‘Aydınlanma hapsedilemez’

Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili kararını uyguladığı için ceza alan Pekünlü, Foca Cezaevi'ne uğurlandı.

Yayınlanma: 28.11.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulayarak, derslere türbanla giren öğrencilere tutanak tuttuğu için 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan Ege Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Astronomi Bölümü
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü, Foça Açık Cezaevi’ne uğurlandı. Ceza almasının ardından
okulundan da uzaklaştırılan Pekünlü, cezaevine girmeden önce öğrencilerine ve kendisini destekleyenlere Bornova Belediyesi Nikâh Salonu’nda “Evrim, Gökadalar, Özellikleri, Evrenin Yaşı ve Evrim” başlıklı “son dersini” verdi. 

Pekünlü’nün ders verdiği salonda “Aydınlanma hapsedilemez”, “Yargılanan laikliktir”, “Laiklik yoksa bilim, özgürlük, demokrasi yoktur” pankartları asıldı.

Gözyaşlarını tutamadı


Öğrenci ve dostlarının doldurduğu salonda “Rennan Hoca yalnız değildir” sloganlarıyla karşılanan Pekünlü, tezahüratlar karşısında gözyaşlarını tutamadı. Öğrencilerinin yanı sıra eşi Belma Pekünlü ve akademisyen dostlarının da yalnız bırakmadığı Pekünlü, salonu dolduranların desteklerine, “Sizler taşırmaya hazırlandığımız bardağın damlalarısınız. O bardağı yakında taşıracağız” sözleriyle teşekkür etti. “Son ders” tanımını kabul etmediğini dile getiren Pekünlü, “Bu bir son ders değil. Yapacak çok şeyimiz var. Sona henüz gelmedik” diye konuştu.

Dersin ardından Pekünlü; öğrencileri, akademisyenler, dostları, siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve desteğe gelen yurttaşlar tarafından, sloganlarla uğurlandı. Pekünlü, hapse girmesinin gerçek bir ayrılık olmadığını dile getirerek, kendisini destekleyenlere, “Bu ayrılık, bütünleştirici anlamda bir ayrılık. Karanlığa boyun eğmeyeceğiz. Mücadeleye devam” mesajı verdi.

Uğurlayanlar arasında Prof. Dr. Veli Lök, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Prof. Dr. Türkan Süren, Prof. Dr. Tolga Yarman, Yazar Muzaffer İzgü, Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, Doç. Birol Temelkuran, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan da yer aldı.

2 kilometre yürüdü


Pekünlü, Foça Açık Cezaevi’ne ana yoldan yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki bağlantı yolunu yürüyerek gitti. Yol boyunca dostlarının eşlik ettiği Pekünlü’ye, içeri girmeden önce Vedat Doğa Yeşilyurt adlı 6 yaşındaki çocuk, sevgisini göstermek amacıyla küçük bir kâğıda çizdiği resmi armağan etti. Girdiği Foça Cezaevi’ni “Türkiye’nin Bastille’i” diye tanımlayan Pekünlü, cezaevine girmeden önce son olarak, “Moralim yerinde. Mahkûmiyetim sonrasında da laiklik ilkesinin korunması için mücadelemi sürdüreceğim. Fransız devriminde Bastille’dekiler dışarı çıkmıştı. Türkiye’nin Bastille’i de yakındır. Ben teslim olmadım, olmayacağım. Sadece hapishaneye giriyorum” diye konuştu. Prof. Dr. Pekünlü, infaz yasaları gereği 4 ay 16 gün Foça Cezaevi’nde kalacak.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler