Ferhat Tepe için adalet istediler

Cumartesi Anneleri’nin 750. hafta eylemi İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirildi.

Yayınlanma: 10.08.2019 - 21:32
Abone Ol google-news

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 750’nci haftasında 28 Temmuz 1993’te gözaltına alındıktan sonra işkence ile öldürülen Özgür Gündem gazetesi muhabiri Ferhat Tepe için adalet taleplerini yineledi.

Cumartesi Anneleri bu haftaki oturumlarını İHD İstanbul Şubesi önünde polis ablukası altında gerçekleştirdi. Bu haftaki eyleme HDP milletvekili Hüda Kaya, kayıp yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı. Basın açıklamasını, gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu. 750. haftalarında 26 yıl önce gözaltına alınarak kaybedilen, kaybedilmesinde sorumluluğu olanların başvurusuyla çıkan haberlere erişim engeli getirilen Ferhat Tepe için buluştuklarını söyleyen Eren, “AİHM, olayın aydınlanması için işbirliği yapılmadığı, gerekli bilgi, belge ve tanıklara ulaşım sağlanmadığı ve etkin bir cezai soruşturma yapılmadığı için Türkiye’yi mahkûm etti. İç hukukta ailenin yaptığı tüm başvurular gerekçesiz reddedildi. Anayasa Mahkemesi’ne taşınan davada mahkeme hak ihlali kararı verdi. Ancak değerlendirmesini uluslararası hukuka aykırı biçimde ‘insanlığa karşı suç’ kapsamında yapmayarak, zamanaşımı gerekçesiyle soruşturmanın yeniden açılmasını engelledi” ifadelerini kullandı.

Söz alan Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe, Ferhat Tepe’nin kaçırıldığında 19 yaşında olduğunu söyledi. Oğlu Ferhat Tepe kaçırıldığı zaman Bitlis valisi, Cumhuriyet savcısı ve askeri makamlara bildirdiklerini ancak devletin bugüne kadar hiçbir soruşturma ve yargılama yapmadığını kaydetti.
Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Hüseyin Akyol’un Ferhat Tepe için gönderdiği mesajı Eren Baskın okudu. Mesajda şu ifadelere yer verildi: “Halkımızın haber ihtiyacını karşılamak amacıyla hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan genç muhabir arkadaşlarımızdan Ferhat Tepe’yi kaçıranları, kaçırdıktan sonra babası İshak Tepe’yi tehdit edenleri ve öldürdükten sonra, onu tutulduğu garnizondan uzak bir yere atanları, en az biz kadar, devlet de iyi biliyor. Onu unutmayacağız, unutturmayacağız!”

Aktaş’ın durumuna dikkat çektiler
Öte yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 385. F Oturumu’nda hasta mahpus Ergin Aktaş’ın durumuna dikkat çekti. İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde gerçekleşen eylemde ortak açıklamayı okuyan Hatice Onaran, “Devlet ve hükümet yetkililerinin yıllardır sürdürdüğü sorumluluk almama tavrına son vermesini istiyoruz” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler