Yeni dizayn

Erdoğan başkanlığında önceki gün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan ve tarihin en kısa süren YAŞ toplantılarından biri olma özelliği taşıyan toplantıda emekliye sevk edilen isimler tartışmaya yol açtı.

Yayınlanma: 02.08.2019 - 20:47
Abone Ol google-news

Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) terfi ve atamaların belirlendiği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında kumpas davaları mağduru olan komutanların yanı sıra 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasında rol oynayan ve Zeytin Dalı Operasyonu’nda yer alan komutanlar da emekliye sevk edildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan ve tarihin en kısa süren YAŞ toplantılarından biri olma özelliği taşıyan toplantıda emekliye sevk edilen isimler tartışmaya yol açtı.
Albay rütbesindeyken 15 Temmuz gecesi İstanbul Maltepe’deki 2’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda darbecilerin püskürtülmesinde rol oynayan Tuğgeneral Hançeri Sayat emekliye sevk edildi. Emekliye sevk edilen isimlerden Tuğgeneral Nerim Bitlisliogˆlu, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay çatı davasının bilirkişi raporunu hazırlamıştı. Kadrosuzluk gerekçesiyle emekli edilen tuğgeneral Celalettin Bacanlı ise 28 Şubat kumpas davasında yargılanmış ve daha sonra beraat etmişti.

FETÖ bilirkişisiydi
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde rol oynayan komutanlardan Tümgeneral İrfan Özsert korgeneralliğe terfi etti. Özsert, 15 Temmuz gecesi Adana İncirlik Üssü’nde görevliydi. Buna karşın 15 Temmuz darbe girişimi gecesi İstanbul Maltepe’deki 2’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda darbecilerin püskürtülmesinde rol oynayan Tuğgeneral Hançeri Sayat emekli edildi. Emekliye sevk edilen isimlerden Tuğgeneral Nerim Bitlisliogˆlu, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay çatı davasının bilirkişi raporunu hazırlamıştı. Kadrosuzluk gerekçesiyle emekli edilen tuğgenerallerden Sırrı Yılmaz, Balyoz kumpasında, Celalettin Bacanlı ise 28 Şubat kumpas davasında yargılanmış ve daha sonra beraat etmişti.

Afrin komutanları
YAŞ kararlarıyla daha önce Orgeneral Metin Temel’le birlikte görev yapan tümgeneraller Hakan Atınç ve Mustafa Barut da emekli edildi. Her iki isim de Afrin’e düzenlenen Zeytin Dalı Operasyonu’nda görev almıştı. Tümgeneral Hakan Atınç, 15 Temmuz 2016’da Kara Havacılık Komutanı olarak görev yapıyordu ve darbe gecesi darbeciler tarafından derdest edilmişti.

Denizde tasfiye
YAŞ kararlarıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda yapılan atamalarda kumpas davası mağduru komutanlardan bir bölümü terfi ettirilirken bir bölümü de emekliye sevk edildi. YAŞ kararıyla tümamiralliğe terfi eden Yankı Bağcıoğlu, albay rütbesindeyken Balyoz ve İstanbul’daki Askeri Casusluk davası kapsamında yargılanmıştı. Bağcıoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 2016’da tuğamiralliğe terfi etmişti. Albaylıktan tuğamiralliğe terfi eden isimlerden Özgür Özcan Altunbulak, Mehmet Emre Sezenler, Rafet Oktar ve Refik Levent Tezcan da Balyoz ve Askeri Casusluk davalarında yargılanmışlardı. Bu isimler terfi etmesine karşın Balyoz davasında yargılanan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tuğamiralliğe terfi ettirilen Bülent Olcay, Berker Emre Tok, Önder Çelebi, Cemalettin Bozdağ ve Şafak Duruer ise normal bekleme süresi dolmadan kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenler arasında yer aldı. 

EMEKLİ KOMUTANLARDAN TEPKİ:
AKP kendi ordusunu yaratmaya çalışıyor
YAŞ kararlarına emekli komutanlardan da tepki geldi. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, “AKP kendi ordusunu yaratmaya çalışıyor, başka bir şey söylemek mümkün değil. Yapılan, uzun vadeli bir planın parçasıdır. Aşamalı olarak bir tasfiye gerçekleştiriliyor” dedi.

Yavuz, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada YAŞ kararlarının hiçbir şekilde makul görülemeyeceğini, atamalarda siyasi etkinin ön planda olduğunu belirterek “AKP kendi ordusunu yaratmaya çalışıyor, başka bir şey söylemek mümkün değil. Yapılan, uzun vadeli bir planın parçasıdır. Aşamalı olarak bir tasfiye gerçekleştiriliyor” dedi. Yavuz, sosyal medya hesabından da “15 Temmuz’da canları pahasına mücadele eden, Zeytin Dalı Harekâtı’nda başarıyla görev yapan bazı subayların görev süresi dolmamasına rağmen son YAŞ kararıyla emekli edilmelerini makul bulmak da mümkün değildir. Terfi ettirilmeyenlere hiç değinmiyorum” ifadelerini kullandı.

‘Ha gayret!’
Emekli kurmay albay Mustafa Önsel de sosyal medya hesabı üzerinden “FETÖ ile mücadele edenler ve hedefinde olanların büyük kısmı emekli edildi. Az bir kısım kaldı. Çok tepki çekmesin diye onlar da seneye artık! Arındırın TSK’den, devletinden başka hiyerarşi tanımayanları. Ha gayret!” dedi.
Emekli Kurmay Albay Ali Türkşen ise “YAŞ’lar öyle eskisi gibi 4 gün sürmüyor artık. Cevaplanacak üç soru olunca uzatmanın alemi yok tabii. 1. Bu adamın bize yakın eşi, dostu var mı? Yani bizden mi? 2. Bu adam bize mi sadakat gösterir, devlete mi? 3. 1. ve 2. soruların yanıtı olumsuzsa bile şimdilik işimize yarar mı” dedi. Birçok ismin bekleme süresi dolmadığı halde emekli edildiğine dikkat çeken Türkşen, “Bu ne telaş, yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Yıllarca hapis yatıp, çıkınca gıkını çıkarmadan canla başla göreve devam eden komutanlar ne kabahat işlediler acaba” diye sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler