Şirince isyanı: ‘Binlerce zeytin ağacı kesilecek’

CHP İzmir Milletvekili Sevda Kılıç, İzmir Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince ve Belevi köyleri arasında kalan tarım arazileri üzerinde açılması planlanan mermer ocağı nedeniyle binlerce zeytin ağacının kesilmesinin planlandığını belirterek, “Ağaçların kesilmesini önlemek için gereken her şeyi köylülerimizle birlikte yapacağız. AKP, ağaç katliamına neden dur demiyor? Belli şirket ya da şirketlere rant kapısı açma uygulamasından ne zaman vazgeçeceksiniz” diye sordu.

Yayınlanma: 02.08.2019 - 12:39
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, İzmir Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince ve Belevi köyleri arasında kalan tarım arazileri üzerindeki zeytin ve meyve ağaçları kesilerek mermer ocağı açılacağı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; Türkiye’yi ayağa kaldıran Kaz Dağları’nda 195 bin ağacın kesilmesi olayının ardından ikinci bir şok bir haberinin İzmir’den kamuoyuna yansıdığını ifade etti. Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince ve Belevi köyleri arasında kalan tarım arazileri üzerinde açılması planlanan mermer ocağı nedeniyle binlerce zeytin ağacının kesilmesinin planlandığını bildirdi. Binlerce öğrencinin eğitim aldığı Nesin Matematik Köyü’ne 300 metre mesafede yapılacağı ifade edilen mermer ocağı yapım projesi çalışmalarının 4 yıldır devam ettiğini aktaran Kılıç, köylülerin ve çevre sakinlerinin olaya tepki gösterdiğini söyledi. 

Kılıç, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“-Hepimizi kahreden ve üzüntüye boğan Kaz Dağları’nda 195 bin ağacın kesilmesi olayının ardından, Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince ve Belevi köyleri arasında kalan tarım arazileri üzerinde de binlerce ağaç kesilerek mermer ocağı açılacağı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?

-Söz konusu mermer ocağı nedeniyle binlerce zeytin ve meyve ağacının kesilmesi durumunda bunu, bölgedeki üreticilere ve kamuoyuna nasıl açıklamayı planlıyorsunuz? Kesilmesi halinde bunu hangi vicdanla açıklayabileceksiniz?

-Sizin için tarım arazileri ya da insanların sağlığı mı önemlidir, yoksa mermer ocakları mı önemlidir?

-Tarım arazileri üzerine mermer, taş ya da maden ocağı açma izni verme uygulamasından vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

-Çıkarılacak olan mermerin ülke ekonomisine katacağı katma değerle, bölgedeki zeytin, üzüm, şeftali, elma gibi pek çok meyve ağaçlarının kesilmesinin vereceği zarar karşılaştırıldığında, hangisinin daha önemli olduğunu düşünüyorsunuz?

-Bugüne kadar bir çok yerde yapılan, belli şirket ya da şirketlere rant kapısı açma uygulamasından ne zaman vazgeçeceksiniz?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler