büyük bir kampanya ve protesto hareketine başlayacak. Sivil Toplum Kuruluşları 2013’ten bu yana biber gazının yasaklanması için kampanyalar yürütüyor. Gezi Parkı protestolarında polis 20 günde yaklaşık 130 bin biber gazı fişeği kullanmıştı.
 
Emniyet’in rakamları farklı
 
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2015 Gaz Fişeği Teknik Şartnamesi’ne göre ihaleyi alan firma gaz fişeklerini Emniyet Genel Müdürlüğü İkmal Bakım Daire Başkanlığı’na bağlı Merkez Depolarına teslim ediyor. Şartnameye göre Emniyet’in belirlediği gaz fişeği ihtiyaç miktarı 1 milyon 509 bin 15 adet. Emniyet’in 2015’e ait Sis Bombası Teknik Şartnamesi’ne göre ise Emniyet Genel Müdürlüğü gelecek yıl 5 bin adet sis bombası almayı planlıyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler