Askeri yargıya başbakan onaylı kurul geliyor

AKP, askeri yargıya da hâkim olmak için kurul oluşturuyor.

Yayınlanma: 20.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

HSYK üye seçimleri ile yargıya, son yargı paketiyle de yüksek yargıya hâkim olan AKP hükümeti, gözünü şimdi askeri yargıya çevirdi. TBMM Başkanlığı’na yeni bir yargı paketi sunan hükümet,
Askeri Hâkimler Yasası’nda kritik değişikliklere imza attı. Tasarı ile askeri hakim ve savcıları atamak için Askeri Hâkimler Kurulu oluşturulacak. Askeri Hâkimler Kurulu; Milli Savunma Bakanı ile bakanın teklifi ve Başbakan’ın onayı ile birinci sınıf askeri hâkimler arasından seçilen 4 üyeden oluşacak. Askeri Hakimler Kurulu’nu yönetmek ve temsil etmek üzere Milli Savunma Bakanı kurula başkanlık yapacak.

Askeri Hâkimler Yasası ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı, dün, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Kurul, her yıl mayıs ve aralık ayının ilk haftası toplanacak. Kurul üye tamsayısının salt çoğunluğuyla karar alacak. Yeni kurulun görevleri, özetle şunlar olacak:

* Milli Savunma Bakanlığı’nın askeri mahkemelerin değiştirilmesi konusundaki tekliflerini karara bağlamak.

* Askeri hâkimlerle ilgili; mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, yıllık ve mazeret izinleri dışındaki her türlü izinleri verme, birinci sınıfa ayırma ve birinci sınıf olma, disiplin cezası verme ve disiplin cezalarını sicilden silme, görevden uzaklaştırma işlemlerini yapmak.

* Yargı yetkisinin kullanımına ilişkin hususlar hariç olmak üzere askeri mahkemede görevli askeri hâkimlerin idari görevleri ile delilleri değerlendirme ve suçu niteleme yetkisi hariç olmak üzere askeri savcıların adli görevlerine ilişkin konularda genelge düzenlemek.

* Askeri hâkimlerin nöbet gün ve saatlerine ilişkin esasları belirlemek. Kadro ihtiyacını saptamak. Yönetmelik ve genelgeleri çıkarmak.

 

‘Ahlaki gidiş’ kriter

Askeri hâkimlerin birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olmak için aranan kriterlere yoruma açık konular getirildi. Birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olmak için, “ahlaki gidişleri”, mesleki bilgi ve anlayışları, gayret ve çalışkanlıkları, gördükleri işlerin birikmesine sebep olup olmadıkları, çıkardıkları işlerin miktar ve mahiyetleri, göreve bağlılıkları ve devamları, hal kâğıtları ve sicil belgeleri, kanun yolu incelemesinden geçen işleri, örnek karar ve mütalaaları ve varsa mesleki eser ve yazıları ile katıldıkları meslek içi ve uzmanlık eğitimleri gözönünde tutularak Askeri Hâkimler Kurulu’nca ilan edilen birinci sınıfa ayrılma ilkelerinde aranan koşulları taşımaları gerekecek. Askeri hâkim atamaları, Askeri Hâkimler Kurulu tarafından yapılacak; ancak Askeri Adalet İşleri Başkanlığı, Askeri Adalet Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın yargı ile ilgili diğer idari görev kadrolarına atama, Milli Savunma Bakanı tarafından yapılacak. Askeri Yargıtay Başkanlığı’na, ikinci başkanlığına, daire başkanlıklarına, üyeliklerine ve başsavcılığına seçilen askeri hakimlerin atamaları Milli Savunma Bakanı ve Başbakan’ın müşterek kararnamesi ile Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak. Bu yasada özel bir düzenleme yapılmazsa, Türk Ceza Yasası’nın genel hükümleri, askeri suçlar hakkında da uygulanacak.

Tasarıyla, TSK içerisinde önleme araması uygulaması getirildi. Tasarıyla, TSK içerisinde önleme araması uygulaması getirildi. Tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla askeri birlik komutanının veya askeri kurum amirinin veya askeri hakim sınıfı adli müşavirin yazılı emri üzerine, işlemler yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler