Dink cinayetinde 3. ismin ifadesi alındı

Hrant Dink’i öldürdüğü için 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast’ın ifadesinde adını verdiği ‘üçüncü isim’ M.K’nin ifade verdiği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 11.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldürdüğü için 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast’ın ifadesinde adını verdiği ve “üçüncü isim” olarak tanımlanan istihbaratçı M.K’nin 2 Temmuz 2009’da soruşturma kapsamında ifadesinin alındığı ortaya çıktı. M.K. cinayetten hemen sonra telefon numarasını sorguladığı Yasin Hayal’in numarasını muhtemelen üstlerinden aldığını söyledi. Samast, daha kendisi yakalanmadan, cinayetle ilgili hiçbir bilgi ortada yokken istihbaratçı M.K’nin cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal ismine nasıl ulaştığının açıklığa kavuşturulmasını istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yürütülen soruşturma kapsamında tanık olarak dinlenen Ogün Samast’a, savcılığa gönderdiği mektuptan da sorular yöneltildi. Samast, “konuşacağım” diyerek savcılığa yolladığı mektupta hakkındaki gerekçeli karardan alıntılar yapmıştı. Gerekçeli kararda M.K’nin 2 Temmuz 2009’da alınan ifadesi de vardı. İfade sırasında M.K’ye Dink cinayetinin işlendiği gün saat 15.59 ve 16.00’dan itibaren Yasin Hayal’e ait cep telefonunu data sisteminde neden sorguladığı, Hayal’e ait telefona nereden ulaştığı sorusu yöneltilmişti. M.K’nin soruya verdiği “Hatırlamıyorum. Muhtemelen üstlerimden aldım” şeklindeki yanıt hem gerekçeli kararda ve hem de Samast’ın mektubunda yer aldı. Yeniden başlatılan soruşturma kapsamında tekrar dinlenen Samast, ifadesi sırasında istihbaratçı M.K ve Yasin Hayal ilişkisi üzerinde durdu.

M.K’nin Yasin Hayal’in bu olaya karıştığını nereden bildiğini soran Samast, bunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini savundu. Samast, “Çünkü ben daha yakalanmamışım ve cinayet konusunda hiçbir bilgi yok. Ama cinayetten çok kısa bir süre sonra bu kişi cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal’in telefonunu buluyor ve sorguluyor. Bu kişi kimdir? Kiminle bağlantısı vardır? Ona Yasin Hayal’in ismini kim verdi? Bu olayın yapılacağını nereden biliyorlar? Bunların araştırılmasını istiyorum” demişti.

Ogün Samast’ın ifadesi sırasında suçladığı eski Emniyet amirlerinden Ramazan Akyürek’in avukatı Adnan Şeker ise, “Ogün Samast 17 Ocak 2007’de İstanbul’a geldikten sonra Esenler Otogarı’nda kimlerle görüştü” diye sordu. Şeker, “Samast üzerinden ifade verdirip Ramazan Akyürek’i hedef göstermek Danıştay eylemiyle hükümeti ipe götürmeye çalışan Alparslan Arslan’ı aklıma getirdi. Cezaevindeyken çevresindekileri ‘Bak hakkında bir ifade veririm. İşini bitirim’ diye tehdit ediyordu. İfadesi yetiyordu linç etmeye. İlgisiz kişileri de suçladı tabii ki. Geçmişte bunu JİTEM yapardı. İtirafçı örgüt mensubu işadamı hakkında ifade verir, JİTEM adamı tokatlar. Sonra ifadeyi değiştirirlerdi. Hep eski usul...” diye konuştu.

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ise Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in sorumlulukları olan şahıslar olduğunu vurgulayarak “Ogün Samast’ın ifadelerinden bağımsız olarak da bu böyledir” dedi. Ergenekon soruşturması ve yargılaması sırasında şüpheli ve sanık olan kişilerin Dink cinayetinde önemli rol oynadıklarını bildiklerini söyleyen Bakırcıoğlu, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı etkin bir soruşturma yapmadı. Eğer yapsaydı Ergenekon davasının aktörlerinin cinayette önemli aktörler olduğu bilgisine ulaşabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler