Polis ablukasında anma

Katliamın 36. yılında Maraş’ta adeta sıkıyönetim ilan edildi. Valiliğin yasak kararı nedeniyle kentin giriş ve çıkışları 2 binden fazla polis ve yüzlerce jandarmayla kapatıldı. Akşam saatlerinde valiliğin izniyle katliamın yaşandığı Yörükselim Mahallesi’ndeki cemevi önüne karanfil bırakıldı, Narlı beldesinde anma töreni yapıldı.

Yayınlanma: 22.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Karmanmaraş’ta 19-26 Aralık 1978’de 150 Alevinin öldürüldüğü, binlercesinin yaralandığı, yüzlerce ev ve işyerinin tahrip edildiği katliamın 36. yıldönümünde valiliğin yasak kararının ardından kentin giriş ve çıkışları kapatıldı.

Alevi örgütlerinin kentte düzenlemek istediği yürüyüş ve anma töreninin valilik tarafından yasaklanmasının ardından dün kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Kentte 2 bin 200 polis görev yaparken 10 noktada güvenlik önlemi alındı, bir polis helikopteri de gün boyunca kentin üzerinde devriye uçuşu yaptı. Alevi örgütlerinin anma yapmak istediği gar alanı ile Erenler Derneği çevresinde polis tarafından yoğun güvenlik önlemi alındı. Kentin Osmaniye, Gaziantep ve Kayseri karayollarında da polis ve jandarmalar tarafından geniş güvenlik önlemi alındı. Kahramanmaraş’a çevre illerden gelecek gruplara yönelik kentin giriş noktalarında zırhlı araçlarla birçok uygulama noktası oluşturuldu. Denetim noktasına gelen yabancı plakalı ve toplu taşıma araçlarını durduran güvenlik güçleri, aradığı araçlarda bulunanları kimlik kontrolünden geçirdikten sonra yola devam etmelerine izin verdi. Kapıçam mevkisinde araçları durduran ekipler, bir otomobilin arkasından av tüfekleri çıkması üzerine silahların ruhsatını sorguladı. Daha sonra vatandaşların silahı tekrar verildi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzlerce kişiyi taşıyan otobüsler ise jandarma ve polisler tarafından Gaziantep karayolu Narlı kavşağında durduruldu. Bazı kişiler jandarma barikatı ve TOMA’ların önünde oturma eylemi yaptı. Alevi derneklerinin yöneticileri, Pazarcık Kaymakamı
Mehmet Boztepe ve İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan ile burada bir süre görüştü ancak görüşmeden sonuç alınamadı. Yurttaşlar, “Siz zamanında önlem alsaydınız katliam yaşanmazdı, biz
de buraya gelmezdik. Kimi kimden koruyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi. Yaşanan gerginlik sırasında  müdahale edildi.

 

Vali telefonda izin verdi

Kent merkezinde ise öğle saatlerinde Eren Derneği önünde toplanıldı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, telefonla Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’i arayarak görüştü. Görüşmenin ardından Yörükselim Mahallesi’ndeki cemevine karanfil bırakılmasına ve Narlı beldesindeki cemevinde anma yapılmasına izin verildi. Jandarma barikatının kaldırılmasıyla araçlarda bekleyenler saatler sonra Narlı’ya gidebildi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Özbolat, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ve Alevi derneklerinin başkanlarının da aralarında bulunduğu kalabalık, Yörükselim Mahallesi’ndeki cemevi inşaatının bulunduğu alana araçlarıyla giderek katliamda yaşamını yitirenler saygı duruşunda bulundu, dua etti ve karanfiller bıraktı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel
Başkanı Fevzi Gümüş, valiliğin anma törenlerini yasaklamasına tepki göstererek “Bu yasaklama  kez daha mağdur edilmesi, dahası bu katliamın sahiplenilmesidir” dedi. Tuncel de “AKP hükümeti sürekli Alevi açılımından bahsediyor. Açılım dediğiniz şey, geçmişle yüzleşmek ve yeniden bir başlangıç yapmaktır. Ne yazık ki bunlar olmadı” dedi.

Narlı’da Cemevi önünde düzenlenen törende ise katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan tertip komitesi başkanı Salman Akdeniz, “Yol kesmekle aslında Maraşlı provoke ediliyor. Yasaklarla Sünniler özgürleşmez, Alevilerin de Maraş’a olan korkuları devam eder” dedi. ABF Genel Başkanı Fevzi Gümüş de “36 yıl önce katledilen canlarımızı ancak yeni anmaya başladık. Ancak devlet buna da izin vermiyor. Bu anlayışla Alevi açılımı olmaz. Devletin hükümetin samimiyetsiz yaklaşımı ortaya çıkmıştır” dedi. Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut da “Sayın Başbakan Hacıbektaş’ta destur istedi, Dersim’de ikrar verdi, dedelerin elini öptü ama bugün şehitlerimizi anmaya müsaade etmedi. İnsanlarımızı yollarda rehin aldılar” dedi. Özpolat da 36 yıl önce olayları yaşayan biri olarak acıyı hâlâ içinde hissettiğini belirtti.

Britanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil ise “Maraş halkının bu katliamla yüzleşmesi gerekir. Her ne kadar devlet yaptı desek de maalesef katliamın içinde Maraşlılar da vardı. Dolayısıyla bu kara lekeyi onların kaldırması gerekir” dedi. Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı Müslim Doğan da “Devlet derhal özür dilemeli” dedi. Daha sonra Alevi dedesi Gezi Metin tarafından gülbenk okundu ve katliamlarda ölenler için lokma dağıtıldı.

İzmir’de de anma

İzmir’de Alevi Bektaşi Federasyonu’yla Hacı Bektaşi Vakfı İzmir şubeleri, dün Konak Alanı’ndaki eski Sümerbank binası önünde bir araya geldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler