Kadına şiddet sınır tanımıyor

KAMER’in Doğu ve Güneydoğu araştırmasına göre, bu yıl 260 kadın daha öldürüldü.

Yayınlanma: 24.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Diyarbakır Kadın Merkezi (KAMER) tarafından Doğu ve Güneydoğu’da 23 il ve ilçelerinde yapılan araştırmada, kız çocuklarının okullaşma oranının Cumhuriyet tarihi boyunca ilk kez yüzde 100’lere ulaştığı ortaya çıktı. Araştırmada Türkiye genelinde 2014 yılı içinde 260 kadının öldürüldüğü belirlenirken erken ve zorla evliliklerin ise yüzde 52’lerden yüzde 30’ların altına düştüğü tespit edildi. Araştırmada kadınların yüzde 65’inin mirastan pay alamadığına dikkat çekildi.

Sokak sokak, köy köy gezilerek yapılan araştırmanın verileri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Haftası nedeniyle yayımlandı. Bu yıl 260 kadının öldürüldüğü belirtilirken bu kadınların yüzde 20’sinin koruma altında olduğuna dikkat çekildi. Raporda, “Koruma aldıran kadınlar kimlik değiştirme/karartma gibi uygulamalardan yararlanamıyor, görevlendirilen bir polis ile açık hedef haline geliyor. İstanbul Adliyesi’nin girişinde bir kadını korumakla görevli polis öldürüldü. Şiddet yaşayan, boşanma kararı almış, koruma isteyen tüm kadınlar hayatları boyunca ciddi bir şekilde korunmalıdır” denildi. Araştırmada, kadınların yüzde 65’inin mirastan hiçbir şekilde pay alamadığı, kadınların mirastan pay istemesinin ise ayıp sayıldığı, buna yeltenen kadınların dışlandığı veya cezalandırıldığının ortaya çıktığı kaydedildi. Araştırmada, “Alabilenlerin de yüzde 75’inde Medeni Kanun, 25’inde geleneksel uygulamalar dayanak alınmış. Kadınlar kanuna uygun olarak mirastan eşit pay almalı” denildi.

 

İLYAS SALMAN’DAN DESTEK

Ünlü oyuncu İlyas Salman, toplumun yarısının kadın yarısının erkek olduğuna dikkat çekmek için yarı erkek, yarı kadın kıyafetiyle Avcılar’da kadın eylemine destek verdi. Emekçi Kadınlar, 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle dün Taksim Tünel’de “Harekete geç, isyan et” pankartıyla yürüdü. SDP’li Kadınlar da önceki gün yürüdü. Devlet ve erkek şiddetiyle katledilen kadınlar anıldı. Ankara Volkswagen Fan Club üyeleri de araçlarıyla tur atarak kadına şiddeti protesto etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler