Fatih'te tekke kardeşliği

17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ilçedeki 8 tekke, medrese ve tarihi binayı AKP'ye yakın vakıf, dernek ve üniversitelere bedelsiz verdi.

Yayınlanma: 13.12.2014 - 21:42
Abone Ol google-news

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan AKP’li Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir döneminde ilçedeki tekkeler, medreseler, tarihi binalar yandaş vakıflara, derneklere ve üniversitelere veriliyor. Son olarak Şeyh Ahmet Buhari Tekkesi’nin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun yönetiminde olduğu KASAD-D (Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği) adlı derneğe verildiği ortaya çıktı. Aynı ilçede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile kıza Esra Albayrak’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV’e kız öğrenci binası yapılarak bedelsiz verilmişti.

Cumhuriyet, İstanbul’un Fatih ilçesinde halkın ödediği vergilerle restore edilen ya da yeni baştan yapılan tarihi yapıların AKP iktidarıyla yakın ilişkisi bulunan vakıf ya da derneklere bedelsiz devirlerini araştırdı. İşte o listenin kısa özeti:

SARE DAVUTOĞLU’NUN DERNEĞİNE TEKKE - Fatih Belediyesi 2010 yılında restorasyonuna başladığı Ahmet Buhari Tekkesi’ni tadilat bittikten sonra KASAD-D’ye verecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru Bakanlar Kurulu kararıyla kabul edilen derneğin yönetim kurulunda Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu da bulunuyor. Derneğin merkez binası da Fatih Belediyesi tarafından daha önceden yapılırken dernek, tekkenin restorasyonundan sonra bölgedeki arazinin tamamını kullanacak.

500 YILLIK MEDRESE ALBAYRAKLARA - İlçedeki Kepenekçi Sinan Medresesi de Albayraklar Vakfı’na tahsis edildi. Medresenin, Albayraklar’a verilmesini 18 Kasım 2014 tarihli soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, “Söz konusu eser harap vaziyette olup Albayraklar Vakfı tarafından henüz bir restorasyon veya onarım yapılmamıştır. Mimar Sinan’ın günümüze ulaşan nadir eserlerinden olan tarihi yarımadadaki 500 yıllık bu değerli medrese neden cüzi bir bedelle Albayraklar Vakfı’na tahsis edilmiştir? Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Albayraklar Vakfı arasında imzalanan ihya protokolünün içeriği nedir? Albayraklar Vakfı’na 13.03.2012 tarihinde teslim edilen medresede o tarihten bu yana neden herhangi bir restorasyon veya onarım çalışması yapılmamaktadır” diye sordu.

BİLAL’İN VAKFINA ÖĞRENCİ YURDU - 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun kilit vakıflarından TÜRGEV’e yurt binası yapan Fatih Belediyesi bu binaları vakfa bedelsiz vermişti. Gazetemizin 2013’teki operasyondan 3 ay önce duyurduğu bu gelişme, daha sonra kamuoyunun en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Çünkü bu vakfın yönetiminde Bilal Erdoğan ile Mustafa Demir de bulunuyordu. Her iki isim de yolsuzluk soruşturmasında şüpheli listesinde yer almıştı.

İLİM YAYMA CEMİYETİ’NE EĞİTİM MERKEZİ - 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ek klasörlerinde adı “Tuzla’daki 300 hektarlık ormanlık alanının verilmesi için girişimde bulunulan kurumlar arasında geçen” İlim Yayma Cemiyeti’ne eğitim merkezi yapmak üzere belediye tarafından bir bina bedelsiz verildi. İlim Yayma Cemiyeti’ndeki en tanıdık isim, yolsuzluk operasyonu sonrası kamuoyunda “Alo Fatih” olarak tanınan eski Habertürk yöneticisi Fatih Saraç’tı.

İLİM YAYMA VAKFI’NA YURT BİNASI - Bu vakfa da bir bina yurt olarak kullanılmak üzere bedelsiz devredildi. İlim Yayma Vakfı’nın kurucuları arasındaki en tanıdık isimler ise Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan olarak dikkat çekti.

BİR TEKKE DE AKP’Lİ VEKİLİN VAKFINA - Restorasyonu halen devam eden ve mülkiyeti Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Erdi Baba Tekkesi’nin içinde bulunduğu dört dönümlük arazi AKP Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel’in kurucu başkanı olduğu Tomarzalılar Vakfı’na verildi.

TARİHİ BİNA YANDAŞ ÜNİVERSİTEYE - Açılış törenini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla yapan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin rektörlük olarak kullandığı tarihi eski Fatih Belediye Başkanlığı binası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından üniversiteye tahsis edildi.

ASKERLİK ŞUBESİ DE ÜNİVERSİTEYE - Aynı üniversiteye Fatih Belediyesi tarafından eski Fatih Askerlik Şubesi de bedelsiz verildi. Eski Fatih Askerlik Şubesi binası vakıf tarafından yurt ya da eğitim merkezi olarak kullanılacak.

 

Bedelsiz devirler 25 yıllık

Yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan şüphelilerden Mustafa Demir’in yönetimindeki Fatih Belediyesi’nin çoğunluğunu 2014 yılında devrettiği bu yapılar, yönetiminde iktidarla bağlantılı isimlerin bulunduğu vakıflara çoğunlukla 25 yıllığına bedelsiz verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler