Paraya kardeş köprüsü

Habbani’den kardeş Çağlayan’a, kardeşinden de Zafer Çağlayan’a 2.4 milyon gönderilmiş.

Yayınlanma: 09.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

TBMM Soruşturma Komisyonu’na sunulan belgelere göre, Rıza Sarraf’ın adamı Abdullah Habbani, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan’ın banka hesabına 30 Ekim 2012 tarihinde 2 milyon 465 bin lira gönderdi. Aynı para 3 gün sonra 2 Kasım 2012 tarihinde kardeşi tarafından Çağlayan’ın hesabına aktarıldı. Çağlayan, komisyonda verdiği ifadede söz konusu parayı hisse devri karşılığında kardeşinden aldığını, Habbani ile kardeşinin ilişkisini bilmediğini söyledi. AKP’li üyenin ısrarlı sorularına karşılık Çağlayan, bu konuda tatmin edici bir açıklama yapamadı. Çağlayan, “tanımadığını” söylediği Murat Yılmaz tarafından ödendiği makbuzlarla ortaya çıkan 700 bin TL’lik saatin vergi cezasını kendisinin verdiğini belirtti. Çağlayan, ailesinin mal varlığıyla ilgili soruları yanıtlamakta güçlük çekerken, tapelerle ilgili sorulara ise “hukuka aykırı ve üçüncü kişiler arasındaki konuşma” olduğu gerekçesiyle yanıt vermedi.

TBMM Soruşturma Komisyonu’na geçen hafta ifade veren eski Ekonomi Bakanı komisyonda şu  bulundu:

Sarraf’tan kardeşe, oradan Çağlayan’a: (Komisyon Başkanı Hakkı Köylü tarafından 30  2012’de Rıza Sarraf ve Abdullah Habbani tarafından Mehmet Şenol Çağlayan’ın hesabına yatırılan 2 milyon 465 bin liranın 2 Kasım 2012 tarihinde kendi hesabına geçtiği hatırlatılarak izahının istenmesi üzerine) Şenol Çağlayan kardeşimdir. Ben milletvekili seçildikten sonra ortağı ve yöneticisi olduğum şirketteki hisselerimi kardeşime devrettim. Kardeşim de biraz evvel bahsetmiş olduğunuz benim hesabıma yapılan ödemeyle bana şirket devrinden dolayı borcunun bir bölümünü Habbani ve arasındaki  konusu alışverişin sorulması üzerine) Bilmiyorum.

Oğlunun hesabında 2.5 milyon TL: (Oğlu Kaan Çağlayan’ın Türkiye Finans Katılım Bankası’ndaki hesabına yatırılan 2.5 milyon TL’yi açıklaması istenince) Bu konu benim mal varlığımla ilgili değil, oğlumun da mal beyanı verme mecburiyeti yoktur. Oğlum şu anda benim hisselerini devretmiş olduğum fabrikanın ortağıdır ve fabrikada da iç mimardır. Ne kadar hissesi olduğunu bilmiyorum, yazılı olarak bildireceğim.

İstanbul’da 2.1 milyonluk taşınmaz: (İstanbul Beykoz’da satın aldığı 2.1 milyon TL’lik taşınmazın finansmanı için oğlu Ahmet Çağan Çağlayan’ın hesabına 180 bin Avro, 635 bin TL nakit para yatırıldığı, 1 milyon 50 bin TL’nin Albaraka Türk’teki kendi hesabına aktarılmasıyla ilgili sorular üzerine) Bu da yine inceleme gerektiren bir konu. Oğlumdan 1 milyon 50 bin TL’yi aldım, incelememiz gerekiyor, bunu size yazılı cevap vereceğim.

Saatin vergi cezasını bizzat ödedim: (Saati 25 Eylül 2013’te teslim almasına karşın bir ay sonra bildirmesi gerekirken neden 24 Ocak 2014 tarihinde mal beyanında bulunduğu sorusu üzerine) İşlerimin yoğunluğu nedeniyle saati ismi bilinen, benim tanımadığım Murat Yılmaz getirmiş, ancak bedeli tarafımdan ödenmiştir. Getirilen saatle ilgili vergi cezası da tarafımdan ödenmiştir. (Cezayı ne zaman ödediği sorusu üzerine) Ödeme emri geldikten sonra tarihini bilmiyorum. (Hürriyet gazetesinde yayınlanan makbuzda cezayı Sarraf’ın adamı Murat Yılmaz’ın ödediği belirtilmişti.)

Saatin parası Habbani’den gelen parayla: (Rıza Sarraf’tan gelen saat ve piyanonun ödemesini nasıl yaptığı sorusu üzerine) Şirket hisselerini devrettiğim kardeşimin bana yapmış olduğu ödemeyle saatin ödemesini yaptım. Döviz olarak nakit, elden ödedim. Piyanoyu da hanımımın şahsi 47 bin Avro’sunun 40 bin Avro’suyla ödedim.

Neden el koymadılar?: (Sarraf’ın oğluna 2 milyon dolar, 2 milyon Avro ve 1.5 milyon TL rüşvet gönderdiği iddiası) Niçin suçüstü yapılıp paraya el konulmamış? Bu iddiaların tamamı düzmece ve önceden kurgulanan bir senaryonun parçasıdır. Söz konusu para, ne bana ne aileme gelmemiştir, bizimle de hiçbir ilgisi yoktur. (Tapelerde oğlunun para teslimatında sonra kendisine mesaj atıp atmadığı sorusu üzerine) Benimle oğlum arasındaki konuşmayı dinlemeyle ilgili hukuku çiğneyen insanların ortaya koymuş oldukları ucube bir şeyin sorusuna cevap vermeyeceğim.

ÇAĞLAYAN AKP’Lİ UÇAR’IN SORUSUNA SAVCILIKTAKİ İFADEYİ ADRES GÖSTERDİ

TBMM Soruşturma Komisyonu’na sunulan belgelere göre, Rıza Sarraf’ın adamı Abdullah Habbani, Çağlayan’ın kardeşi Şenol Çağlayan’ın banka hesabına 30 Ekim 2012 tarihinde 2 milyon 465 bin lira gönderdi. Aynı para 3 gün sonra 2 Kasım 2012 tarihinde kardeşi tarafından Çağlayan’ın hesabına aktarıldı. Çağlayan, komisyonda verdiği ifadede söz konusu parayı hisse devri karşılığında kardeşinden aldığını, Habbani ile kardeşinin ilişkisini bilmediğini söyledi. AKP’li Bilal Uçar, Çağlayan’ın bazı sorulara “yasadışı dinleme” diyerek yanıt vermemesi üzerine, “Şüphelerin giderilmesi adına Sarraf’ın kardeşinizle ilişkileri dikkat çekiyor. Siz banka üzerinden yapılan havaleyi kardeşinizin size olan borcundan dolayı aldığını söylüyorsunuz ve para aynı gün Rıza Sarraf’ın şirketinden transfer ediliyor. Dikkat çeken bir konu bu. Kardeşinizin Sarraf ve Habbani’yle ticari ilişkisinin boyutunu biliyor musunuz” sorusunu yöneltti. Çağlayan, kardeşinin savcılığa ifade verdiğini belirterek “O ifadeye  çok net bir şekilde görme imkânına sahip olacaksınız” demekle yetindi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler