‘Greve katılmak haktır’

AYM greve katıldığı için işe gitmeyen öğretmene verilen cezanın, ‘sendikal hakka müdahale’ olduğuna hükmetti.

Yayınlanma: 05.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi, genel greve katıldığı için işe gitmeyen öğretmene verilen cezanın, “sendikal hakka müdahale” olduğuna hükmetti. Yüksek Mahkeme ayrıca, Ağrı’da karakol çevresindeki mayınlı araziye giren koyunlarını çıkarmaya çalışırken mayın patlaması sonucu kolu kopan 13 yaşındaki çocuğun, gerekli tedbir alınmaması nedeniyle “yaşam hakkının” ihlal edildiğine karar verdi. AYM, reddedilen tazminat davasının yeniden açılması için dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.

Anayasa Mahkemesi, dün iki önemli bireysel başvuru davasında dikkat çeken hak ihlali kararına imza attı. Yüksek Mahkeme bu kapsamda, Eğitim-Sen’in 28-29 Mart 2012’de o dönem TBMM’de görüşmeleri süren eğitimde “ 4+4+4 sistemi”ni protesto için ülke çapında yaptığı “uyarı grevi”ne katılan öğretmen Tayfun Cengiz’in bireysel başvurusunu sonuçlandırdı. Tarsus’ta öğretmenlik yapan Tayfun Cengiz’e, greve katıldığı için işe gitmediği için ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından “mazeretsiz” olarak işe gelmediği gerekçesiyle, verildi. Cengiz’in bu cezaya karşı açtığı iptal davalarının tümü de reddetildi. Yargı yolları tükendiği için Cengiz’in bireysel başvuru yaptığı AYM; cezayı sendika hakkına yapılan müdahale olarak değerlendirip, “hak ihlali” kararı verdi.

“Sağlıklı toplumun göstergesi”

Kararda şöyle dendi:

Örgütlenme özgürlüğü, bireylerin kendi menfaatlerini korumak için kendilerini temsil eden kolektif bir oluşum meydana getirerek bir araya gelme özgürlüğünü ifade etmektedir. ‘Örgütlenme’ kavramının anayasa çerçevesinde özerk bir anlamı vardır ve bireylerin devamlı olarak ve eşgüdüm içerisinde, yürüttükleri faaliyetlerin hukukumuzda örgütlenme olarak tanınmaması anayasa hükümleri kapsamında örgütlenme özgürlüğünün zorunlu olarak gündeme gelmeyeceği anlamına gelmez. Demokrasilerde vatandaşların bir araya gelerek ortak amaçları izleyebileceği örgütlerin varlığı sağlıklı bir toplumun önemli bir bileşenidir. Demokrasilerde böyle bir ‘örgüt’, devlet tarafından saygı gösterilmesi ve korunması gereken temel haklara sahiptir. İstihdam alanında kendi üyelerinin menfaatlerini korumak için kolektif oluşumlar meydana getirerek bir araya gelebilme özgürlüğü olan örgütlenme özğürlüğünün önemli bir parçasıdır.

Mayına ihlal kararı

İkinci ihlal kararına neden olan olay Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 27 Haziran 2006 tarihinde koyun otlatırken mayın patlaması sonucu yaralanan 13 yaşındaki S.Ü’nün başvurusu üzerine verdi. S.Ü’nün, patlama sonucunda sağ kolunu dirsek kısmının alt kısmı koptu ve vücudunun çeşitli yerlerinde yaralanmalar meydana geldi. Çocuğun ailesinin, Milli Savunma Bakanlığı aleyhinde açtığı 570 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası, “olayda ailenin kusurlu olduğu” iddiasıyla reddedildi. Ceza soruşturmasında ise karakol yöneticileri hakkında takipsizlik kararı verildi.

Adli ve idari yargıdan bir sonuç alamayan çocuğun ailesi, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurudu bulundu. Yüksek Mahkeme, yaptığı değerlendirme sonucunda anayasının 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının pozitif yükümlülük bakımından ihlal edildiğine karar verdi. Tazminat davasının 6 yıl 7 ay sürmesi nedeniyle “makul sürede yargılanma hakkı”nın da ihlal edildiği tespit eden mahkeme, bu kapsamda 5 bin TL tazminat ödenmesine, ayrıca ihlalin ortadan kaldırılması için dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine hükmetti.

Genelkurmay Başkanlığı’nın olaya ilişkin “Mayın tarlasının çevresini bir metre yüksekliğinde dikenli tel ile çevirdik, halkı da bilgilendirdik”şeklinde savunma yaptığı anlatılan kararın gerekçesinde, şöyle denildi:

“Bununla birlekte, yetkililer tarafından alındığı belirtilen önlemlerin ve nöbetçi askerin uyarılarının sorumlu yetişkinler gibi davranması beklenemeyeeck olan başvurucu ve arkadaşlarının mayınlı sahaya girmesini engelleyemediği, koyun sürüsünün dahi tel örgütlerin üzerinden aşabildiği, dolayasıyla başvuruculardan S.Ü’nün kalıcı şekilde yaralanmasına neden olan mayın patlamasının meydana gelmemesi için alınmış gerekli güvenlik tedbirlerinin somut olayda yeterli düzeyde bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler