Tezkere sessiz sedasız çıktı... Türkiye asker gönderebilir

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin Avrupa Birliği'nin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de İcra Ettiği Harekat ve Misyonlar Kapsamında Yurtdışına Gönderilmesi Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Yayınlanma: 21.11.2014 - 11:32
Abone Ol google-news

Tezkereye AKP, CHP ve MHP destek verdi. HDP ise, tezkereye karşı çıktı.

Tezkere hakkında hükümet adına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. Arınç, "Ortak güvenlik ve savunma politikasına katılımımızın bir gereği olarak söz konusu harekata Bangoi'de konuşlu kuvvet karargahına 1 personel katkısı ile stratejik hava yolu ulaştırması milli imkanlarımız doğrultusunda şimdilik 2 ayda bir destek sağlamayı öngörmekteyiz" dedi.

HDP'Lİ KAPLAN: KENDİ ÇOCUKLARINIZI GÖNDERİN

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise kendileri dışındaki üç partinin de tezkereye evet diyeceklerini belirterek, "Size önerim oraya TSK gidecekse önce çocuklarınızı gönderin, bedelinin peşinde kimse koşmasın. Hollanda Kralı, İngiltere Kralı, Genelkurmay Başkanı, Afganistan'a, Pakistan'a oğlunu asker olarak gönderiyordu. Burada generallerin, siyasilerin, zenginlerin çocukları bankamatik tezkere alıp hamaset nutukları atıyor. Yazık" dedi.

Kimsenin hamaset nutukları atmamasını isteyen Kaplan, "Birileri istediği için mi, inandığım için mi, dış politikam için mi gidiyorum? AB'nin neresindesiniz? 3. dünya küresel finans krizinin sancıları yaşanıyor. Siz çizilen bu hudutlar içinden çıkıp neo yayılmacı politika izleyerek küresel güç olacağınızı sanıyorsunuz, milletin evladı, parası ve kanıyla... 30 milyon insan açlık sınırının, 20 milyon da yoksulluk sınırının altında. Türkiye'nin yüzde 1'i zengin; bunlardan biri Somali, Afganistan, Sudan'a, Beyrut'a gitti mi asker olarak? Gitmedi. Dün Ermenek'te maden ocağında kalan çocuğunu defneden babanın halini gözünüzün önüne getirin. Lastik ayakkabıları yırtık babanın cenaze başındaki duruşunu getirin. İşte o evlatları göndermek istiyorsunuz. Sizin küresel yayılmacı anlayışınız budur. HDP buna şiddetle karşı çıkacak ve evlatlarının yanında duracaktır" diye konuştu.

İnsani yardımların hiçbirinin karşısında olmadıklarını dile getiren Kaplan, "Yeter ya... Ortadoğu'nun jandarması dedik, şimdi Orta Afrika'nın jandarmalığını bize yüklemek istiyorlar. Bu ülkenin evladını, askerini, yoksul evladını pazarlamayın. NATO içinde mecbur mu, emir kulu mu Türkiye? Birbirimizi kandırmanın gereği yok. Türkiye'yi büyük tehlike bekliyor. Küresel güç olamazsınız" dedi.

CHP'Lİ LOĞLOĞLU: AB MİSYONLARINA KATKI VERİLMESİNİ OLUMLU KARŞILIYORUZ

CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, 5 milyon nüfuslu dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan ettiği 1960 yılından bu yana darbelerin düzenli hale geldiğini, ülkedeki paylaşım ve yönetim sorunlarının son yıllarda Müslüman ve Hristiyan gruplar arasında bir savaşa dönüştüğünü anlattı.

Tezkere'nin ikinci bölümünü oluşturan Mali konusuna da değinen Loğoğlu, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi Fransız kolonisi olan ve 1960 yılında bağımsızlığına kavuşan Mali'nin, etnik ve dinsel çatışmalar nedeniyle parçalanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, iç savaş ve terör nedeniyle coğrafi olarak fiilen ikiye ayrıldığını söyledi. Mali'de bugün insani bir felaket yaşandığını belirten Loğoğlu, CHP olarak Mali'de BM'den aldığı yetkiyle faaliyet gösteren AB misyonlarına katkı verilmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.

MHP'Lİ ERDEM: KİME HİZMET ETTİĞİMİZİ İYİ BİLMELİYİZ

MHP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, batılı güçlerin Afrika'ya ne götürdüğünün irdelenmesi gerektiğini belirterek, "Bugün Afrika'da medeniyet, insanlık, değerler toprağa düşmüştür. Medeniyet adına kullanılan tek şey kardeşin kardeşi katlettiği silahlardır. Bu silahları oraya gönderenlerin Afrika'ya ilişkin hesapları nedir? Afrika; Çin, AB ve ABD'nin aslan sofrasında pay ettikleri konuma düştükçe göndereceğimiz vatan evlatları küresel çıkarlara mı hizmet edecek?" dedi.

Yurt dışına asker gönderme uygulamalarının sorgulanması gerektiğini savunan Erdem, "Kimlerin peşine takılarak gittiğimiz ülkelerde hangi insani değerleri kurtardık? Afganistan'a, Somali'ye, Afrika'ya asker gönderdik de hangi yarayı iyileştirdik? Kimin peşine takılarak asker gönderdiğimiz ve kime hizmet ettiğimizi iyi bilmeliyiz" görüşünü ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler