İnternet üzerinden yayın yapan platformlara sansür geldi

İnternet üzerinden yayın yapan yurtiçi ve yurtdışı televizyon kanallarına RTÜK denetimi getirildi. İnternetten TV yayını yapmak isteyenlere 100 bin TL karşılığında lisans verecek. AKP'nin yeni düzenlemesi internetteki yayınları, basın özgürlüğünü boğma girişimi olarak değerlendirildi. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, "Artık isteğe bağlı platformlardaki yayınlarda bol bol sansüre şahit olacağız. Hangi platformların, nasıl ve kimler tarafından denetleneceği konusunda iktidar kontenjanından RTÜK’e seçilen üyeler arasında bile görüş ayrılığı var" dedi.

Yayınlanma: 01.08.2019 - 10:56
Abone Ol google-news

Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK), İnternet üzerinden yayın yapan Netflix, BluTV ve Puhutv gibi internet televizyonlarına yeni düzenleme getirdi.

Buna göre İnternet üzerinden yayın yapan televizyonların yurtiçi-yurtdışı kaynaklı olanları RTÜK denetimine dahil olacak ve bu kurumların yurtdışı kaynaklı olanları Türkiye’de şirket kurmak zorunda kalacak.

“Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik”le yapılan düzenlemeler bugün itibariyle Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaştı.

Yönetmeliğe göre yayınlarını internet üzerinde sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının RTÜK'ten yayın lisansı alması gerekiyor.  İnternetten TV yayını yapmak isteyenlere 100 bin TL karşılığında lisans verecek. AKP'nin yeni düzenlemesi internetteki yayınları, basın özgürlüğünü boğma girişimi olarak değerlendirildi.

<haber-dikey:1514995>

'İSTEĞE BAĞLI YAYINLARDA SANSÜR OLAMAZ'

CHP RTÜK temsilcisi Faruk Bildirici, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Medyada her zaman özgürlüğü ve toplumun özgürce, otoriteler tarafından sınırlanmadan kullanılmasından yanayım. İnternet ortamından yapılan radyo ve televizyon yayınları konusunda RTÜK üyesi olarak aynı tavrımı sürdüreceğim. Benim göreve başlamamdan önce hazırlanmış olan yönetmelikte gri alanlar var" ifadelerini kullandı.

Bildirici'nin açıklaması şöyle:

 



'BOL BOL SANSÜRE ŞAHİT OLACAĞIZ'

Düzenlemeden acilen vazgeçilmesi gerektiğini bildiren CHP’nin RTÜK Temsilcisi İlhan Taşcı, yayıncılık dünyasında oluşan baskı nedeniyle vatandaşların internet yayınlarını takip ettiğini ifade eden Taşçı, “Bu durum iktidarı rahatsız etti” diye konuştu. Yazılı, görsel medya ve yayıncılığın sıkı denetim altına alındığı, ekran komiserlerinin görev yaptığı, gazete manşetlerinin Saray tarafından belirlendiği bir ortamda internet yayınlarının da denetim altına alınmak istenmesinin “beklenen bir gelişme” olduğunu ifade eden Taşçı, düzenlemeye yönelik şunları söyledi: “Uygulama yönetmeliği özgürlük alanını tıkayan bir yönetmelik olarak tarihe geçecektir. Artık interneti RTÜK gözetleyecek. Ancak sorun şu ki, kurumun teknik alt yapısı, insan kaynağının bu konuda yeterliliği tartışmalıdır. Göç yolda düzülecek ama subjektif ölçütlerle denetim yapılacak. Bu denetimin sınırı uygulamada belirlenecek. Lisans aşamasını geçenler iktidarın istemediği yayınlar nedeniyle özgür bir yayıncılık yapamayacaklar. Özgürlüğün sınırsız olmadığı evrensel kararlarla benimsenmiştir. Ancak sorun özgürlükte değil, sorun özgürlük alanının iktidar tarafından belirlenmesindedir. Artık isteğe bağlı platformlardaki yayınlarda bol bol sansüre şahit olacağız. Hangi platformların, nasıl ve kimler tarafından denetleneceği konusunda iktidar kontenjanından RTÜK’e seçilen üyeler arasında bile görüş ayrılığı var. Uygulamada nelerle karşılaşacağımızı kısa süre içerisinde göreceğiz.”

GEÇEN EYLÜL AYINDA KABUL EDİLMİŞTİ

'Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkındaki Yönetmelik' başlığını taşıyan yönetmelik, RTÜK'ün geçen yıl eylül ayında yaptığı toplantıda oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Yönetmelik 24 maddeden oluşuyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler