İBB musluğu kapattı

İBB Başkanı İmamoğlu, 6 vakfın protokolünün iptal edildiğini açıkladı

Yayınlanma: 27.08.2019 - 19:17
Abone Ol google-news

İmamoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

TÜRGEV, Ensar Vakfı, TÜGVA gibi AKP’ye yakınlığıyla bilinen toplam 6 vakfa yurt yapımı ve giderleri için 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığı belirtilirken İmamoğlu, “Belli vakıflara tahsis edilen binalar artık İstanbullunun oldu. Bu daha başlangıç” dedi.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yönetiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınlarının bulunduğu TÜRGEV, Ensar Vakfı, TÜGVA gibi AKP’ye yakınlığıyla bilinen toplam 6 vakfa yurt yapımı ve giderleri için 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığı ortaya çıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, protokolleri iptal ettiğini açıklayarak “Belli vakıflara tahsis edilen binalar artık İstanbullunun oldu. Bu daha başlangıç” dedi.
İBB yönetimi, kendi bütçesinden yıllardır yandaş vakıflara harcanan paralar üzerinde yaptığı incelemelerin bir kısmını tamamlandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla yapılan incelemelerin ardından “bazı vakıflara protokoller kapsamında ya da şifahi görüşmeler yoluyla yurt inşaatları, bina kiralama, bakım-onarım tadilatı, ulaşım, yeme içme, proje, tefrişat (döşeme) ve diğer yardımlar olmak üzere birçok harcama yapıldığı” tespit edildi. Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Darülfünun İlahiyat Vakfı ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı’na İBB bütçesinden toplam 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığı ortaya çıktı. Vakıflara kiralama, bakım-onarım ve yeme-içme adı altında bugüne kadar 190 milyon liradan fazla ödeme yapılmış. Sadece bir vakfın ulaşım ve yeme-içme gideri İBB bütçesine 56.5 milyon lira yük getirmiş.

İptal edildi
İBB yetkilileri yaptığı açıklamada ilk incelemelerin ardından belediye tarafından bu vakıflarla yapılan protokolleri iptal ettiğini açıkladı. Ayrıca İBB ihalesi belediye tarafından yapılan, yurt işlevi de içeren gençlik merkezi, spor tesisi ve otopark inşaatlarının bir bölümünün tamamlandığını, bir bölümünün de devam ettiğini tespit ederek bunlar arasında toplam maliyeti 165 milyon lirayı bulan 5 tanesinin, aynı vakıf adına yapıldığını açıkladı. Bu binaların vakıf ve derneklere teslim edilmeyeceğini belirten İBB yetkilileri, bu binaların İBB tarafından değerlendirileceğini ifade etti. Bütçe üzerinde incelemeler sürüyor.
Protokollerin iptal kararını açıklayan İmamoğlu, “Şu an itibarıyla iptal ettiğimiz vakıflara aktarılmış verilmiş kaynaklar adına söylüyorum; vakıflar adına iptal edilmiş tam 357 milyon liralık bir sürece nokta koymuş durumdayız. Bunun içerisinde sadece bir vakfa, yemek desteğinin 56 milyon liralık bölümü var. İnanılmaz! Yani bu milletin parasını nereye harcıyorsunuz? Bir bina yapılıyor, vakfa yapılmak üzere, maliyeti 165 milyon lira. Artık o bina, o mülk millete ait. İstanbullulara ait. İstanbulluya hizmet edecek. Bu daha başlangıç” dedi.

 

VAATLERİNİN ARKASINDA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu gündeme dair açıklamalarda bulundu. Saraçhane’deki merkez binasında gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, İBB’ye kayyım atanacağı yönündeki iddialar için “Üzücü. Çok anlamsız. Zaten toplumun inanmadığı söylem. Zaten bu söylemlerin hiçbir karşılığı yok. İstanbul emin ellerde. Sayın Cumhurbaşkanı belki şöyle düşünüyor olabilirler: Hani bir kişinin kararıyla her şey olur, bir kişinin kararıyla her şey yapılır gibi öyle bir şey yok. Bazen ‘mış’ gibi görünebilir milletin iradesi en öndedir. Biz milletin iradesi ile kendimizi o kadar güçlü hissediyoruz ki tarifi yok” dedi.

‘İsraf var’
İmamoğlu’na istihdam vaatlerinin sorulması üzerine de şöyle konuştu: “200 bin kişiye iş bulacağımız takvimimiz 5 yıl. Çalışmalarımız başladı. Bölgesel İstihdam Ofisleri kuruyoruz. O istihdam ofisleri, kent akedemilerimizle ve İSMEK’lerle insanları hem meslek sahibi yapacağız hem de onlara uygun iş bulacağız. İşe göre insan yetiştireceğiz.”
Eminönü’deki sel felaketine uğrayan esnafların sorulması üzerine ise İmamoğlu “25 yılın bir yönetimi var burada. Bu yönetimle ilgili elbette alt yapıyla ilgili bir kısım sorunlar var. ‘Bütün sorunlu yerleri çıkarın’ dedim arkadaşlara. Neresiyse gideceğiz bulacağız oradaki sorunu, öyle sel olduktan sonra değil. Öncesinde çözüm üretelim ve kalıcı çözüm üretelim. Arkadaşlarımız tespitleri yaptı. İlk defa biz mi yapıyoruz. Hayır daha önce de yapılmış. Talimat da verilmiş. Ama 2017’den sonra kimse elini kımıldatmamış. Boş işlerle uğraşılmış. Biz oradaki sorunu çözeceğiz. İstanbul’un alt yapı konularını da çözeceğiz” diye konuştu.
Başkan İmamoğlu’na vaatleri arasında yer alan Yenikapı’da sergilenecek makam araçlarına ilişkin bir gelişme olup olmadığı da soruldu. İmamoğlu bu soruyu “Araçlar konusunda beni her gün arkadaşlarımı silkeliyorum. Araçla ilgili kısımda da ciddi yol aldık. Ne yazık ki orada da muazzam bir israf var. Ne yazık ki!” yanıtını verdi. İmamoğlu seçim döneminde bir yurttaşın düğününe gideceğine dair söz verdiğini belirterek 31 Ağustos’ta düğün için Diyarbakır üzerinden Batman’a gideceğini Diyarbakır’da da görüşmelerinin olacağını söyledi.


ERDOĞAN 302 GÜN TATİL YAPMIŞ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da sel felaketi yaşandığı gün tatilde olması tartışma yaratmıştı. OdaTV’nin haberine göre 1994’te İBB Başkanı seçilen ve İmamoğlu’nu tatil üzerinden eleştiren Erdoğan’ın, 5 yıl için toplamda 302 gün izinli olduğu ortaya çıktı.

 

ADALAR’DA ULAŞIM ÇALIŞTAYI 
Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla Adalar’daki ulaşım sorunlarına kalıcı ve sürdürülebilir çözümler getirmek amacıyla “Adalar Ulaşım Çalıştayı” düzenlenecek. Büyükada’da bugün toplanacak çalıştayda, Adalar halkının ve ziyaretçilerinin problemleri masaya yatırılacak. İBB ve Adalar Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenecek çalıştaya faytoncular, Adalar’da yaşayanlar, sivil toplum kuruluşları, hayvan hakları dernekleri, üniversiteler, kanaat önderleri ve ilgili diğer tüm kurumlar davet edildi. Büyükada Anadolu Kulübü’ndeki çalıştaya katılacaklar için “Çalıştay Vapuru” tahsis edilecek. Katılımcılar, saat 10.00-17.00 arasında gerçekleşecek oturumlara Karaköy ve Bostancı iskelelerinden kalkacak “Çalıştay Vapuru” ile ulaşabilecek. Çalıştay, sonuç bildirgesinin ardından kapanış oturumuyla sona erecek. 


YARI FİYATINA YENİ İHALE

İBB Başkanı Ekrem İmam-oğlu yönetimi, personel kışlık kıyafet alım ihalesini bir önceki yıla göre yarı fiyatına yaparken belediyeyi 3 milyon TL kâra geçirdi.
2018 yılında AKP yönetimindeki İBB’nin iştiraki İstanbul Güvenlik Anonim Şirketi’nin (İSTGÜVEN) 8 bin 977 personel kışlık kıyafet için 6 milyon 619 bin 35 TL bedelle yaptığı ihaleyi bu yıl aynı firmayla 9 bin 380 personel için 2 milyon 859 bin 821 liraya gerçekleştirdi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler