Dumanlı'ya dershane ve Gülen sorusu

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın terör örgütü üyeliği suçlamasıyla tutuklanması istendi.

Yayınlanma: 19.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Emniyet’teki savcılık sorgusunda soruşturmanın en önemli ayağını oluşturan Tahşiyeciler’le ilgili soruların yanı sıra Dumanlı’ya “22 Temmuz operasyonunda tutuklanan polislerle ilgili neden haber yapıldığı” şeklinde sorular yöneltilmesi de dikkat çekti. Karaca ile Dumanlı’nın avukatı Tahşiyecilerle ilgili dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler’in açıklamalarıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Yiğit Bulut’un o dönem Habertürk’te yaptığı yayını delil olarak sundu. Dumanlı ve Karaca savunmalarında Fethullah Gülen 2009 yılındaki Tahşiyeciler’le ilgili vaazından 1 yıl önce MİT tarafından örgütle ilgili hazırlanan raporun Emniyet’e sunulduğunu söyledi. Karaca’nın Gülen’i ABD’de Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la ziyaret ettiğini söylemesi dikkat çekti.

 

Ekizoğlu serbest

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve şüphelileri arasında Dumanlı, Karaca ve polis amirlerinin de bulunduğu operasyon kapsamında toplamda 14 kişi serbest bırakıldı. Dumanlı ve Karaca’nın da aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilirken 4 kişi için de adli kontrol talep edildi. Serbest kalanlar arasında eski İstanbul Organize Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu da yer alıyor.

 

‘Talimat Gülen’den mi?’

Dumanlı’ya Emniyet’teki savcılık sorgusunda Gülen tarafından ya da aracılar vasıtasıyla kendisine verilen görev ya da talimatlar olup olmadığı soruldu. Dumanlı da, Gülen’den herhangi
bir konuya ilişkin yazı yazılması hususunda bir talep veya talimat ile karşılaşmadığını kaydetti. Gülen’in Zaman gazetesi ve Samanyolu TV ile herhangi bir yasal bağı olup olmadığına ilişkin ise Dumanlı, Gülen’in gazete ile ilgili yönetici vasfının olmadığını, sadece cuma günleri yazılarının yayımlandığı “Kürsü” başlıklı köşesi olduğunu söyledi. Dumanlı’ya 9 Nisan 2009’da Samanyolu TV’de 64. bölümü yayınlanan Tek Türkiye adlı dizinin “Karanlık Karar Kurulu” sahnesindeki oyuncular arasında geçen diyalog hatırlatıldı ve “Dizide Tahşiye konusunun işlenmesi için herhangi bir yerden talimat aldınız mı ya da talimat verdiniz mi? Dizide geçen ‘Bu hareketin silahlı terör örgütü kapsamına alınmasını sağlayacağız’ söylemiyle kim ya da kimler kast ediliyor?” soruları yöneltildi.

 

Dershane konusu

Dumanlı 2008’den bu yana televizyon izlemediğini belirtti. Dumanlı Gülen’in 2009 yılında “Tahşiye’den” bahsederek yapmış olduğu sohbetleri de hatırlamadığını belirtti. Soruşturmaya konu ihbar mektubunu yollayan Tahşiye Yayınevi eski sahibi Mehmet Nuri Turan’ı tanımadığını kaydetti. Dumanlı, gazetede yayımlanacak haberlerin Gülen’in söylemleri ve talimatlarına göre şekillenip şekillenmediğine yönelik soruya da, Gülen’in gazetenin yayın politikasına müdahalesinin söz konusu olmadığını söyledi. Savcı Aydoğdu eski Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce’nin ifadesinde geçen Dumanlı’nın bir röportajında gazeteyi Gülen’e faksladığını anımsattı. Dumanlı da zaman farkına dikkat çekerek “Biz gazetenin manşeti konusunda toplantı yaptığımızda saat 12.00 veya 13.00’tür. Amerika’daki bu zaman dilimi sabah 05.00 gibidir” dedi.

Savcı, Dumanlı’ya gazetede dershaneler konusunun sistematik bir şekilde işlendiğini ve haberlerinin yapıldığını belirterek bunun ne amaçla yapıldığını sordu. Dumanlı da, “Bu konuyu işlerken de kimseden talimat almadım” dedi.

 

Diziler kimin fikri

Dumanlı’ya temmuz ayında usulsüz dinleme ve casusluk iddialarıyla yapılan operasyon kapsamında tutuklanan Ali Fuat Yılmazer, Ömer Köse, Yurt Atayün ve Erol Demirhan’ı tanıyıp tanımadığı soruldu. Dumanlı da bu kişileri sadece televizyondan, haklarındaki olaylardan sonra gördüğünü belirtti. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’ya ise savcı Hasan Yılmaz Şefkat Tepe ve Tek Türkiye dizisinin gösterime girmesinin kimin fikri olduğunu, bununla ilgili Gülen’den talimat alınıp alınmadığını sordu. Karaca da, dizilerin projesi ile ilgili Gülen’den talimat alınmadığını belirterek dizilerin Samanyolu TV’ye bağlı olmayan bir yapım şirketi aracılığıyla yaptırıldığını söyledi.

 

Serhat Albayrak örneği

Savcı Karaca’ya 9 Nisan 2009’da yayınlanan Tek Türkiye dizisinde geçen “Karar Kurulu”
bölümü ile ilgili Gülen’in konuşmasındaki benzerlik soruldu. Karaca da, “Eğer hayal ürünü bir diziden böyle soruşturmalar çıkarsa, dizi sektörü çöker ve yarın bir başkası da ATV yayın grubunun yaptığı dizilerden dolayı hedef gösterdiğini iddia etse Serhat Albayrak’ı da örgüt idarecisi olarak mı suçlayacak” diye sordu. Karaca da Dumanlı gibi soruşturmaya konu ihbar mektubunu yollayan eski Tahşiye Yayınevi sahibi Mehmet Nuri Turan’ı tanımadığını belirtti.

 

İşte Dumanlı'nın ifadesi

Ekrem Dumanlı'nın avukatından açıklama: Dosyanın içi boş

 

DUMANLI'YA SORULAN SORULARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler